Bo i Skogen

publicerad 24 mars 2016
- Av Bo Bäckman

gts

Vill du bo i Skogen? Ja då har du verkligen hittat rätt. Veckans värmländska gård till salu ligger nämligen där. Hela 51 hektar ingår och virkesförrådet är högt. Välkommen ska du vara till Skogen, Sydskogen i Sillerud, Årjängs kommun.

Sillerud är en socken i Årjängs kommun, här bodde 1 100 invånare år 2013. Tätorten i Sillerud heter Svensbyn och den genomkorsas av E18. Sillerud är till ytan den största delen av Årjängs kommun och är känt för sina stora skogsområden och naturreservatet Glaskogen.

Här ligger sjön Östra Silen som är en del av Dalslands kanal. Därmed är Sillerud, sjövägen, en del av stora vida världen. En väldigt vacker och spännande del. Sillerud erbjuder ett mycket vackert och omväxlande landskap med milsvida skogar, sjöar och tjärnar.

I östra delen av socknen finns en fridlyst 300-årig tall vid namn Erstatallen. Enligt sägnen sprang en brud som ångrade sig vid altaret dit för att träffa sin riktige älskade.

Vår fastighet ligger lite sydväst om tätorten mitt i skogen, men det är ändå centralt eftersom E18 kan ta dig till Säffle, Årjäng, Oslo och Karlstad på mellan en halvtimme och ett par timmar.

Till vår gård hör drygt 62 hektar enligt skogsbruksplanen fördelat på 51 hektar skog, tre hektar impediment, sex hektar åker och övrigt drygt två hektar i två skiften. Skogsskiftet har gräns i Intakaviken och Rörtjärnet, har mycket god och hög bonitet med ett beräknat virkesförråd på 11 870 skogskubik. Jakt ingår i älgjaktsområde medan småviltsjakt sker på egen mark.

Bostadsbyggnaden har ett byggnadsår från 1909, är i ett och ett halvt plan, en boyta på 75 kvadratmeter och har tre rum. Det renoverades senast 1987 och därför kan det kanske vara läge för en del modernisering.

På nedre plan finns två hallar, ett stort kök, två sovrum och ett vardagsrum. Här finns också ett badrum med duschkabin, wc och tvättmaskin. Dessutom har bostadshuset en stor inglasad veranda. På övre plan finns en oinredd vind.

Byggnaden värms med kökspanna med vattenburet system samt vedspis. Vatten och avlopp är enskilt.

Ett antal övriga byggnader finns på fastigheten i form av en lillstuga med ett rum och pentry, en större ekonomibyggnad med traditionell inredning, ladugård, loge och lada och med ett garage tillbyggt. Här finns också en stolpbod samt en äldre ekonomibyggnad med vagnslider, förråd och vedskjul.

Priset för denna fina fastighet är 5 100 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: ROLAND JOHANNESSON