Fin gårdsbild med ekonomibyggnader

publicerad 2 december 2016
- Av Bo Bäckman

gts

Veckans värmländska gård till salu är ett tvåplanshus med omkring 2,3 hektar mark som är under avstyckning från en större lantbruksenhet. Välkommen till Stackerud i Ekshärad.

I närheten av Klarälvens meanderbågar, norr om Ekshärad och Hagfors hittar vi Stackerud och veckans gård. Det är en tvåplansvilla som tidigare varit en större lantbruksenhet men som nu styckas av för försäljning och kommer därefter att ha en areal på cirka 2,3 hektar åkermark i ett skifte invid gården. Eller, två hektar åker och 0,3 hektar övrig mark är de exakta siffrorna.

Ekshärad vid Klarälven har allt man behöver i form av service och handel. Byn är speciellt känd för sin träkyrka från 1686-88 och kyrkogården med dess järnkors. Järnkorsen är utformade som livsträd och har löst hängande ”spelande löv” samt uppstående piggar där bemålade ägg av trä tidigare fästes vid vissa högtider.

Korsen har en lång tradition och har tillverkats från 1700- talet fram till nu. De skapades ursprungligen av lokala bysmeder men tillverkas fortfarande av Stjärnsforssmedjan.

De välbevarade kyrkstallarna är också något som är synonymt med Ekshärad. De är från 1700-talet och ligger norr om kyrkan, bredvid den branta slänten ner till Klarälven och den kvarvarande grunden från en tidigare medeltidskyrka. Kyrkstallarna används idag som verkstäder och butiker för konsthantverkare i en traditionell hantverksgata.

Men nu tillbaka till gården. Den har en fin gårdsbild med ekonomibyggnader och huset som har fem rum är utrustat med en jordvärmeanläggning. Boarean är på 179 kvadratmeter med en biarea på 24. Vatten och avlopp är gemensamt med grannar genom särskilda föreningar.

På nedre plan finns en hall med linoleummatta och målad masonit på väggarna. I badrummet intill har man påbörjat en renovering efter en vattenskada. Det som är kvar är att sätta dit ytskikt och det beror på hur köparen av huset vill ha det i sitt badrum.

Köket har plastmatta på golvet och äldre köksinredning i fura. Det är utrustat med spis, fläkt, kombinerad kyl/frys, vedspis och spiskåpa. Salen på nedre plan har parkett och en fin kakelugn. På nedre plan finns också en ytterligare hall samt ett sovrum med en rund kakelugn.

På övre plan hittar vi en hall med plastmatta, en sal med trägolv samt två sovrum varav den ena har en kakelugn. På övre plan finns också en separat garderob med trägolv och snedtak.

Till gården hör även andra byggnader, bland annat hela två bilplatser. Dels en carport med plats för en bil och dels ett garage på cirka 15 kvad ratmeter som också har plats för en bil.

På gården finns också en jordkällare samt två uteplatser i form av en veranda på tio kvadratmeter på nedre plan i sydostläge samt en veranda på övre plan i västläge som dessutom är inglasad. Gården har också en större ekonomibyggnad på 437 kvad – ratmeter av enklare beskaffenhet. Det är uppfört i timmer och stalldelen har gjutet golv.

Det här är fastigheten för dig som vill skapa något eget, en plats för dig. Här finns gott om utrymme och även plats för djur och odling om så önskas. Priset för fastigheten är 500 000 kronor eller högstbjudande.

Text: MARI NÄLSÉN