En beaktansvärd byggnad

publicerad 20 augusti 2015
- Av Bo Bäckman

11-

SUNNEMO (VB)

Veckans värmländska gård till salu är speciell, så speciell att den i Värmlands museums rapport från 1975- 1978 klassats som en av ”särskilt beaktansvärda byggnader” i Hagfors kommun. Välkommen till Tömte, Erken som är en av Sunnemos äldsta och mest välbevarade gård.

Vår gård byggdes 1792, eller åtminstone den första våningen. 1850 byggdes andra våningen på med högre takhöjd, vilket tydde på att man hade fått det bättre ställt. Påbyggnaden gjordes av Erken (Erik) och hans maka Anna, som fått gården i bröllopspresent. 1920 iordningsställdes tredje våningen, vinden, till att rymma två gästrum.

Mycket av det gamla har bibehållits i sitt ursprungsskick och vid behov varsamt restaurerats med gamla tekniker och material av tidigare ägaren Jan-Erik Jansson, som arbetat som expert på gamla målningstekniker.

Hela bostaden är väl omhändertagen och all klassisk äldre charm är välbevarad och underhållen på utomordentligt sätt. Huset präglas genomgående av trägolv, spegeldörrar, flera eldstäder och vackra handblåsta fönster.

Vi välkomnas in på gården av en välskött grusgång som tar dig till boningshuset. Husets entré har två mysiga uteplatser och en inglasad veranda som inbjuder dig in i huset. Hallen går i lantlig stil med målat trägolv och väggar tapetserade med gammeldags teknik.

Här finns anslutning till köket och vardagsrummet samt trappan till andra våning. Under trappan finns ett förråd där elcentralen är placerad. Från hallen når man en gästtoalett som är inredd med ett gediget handfat med blandare i klassiskt utförande. Väggarna är klädda med gammeldags tapet och på golvet ligger klinkers.

Det stora och gedigna lantköket har stor öppen spis som ger en härlig värme och ett avkopplande sprak. Köket ger möjlighet till bakning i vedeldad ugn, god förvaring i skåpen bakom vita profilerade luckor och gott om plats för matbord. På golvet ligger ett massivt trägolv och väggarna är tapetserade i gammelsvenska mönster.

Vardagrummet ligger till vänster från hallen och mellan kök och vardagsrum finns en mindre kammare med kakelugn. Andra våningens första rum är idag inrett till kontor och lämpar sig likväl som sovrum om det önskas. Den övre hallen är inredd med trägolv och tapetserade väggar. Trappan som leder till bostadens vindsvåning pryds av ett vackert smidesräcke gjort av en smed från Ulvsby.

På övre plan finns dessutom ett rymligt duschrum, ett stort allrum, med fönster i tre vädersträck. Innanför allrummet finns idag master bedroom. Vindsvåningen har två sovrum, en hall samt ett vindsförråd.

Bostadsbyggnaden är i två och ett halvt plan, har kommunalt vatten och avlopp samt värms med jordvärme. Gårdens övriga byggnader är i bra skick. En äldre ladugårdsbyggnad ligger i anslutning till vägen.

En uthusbyggnad ligger i anslutning till åkern. Flera förrådsutrymmen med trägolv i hela byggnaden. En ovanvåning som en gång varit en skomakares tillhåll. En charmig liten byggnad inrymmande isolerat förråd och tvättstuga.

I tvättstugan finns en fungerande gjutjärnskamin. Det här lilla gårdshuset, var från början en gårdssmedja. Smedjorna byggdes ofta ett stycke från övriga hus av brandriskskäl. Under huset finns en jordkällare, byggd av slaggsten från hyttan.

På gården finns det även ett vackert lusthus med utsikt över åkern och trädgården samt en lekstuga. Gårdens areal uppgår till två hektar åkermark. Utgångspris för denna fina gård är 1,8 miljoner.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: URBAN KIHLMAN