Företag och boende

publicerad 30 mars 2017
- Av Bo Bäckman

Veckans gård till salu är en mindre gård med strandtomt till sjön Räköken. Här finns ett välhållet bostadshus med hänförande utsikt över vattnet och en verkstadslokal av sällan skådat slag. Välkommen till Gröttvål, Tjärnshalla i Arvika kommun.

Gröttvål ligger i Gunnarskog eller Stommen som det kallas i dagligt tal. Det är en levande bygd med ett antal föreningar, företag samt viss kommunal service i form av ålderdomshem och skola upp till årskurs nio. I själva Gröttvål som ligger nära gränsen till Eda finns endast två fastboende kvar, resterande fastigheter är fritidsboenden.

Här i trakten är det egentligen inte långt till någonting. Till Gardemoen flygplats tar du dig på en timme med bil, till Oslo har du 14 mil, till fina Arvika med sin stadskärna har du tre mil och till Charlottenberg med all sin shopping är det bara en dryg mil.

Vår fastighets bostadshus är i ett och ett halvt plan, har fyra rum och en boarea på 86 kvadratmeter och en biarea på 28. Byggåret är 1930 och har renoverats löpande sedan dess. Det värms med direktverkande el, kakelugn samt vedspis.

Köket har trädetaljer och är utrustat med spis, vedspis, diskmaskin samt kyl och frys. Vedspisen har en fin spiskåpa.

Toaletten har kalkade väggar och här installerades golvvärme 2006. Badrummet har våtrumsmatta på golv och vägg och är utrustat med badkar, tvättställ och tvättmaskin.

Det som är det speciella med den här gården är den stora verkstadsbyggnaden. Den uppfördes 1989 och har en fri golvyta om cirka 240 kvadratmeter med travers i taket som täcker hela ytan. Traversen klarar vikter upp till 3 000 kg.

I vardera änden av verkstaden finns högportar som tillåter genomfart. I anslutning till lokalen finns ytterligare en byggnad om 140 kvadratmeter som innehåller lager/förrådsutrymme, lunchrum, omklädningsrum med dusch och toalett samt kontor, tvättstuga och pannrum.

Det är ett alltså ett gyllene tillfälle för den som letar lokal till någon form av verksamhet. Här finns den och så ligger boendet strax intill.

Det finns också flera andra byggnader på gården. En inhägnad hundgård, en gäststuga med sovloft samt en egen båtbrygga vid sjön. Här vid bryggan kan man också uppföra en badstuga om man vill, då den gamla är riven.

Gården har en areal på fem och en halv hektar bestående av två hektar skog utan uppskattat virkesförråd, betesmark på två hektar och resten åker- och tomtmark. Priset på den här fina gården är 2 995 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: PIA MÅRD