Fin gård på 41 hektar

publicerad 30 oktober 2015
- Av Bo Bäckman

gts3010

säffle (VB)

Veckans värmländska gård hittar du sydöst om Säffle, en bit ut på halvön Värmlandsnäs. Gården består av ett fint bostadshus med burspråk samt 41 hektar mark i ett skifte. Välkommen till Öcken, Smederud i Säffle kommun.

Det tar 12 minuter att ta sig de nio kilometrarna från vår gård in till Säffle station. Längre är det inte trots det enskilda läget och känslan av att det inte finns någon eller något i närheten.

Visserligen går vägen ett stenkast bort, men den är inte särskilt trafikerad vilket gör den lätt att glömma bort.

Vår fina fastighet består av 41 hektar i ett skifte fördelat på skog 26 hektar, impediment sju hektar, åker fem hektar och bete tre hektar. Virkesförrådet är beräknat till 3 990 skogskubik men på det tillkommer tillväxten.

Jakt ingår i Nolbys älgjaktsområde och småviltsjakt sker på egen mark. På fastigheten finns en mobilmast som ger en hyresintäkt på 7 500 kronor per år. Åkermarken är för närvarande utarrenderad.

Bostadsbyggnaden är i ett och ett halvt plan med byggnadsåret 1918. Det består av fyra rum, varav två till tre är sovrum. Boarean är på 115 kvadratmeter. Bostaden renoverades 1985, fick ett nytt badrum 2010 samt nya väggar och tak inomhus samma år. Bostads-husets fasad målades 2011 och en ny vattenpump i brunnen installerades 2014. Fiber finns indraget i bostadshuset. Utvändigt byttes fönster till treglas och tak 2012.

Bostaden värms med en vedpanna i köket som har radiatorer runt murstocken samt med direktverkande el. Vatten och avlopp är enskilt.

Generellt sett är bostadshuset i väldigt bra skick, men vi går väl in och tittar så ni får se själva. På nedre plan hittar vi två rum samt kök, hall och badrum. Dessutom finns en tvättstuga och ett hydroforrum. I köket finns vedspis och vedpanna och alla vitvaror byttes 2010.

På övre plan finns ett stort rum, wc samt hall och sovrum. Genomgående är inredningen i ljusa milda färger. Alla väggar och tak ytskiktsrenoverades 2010. På gården finns en lillstuga med ett rum. Dessutom finns en större ekonomibyggnad innehållande stall med tre boxar, loge och lada.

På gården finns det också ett sädesmagasin med förrådsdel. Prisbilden på den här fina fastigheten förväntas vara 3 400 000 eller högstbjudande.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: MAGNUS ENGHOLM/ HUSFOTO