Fastighet med potential

publicerad 12 januari 2017
- Av Bo Bäckman

Veckans gård till salu ligger på västra sidan av Klarälven i Månäs, Torsby kommun. Här finns ett tvåplanshus med sex rum och kök med källare med stor potential om man vill lägga en del tid och pengar på det. Välkommen till Månäs i norra Värmland.

Det är stort och det är vackert men det är efter att ha stått obebott i 45 år i ganska dåligt skick. Men oj vilken potential den har, gården som ligger precis intill Klarälvens meanderbågar i närheten av Ambjörby.

Klarälven i Sverige samt Klara, Femundselva och Trysilelva i Hedmark fylke i Norge utgör en och samma flod som är omkring 460 kilometer lång. Nästan 300 kilometer av floden är belägen i Sverige, främst i Värmland, men även i viss mån i Härjedalen.

Älven börjar som en bäck i Härjedalen vid fjället Brändstöten och passerar Lill-Tandsjön och Stor-Tandsjön innan den når den gränsöverskridande sjön Rogen. Från Femunden flyter sedan älven vidare söderut i Norge. Den korta sträckan mellan Femunden och sjön Isteren går den under namnet Gløta, därefter som Femundselva i Engerdals kommun och sedan Trysilelva i Trysils kommun.

Efter inflödet i Sverige i nordligaste Värmland följer Klarälven en rak sprickdal söderut, Klarälvdalen, där den bildar imponerande meanderbågar på en sträcka av 90 kilometer. Vid Edebäck har dalgången fyllts igen av stora isälvsavlagringar, och älven har tvingats in i en ny västligare fåra med flera vattenfall och forsar. Klar älven mynnar i Vänern i ett delta, med åtta större mynningsarmar, i Karlstad och dess omgivningar.

Men tillbaka till vår fastighet. Gården är under avstyckning från stamfastigheterna och kommer efter förrättning hamna på 0,85 hektar fördelat på skog 0,2 hektar åker, lika mycket och övrig mark cirka 0,45 hektar. Allt samlat i ett skifte runt gården. Själva tomtarean är på omkring 2000 kvadratmeter.

Bostadsbyggnaden är i två plan med källare. Byggnads – året är från 1935 och byggnaden har sex rum varav två till tre rum är lämpliga som sovrum. Boarean är på 200 kvadratmeter med en biarea på 50.

På nedre plan finns en hall med trägolv och panel på vägg, vidare en sal med linoleummatta och vävtapet på väggen.

På köksgolvet ligger en målad matta och på väggarna är det målade plattor. Köket är utrustat med vedspis och separat vattenho. Det finns också ett hygienutrymme med toalett, badkar och tvättställ. Vidare finns en kammare med linoleummatta och med vävtapet på vägg samt en skjutdörr.

På nedre plan finns också en före detta affärslokal med påbörjad renovering då takpanelen är vattenskadad. På övre plan finns en hall med trägolv och pärlspont på väggar och i tak. Det finns dessutom ytterligare tre rum på övervåningen med trägolv. På övervåningen finns dessutom en fin glasveranda. Fastigheten har kommunalt vatten och enskilt avlopp.

Gällande övriga byggnader finns en ekonomibyggnad på 218 kvadratmeter med pannplåttak. Härbret som står i anslutning till gården ingår inte i försäljningen då det är ett hus på ofri grund.

Det här är fastigheten för dig som inte har något emot att kavla upp armarna och börja renovera. Belöningen blir ett fantastiskt hus med lika fantastiskt läge. Priset på denna fina fastighet är 425 000 kronor eller högstbjudande.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: SKOGSMÄKLARNA