Fastighet med skifte mot sjön

publicerad 29 januari 2016
- Av Bo Bäckman

gts2901

Veckans värmländska gård till salu är en gård på 13 hektar. Den är lantligt belägen och bostadshuset har stora sällskapsytor. Flera ekonomibyggnader finns, likaså ett dubbelgarage med lägenhet på två rum och kök. Välkommen till Smedsby i Östra Ämtervik.

Östra Ämtervik hittar du precis mitt i Värmland, söder om Sunne och norr om Karlstad intill Frykensjöarna eller rättare sagt Mellanfryken. Bygden är känd för flera saker men kanske mest för att det var här, på gården Mårbacka som Selma Lagerlöf växte upp.

Det var också här som ångbåten Freja förliste 1896 och tog med sig elva ned i djupet. Hon lokaliserades först 1976 och bärgades 1994. Efter ett omfattande restaureringsarbete har Freja sedan fortsatt att trafikera Fryken.

Men tillbaka till gården som består av 13,6 hektar mark fint samlat i ett skifte som sträcker sig ner mot sjön Fryken. 5,6 hektar är åker som sträcker sig norr om gården. 7,9 hektar är produktiv skogsmark med ett virkesförråd om 2267 skogskubik med ett medeltal på 287 per hektar och hög bonitet med ett medeltal om 8. Allt enligt en nyupprättad skogs-bruksplan. Aktuell åldersfördelning på skogen är 50-90 år varav 1692 skogskubik S1.Jakträtt i Fösjöns VVO och fiskerätt i Fryken och Skacksjön.

Bostadshuset är i ett och en fjärdedels plan med byggår 1909. Fasaden är i trä och fönstren i tvåglas. Byggnaden värms med vedpanna och vattenburen värme och ackumulatortankar. Pardörrar leder in till entrén som har stengolv. Hallen är rymlig med trappa till övre plan rakt fram.

Bakom och under trappan finns ett utrymme som används som kontor. Till höger finns ett rum där kulverten från vedpannan i garaget kommer in i huset. Här finns även elcentralen. Badrum med dusch till höger vid hallen. Här är kaklat och golvet är belagt med klinker.

Till vänster finns två stora rum, vardagsrum och matsal med stor öppning med valv mellan rummen. Här ligger parkettgolv och det finns fönster mot tre väderstreck. Det finns också en utgång till trädgården från vardagsrummet och burspråk i matsalen.

Köket är rymligt och har vedspis, spis och bra arbetsytor vid bänkar i köket. Här finns ett gammaldags ”gå-inskafferi” och en väl tilltagen matplats vid fönster. Innanför köket finns ett rum som kan användas som sovrum.

På övre plan hittar vi en hall samt ett sovrum till höger med plats för dubbelsäng samt med garderobsutrymmen på båda sidor av rummet. Ytterligare ett sovrum till vänster vid hallen med utgång till balkong. Det finns även ett badrum med dusch och bidé på övre plan.

På gården finns ett dubbelgarage med smörjgrop med el indraget. Rum vid garaget, wc. I garaget finns pannrum med vedpanna Molle 2006 med kulvert in till huset. Lägenhet om två rum och kök med badrum och dusch på andra våningen ovanför garaget. Ingång till lägenhet vid bortre kortsidan av garaget och här finns även en altan under tak. Källare under garaget.

Övriga byggnader är en carport, ekonomibyggnad, magasin med traktorgarage och en bod med två rum och loftsdel. Priset för denna fina fastighet är 1 400 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: ERIK NYGREN HUSFOTO