En lantlig dröm utan motstycke

publicerad 12 augusti 2016
- Av Bo Bäckman

z_gts

Veckans värmländska gård till salu är drömmen på landet. Här finns allt. En prunkade trädgård, en välrenoverad bostad stor inglasad veranda, pool och soldäck samt två gäststugor. Välkommen till Västansjö 138

SUNNE (VB) Västansjö hittar du söder om Sunne på vägen som leder mot Finnfallet och Ski Sunne. Det är en mycket vacker plats. Om det bor några kända personer här eller om platsen är känd för något annat vet jag inte. Men däremot vet jag att stjärnhopphästen som reds av Malin Baryard är född och uppvuxen just i Västansjö.

Men det var en parantes. Nu tar vi oss en titt på den här fantastiska gården. Bostadshusets entré tar emot med välkomnande pardörrar och rikligt ljusinsläpp från stora fönsterpartier. Här finns timmerväggen framtagen som påminner om ursprungsbyggnadens yttervägg. Det är gott om plats att hänga av sig för ytterkläderna och ställa undan skorna på klinkergolvet.

En bred dörröppning leder in till allrummet som används som matsal. Här finns en fryksdalsspis och tarkettgolv. Vardagsrummet ligger rakt fram vid allrummet, bibliotek till höger om allrummet. Fortsätter man genom allrummet kommer man till ett rymligt vardagsrum.

Här finns utgång till den inglasade altanen. I vardagsrummet finns ljusinsläpp från söder och norr. Vidare finns ett fint bibliotek med platsbyggda bokhyllor, gjutjärnskamin och trappa till övre plan.

Badrummet har ett väl tilltaget duschutrymme och har kakel på vägg och klinker på golv. Här finns kommod, wc, och dusch samt garderob med varmvattenberedare.

Köket har ryggåstak med fyra meter i höjd och det är tillbyggt och renoverat omkring 2009. De stora fönsterpartierna ger en härlig vy över trädgården öster ner mot den öppna tillhörande marken.

Stor köksö med flera sittplatser och väl genomtänkt arbetsvänligt kök med bänk i vinkel ger bra avställningsytor. Från köket finns utgång till uterummet med härligt söderoch västerläge. I köket finns en tvättavdelning med tvättmaskin och torktumlare.

På övre plan finns en ateljé med ryggåstak och fönster mot öster med utsikt över fårhagen och den öppna marken. Här finns fönster sparat från ursprungsbyggnaden där man har en fin vy över det tillbyggda köket. Även sovrummet har en framtagen timmervägg, i det finns gott om plats för dubbelsäng. På övre plan finns ett wcrum också. Fiber är installerat i fastigheten.

Trädgården är påkostad och omsorgsfullt anlagd. Här finns rikligt av fruktträd, bärbuskar, vinrankor och en uppsjö olika växter och blommor. Det finns en damm med vattenfall med fiskar. Stenanläggningar i trädgården och trappa upp till poolen med det stora soldäcket med högt söderläge med underbar utsikt över nejderna. Vidare finns en köksträdgård med diverse grödor.

Till gården hör knappt fyra hektar naturtomt, åker och skog. Jakträtt ingår inom Västan sjö VVO på 3800 hektar.

På gården finns en gäststuga byggd 2008 belägen vid poolen. Den är på omkring 20 kvadratmeter med allrum med kamin och ryggåstak, badrum med dusch och wc samt vedeldad bastu. Ytterligare en gäststuga finns med allrum och loft med flera sovplatser. Under gäststugan finns en fin jord-/vinkällare.

Poolen har stort soldäck runt omkring som ligger i härligt söderläge. Den installerades 2008 och värms upp med luftvärmepump. Ekonomibyggnaden har ett stort magasin med stor skjutport och äldre ladugårdsdel, snickarbod, vedbod och utedass. Det finns även ett växthus på gården.

Fastigheten har ett utgångspris på 2 350 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: ERIK NYGREN