Fin fastighet på näset

publicerad 4 mars 2016
- Av Bo Bäckman

gts

Veckans värmländska gård till salu är en fin fastighet med närhet till natursköna Ekenäs. Och med ett bostadshus i gott skick. Välkommen till Gunnerud Väststugan på Värmlandsnäs.

Värmlandsnäs är en halvö i Vänern och Värmland sydöst om Säffle. Den västra sidan av Värmlandsnäs planar ut mot Millesviks skärgård och är för övrigt flack och har en brant östkust. Området har ett rikt växtoch skogsliv och kallas därför Värmlands kornbod. Och här, mitt på Värmlandsnäs och bara några kilometer från Ekenäs, längst ut på näset, ligger vår fastighet.

Längst ut på näset hittar vi Ekenäs som sommartid är en välbesökt gästhamn. Här finns café och restaurang, turbåtar med förbindelse till Lurö, Djurö och Läckö slott samt gästhamn och camping.

Värmlandsnäs är också skådeplatsen för den årliga skördefesten som anordnas varje höst. Ett stort evenemang som lockar många besökare både från hela Värmland och från andra län.

Till Säffle centrum är det drygt tre mil och där finns all tänkbar service med stadskärna, butiker och restauranger. Skola från förskoleklass och till årskurs sex samt fritids och förskola för barn mellan ett och fem år finns i Botilsäter en och en halv mil mot Säffle.

Vår fastighet har en areal på 2 000 kvadratmeter bestående av trädgårdstomt med buskar, fruktträd och bergshällar. Bostadsbyggnaden är i ett och ett halvt plan med ett byggår från 1909. Den består av sex rum och kök och har en boarea på 147 kvadratmeter samt en biarea på åtta.

Byggnaden har tvåglas – fönster, eget djupborrat vatten och trekammarbrunn. Byggnaden värms med vedspis och direktverkande el. Bostadshuset är ljust inrett och renoverat. På nedre plan finns en vacker hall där trappan går upp till våning två. Under trappan finns plats för att inreda, kanske i form av en sitthörna.

Vi tar oss vidare in i köket som är stort och ljust. Här finns gott om bänkyta och en vacker äldre spispanna. Färgerna går i kontrastrika mörkgrått och vitt vilket ger det ett mycket fräscht intryck. Köket är utrustat med spis, fläkt, diskmaskin och kylskåp.

Vi tar oss vidare in i vardagsrummet som är en dröm i ljusa färger och sedan vidare in i matsalen/finrummet som har plats för hela två matgrupper om man så vill. Från matrummet kommer man också till uteplatsen och det delvis inglasade uterummet. På nedre plan finns också ytterligare en hall, en tvättstuga och ett badrum med bland annat en hörndusch.

Gällande övriga byggnader finns det på gården ett garage med plats för en bil, ett förråd med vedskjul samt en lillstuga med ett rum och loft. Till stugan går det att ansluta el om man vill. Priset för denna lilla fina fastighet är 1 400 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: JOHAN HÖWLER /Husfoto