En skogsfastighet med tre skiften

publicerad 20 oktober 2016
- Av Bo Bäckman

gts

SKILLINGSFORS (VB)

Veckans gård till salu är en skogsfastighet på nästan 14 hektar. Här finns en fräsch huvudbyggnad som totalrenoverades 2004. Välkommen till Klevene i Skillingsfors i Eda kommun.

I Skillingsfors är du så nära den norska gränsen som du kan komma i Sverige. Gränsen ligger bara en mil bort. Till Oslo är det nio mil och till storflygplatsen Gardemoen är det elva. Man har också nära till Charlottenberg och det enorma shoppingcentret som finns där. Om man nu är road av shopping vill säga.

Vår gård är en skogsfastighet på 13,8 hektar fördelat på tre skiften. 12,4 hektar är produktiv skogsmark med ett virkesförråd på 1782 skogskubik och en bonitet på 6,5. Skogen är talldominerad och har en årlig tillväxt på 65 skogskubik per år. Fastigheten har två jakträtter på småvilt och älg. Dessutom kräfträtt i Helgesjön och Bodaälven.

Huvudbyggnaden är fräsch i ett och ett halvt plan med källare. Det finns flera fina sällskapsutrymmen och sovrum. Fastigheten totalrenoverades 2004. Bostadsbyggnaden är på 86 kvadratmeter men har många rum.

På nedre plan hittar vi en välkomnande entré via farstutrappan och en stor altan under tak. Hall och inre hall har vitmålad träpanel/tapet på väggar och laminatgolv. Här finns också trappen upp till övre plan.

Trevligt kök med köksinredning av ek från början av 2000-talet och med laminatbänkskivor, utrustat med induktionshäll, spisfläkt, ugn, kyl och frys. Allrummet är stort och härligt och har fönster i tre väderstreck. Ett valv leder in till tv-rummet.

På nedre plan finns också ett rum med en garderobslänga med skjutbara dörrar. Ett badrum med duschkabin och wc samt en tvättstuga med tvättmaskin och utgång till altan. På övre plan finns ett stort allrum med två takfönster för bästa ljusinsläpp. På övre plan finns också två ytterligare rum varav det ena har två platsbyggda sovalkover.

I källaren hittar vi en svale, ett helkaklat badrum med golvvärme, utrustat med duschhörna, wc och handfat. Här nere finns dessutom ett gästrum med egen ingång samt två förrådsrum och ett pannrum.

Fastigheten har ett fint enskilt läge men har ändå närhet till grannar. Det är cirka 400 meter ner till Askesjön som erbjuder en fin badstrand. Området bjuder på många fina fritidsaktiviteter så som skidåkning vid Valfjällets alpinanläggning, långgolf vid Eda 18- hålsbana som ligger vackert vid sjön Hugns ena sida bland mycket annat.

Fastigheten har eget vatten från en gammal brunn. Dock finns ett nytt borrat hål för vatten från -14, som aldrig blev installerat. Eventuellt kan man i detta borrhåll ha möjlighet att installera bergvärme. En ekonomibyggnad med eventuell möjlighet till enklare djurhållning finns också. Utgångspriset för fastigheten är 2 100 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: HANS HERMANSSON