Besök i södra Östergötland

publicerad 26 januari 2018
- Av Bo Bäckman

Renoverad mangårdsbyggnad med två flyglar. Ridhus, sju storboxar och 14 hektar mark samlad kring gårdscentrum. Vi gör ett besök i Östergötland och säger välkommen till Falerum Hästkullen som är veckans gård till salu.

Var och en som åkt väg 731 mellan Åtvidaberg och Falerum bör ha njutit av den långsträckta Uknadalens flera mil långa geografiska och naturmässiga scenario av vackraste slag. Vyerna växlar, men är ändå sammanhållna och erbjuder resenären upplevelser som kan avnjutas även från bilfönstret. Dalen räknas från Forsaström till Edsbruk och kusten vid Helgenäs.

Det är nästan omöjligt att missa den vackra högt belägna Gärdserums kyrka vid Båtsjöns södra ände, nordväst om Falerum. Den katedralliknande vita byggnaden på höjden fångar blicken på flera sätt, framför allt genom sin storlek och nygotiska stil.

Orten Falerum, som egentligen tillhör Småland, men sedan 1971 ingår i Östergötlands län har i århundraden haft en omfattande och bred småskalig industriverksamhet. Idag finns här bland annat butik, kafé, tågstation och ett varuhus.

Mellan Falerum och Gärdserum, en sträcka på några kilometer, är veckans gård, Falerum Hästkullen, belägen nära vägen i Tingetorp. I den här sköna bygden med så många möjligheter till härliga upplevelser har man ändå bara några meter till landsvägen mot Åtvidaberg eller Västervik. Svänger man in på väg 744 i kanten av Falerums tätort kommer man till Valdemarsvik och E22:an. Läget är mycket bra.

Mangårdsbyggnaden från år 1868 är i ett och ett halvt plan. Den har omfattande renoverats på senare år. Huset har vattenburen värme via luft/vattenpump. Boarean är om 229 kvm vilken fördelas på sex rum och kök.

På nedre plan finns bland annat ett fräscht, modernt kök. Våningen inrymmer även en matsal med öppen spis samt ett generöst vardagsrum med en stilfull kakelugn. Ett tilltänkt, ej färdigställt större badrum finns också på det här planet. Ser man på den övre våningen så finner man ett allrum, två sovrum och ett fint helkaklat badrum.

Två flyglar, båda i ett och ett halvt plan, flankerar mangårdsbyggnaden i sydsluttningen. Den östra är iordningställd och inredd som en modern bostad. Det finns ett välutrustat kök där man finner matplats, kyl och frys, elhäll med ugn, fläkt och vedspis. Vardagsrummet har öppen spis. På nedre plan finns ett sovrum och ytterligare två finns en trappa upp. Andra våningen har även badrum med wc, dusch och tvättmaskin.

Den västra flygeln är delvis isolerad och inredd med ett rum och pentry. Byggnaden inrymmer även ett pannrum med luft/ vattenpump samt förråd och loft.

Ladugården har inretts till att vara stall med sju storboxar. Byggnaden har även en rymlig logdel för förvaring. Nära ladugården eller stallet finns ett nyuppfört ridhus med stålstomme. Det har fyra isolerade vikportar och yttermåtten 25 x 72 meter. Av ytan utgör ridbanan 23 x 64 meter. Den omges av en sarg. Ett ”al tandäck” i trä finns för åskådare. Ridhuset har även utrymmen som kan användas som stall eller maskinhall.

Arealen anges preliminärt till 16 hektar, 6 åker och 8 bete. Fastigheten är under avstyckning och arealen är inte helt definitiv och exakt så en viss justering kan ske.

Falerum Hästkullen är i första hand en mycket fin hästgård där stall och ett nytt ridhus ingår samt vackra omgivningar att finna sina favoritridvägar i. Läget nära landsvägen medger enkelt resor, för arbete och annat.

Text: BO BÄCKMAN