Fin gård på 58 hektar

publicerad 17 mars 2017
- Av Bo Bäckman

Veckans gård till salu är en fin gård på 58 hektar i ett skifte, beläget cirka tre kilometer från Säffle. Bostadshus och ekonomibyggnader är i gott skick.

Veckans gård har en areal på totalt 58 hektar fördelat på skog 30 hektar, impediment 3 hektar, åker 24 hektar och övrigt 1 hektar. Allt i ett skifte. Den produktiva skogsmarken har ett virkesförråd på 3 123 skogskubik enligt skogsbruksplan upprättad 2011.

Viss avverkning som motsvarar tillväxten har skett efter planens upprättande. Åkermarken är utarrenderad ett år i taget och genererar omkring 25 000 kronor per år. Fastigheten ingår i Getebols jakt- och fiskevårdsförening för älg, småvilt och fiske. För närvarande är tilldelningen en älgkalv.

Bostadsbyggnaden är i ett och ett halvt plan och byggd 1915. Det består av fem rum varav tre till fyra sovrum. Boarea är 139 kvm och biarean 9 kvm. Det är ett trevligt bostadshus med öppen planlösning och flera eldstäder.

Vatten och avlopp är djupborrat och enskilt, huset värms med vedspis, vedpanna, kakelugn och öppen spis. Nyligen byttes brädfodringen på söderväggen.

På nedre plan finns en entréhall med stort kök och vedspis och med öppen planlösning till matsal och vardagsrum. I matsalen finns en fin kakelugn och i vardagsrummet en öppen spis.

Här finns utgången till ett stort inglasat uterum på cirka 18 kvadratmeter med sol hela dagen och på hela nedre plan ligger ett fint trägolv. På nedre plan finns även ett stort badrum renoverat för omkring sex år sedan.

På övre plan finns tre sovrum samt ett stort förråd utan fönster, möblerbar hall/tv-rum och ett badrum. Från ett av sovrummen är det utgång till en stor balkong. I bostadshuset finns även ett stort pannrum med vedpanna, frysbox och varmvattenberedare.

De övriga byggnaderna på gården är ett före detta svinhus cirka 320 kvm med med spannmålslager. Vatten och el finns och en hög port är insatt.

Byggnaden passar utmärkt för att bygga stall, verkstad/garage eller för annan verksamhet. På gården finns dessutom en maskinhall, en carport/vagnslider samt ett magasin.

Priset för den här fina fastigheten är 3 400 000 kr eller högstbjudande. Bud märkt Säffle Järnbol 1:11 ska vara mäklaren tillhanda senast 2017-04-04.

Text: MARI NÄLSÉN