Ta flyget hem

publicerad 11 mars 2016
- Av Bo Bäckman

gts

Norr om Ekshärad där Klarälvens meanderbågar ringlar sig norrut ligger byn Hornnäs där veckans fastighet är belägen. Mellan de båda orterna är det ganska exakt en mil och du tar dig fram och tillbaka på tio minuter blankt. I Ekshärad finns all tänkbar service med skolor, butiker och serviceinrättningar.

Ekshärad är speciellt känt för sin träkyrka från 1686-88 och kyrkogården med dess järnkors. Järnkorsen är utformade som livsträd och har löst hängande ”spelande löv” samt uppstående piggar där bemålade ägg av trä tidigare fästes vid vissa högtider. Korsen har en lång tradition och de finns från 1700-talet fram till våra dagar. De skapades ursprungligen av lokala bysmeder men tillverkas fortfarande av Stjärnsforssmedjan.

En annan sevärdhet i Ekshärad är de välbevarade kyrkstallarna från 1700-talet, de används idag som verkstäder och butiker för konsthantverkare i en traditionell hantverksgata.

Från Ekshärad kommer flera kända personer. Skidskyttarna Carl- Johan Bergman och David Ekholm, Lars Löfgren, chef för bland annat tvteatern och Kungliga dramatiska teatern samt Bertil Jonasson, centerpartistisk riksdagsledamot, för att nämna några.

Men nu tillbaka till vår gård i Hornnäs. Gårdens bostadsbyggnad är i två plan och uppfördes under senare delen av 1800-talet. Det har fyra rum och en boarea på 118 kvadratmeter. 2011 byggdes det till med ett pannrum.

På nedre plan hittar vi en hall i milda ljusa färger där det finns plats för avhängning av kläder. Vidare kommer vi in i köket som har släta luckor i grönt av äldre modell samt är utrustat med spis, fläkt, kyl och diskmaskin. Frysen finns i den angränsande hallen.

På nedre plan hittar vi också en sal samt ett toalettrum med toalett, tvätt ho, tvättmaskin och handfat. Vi tar oss vidare upp på våning två. Här finns en hall samt tre sovrum och ett badrum med toalett, dusch och handfat.

Bostadsbyggnaden har tvåglasfönster och stommen är i timmer. Vatten och avlopp är enskilt och byggnaden värms med en kombipanna för olja och ved samt en elpanna.

Gårdens areal uppgår till fem hektar fördelat på åker fyra hektar och övrigt cirka en hektar. En del av åkermarken används som start- och landningsbana för flygplan på en markbit av storleken 15 x 500 meter.

På gården finns en ekonomibyggnad på omkring 330 kvadratmeter. Den består av en förrådsdel med bland annat vedbod samt av en lada som är ombyggd till flygplanshangar med en portbredd på cirka 12 meter.

På gården finns också ett härbre från 1700-talet som är K-märkt. Alltså skyddad genom beslut av länsstyrelsen eller regeringen för att den är en kulturhistoriskt värdefull byggnad. Härbret är på cirka 30 kvadratmeter.

Gällande övriga byggnader finns på fastigheten ett timrat sädesmagasin på cirka 35 kvadratmeter, det används idag som verkstad och har gjutet golv och plåttak, el finns indraget. Det finns även ett garage på 14 kvadratmeter på gården.

Text: MARI NÄLSÉN Bild: SKOGSMÄKLARNA