171 hektar med stort virkesförråd

publicerad 24 september 2015
- Av Bo Bäckman

Web_gts_150925

Veckans värmländska gård till salu är stor med en areal på cirka 171 hektar och med stort skogsförråd. Dessutom ingår en fin gårdsbild med sjöutsikt över Harefjorden. Välkommen till Kärrholmen Södra Bråten i Säffle kommun.

Vår gård hittar du i Kila församling norr om Säffle längs väg 175 vid Harefjordens strand cirka en mil från Säffle centrum. Enligt skogsbruksplanen består arealen av 171 hektar fördelat på produktiv skogsmark 148,9 hektar, myr 4,5, berg 6,7, åker åtta hektar och 3 hektar övrig mark i fyra skiften.

Virkesförrådet består av 19962 skogskubik. Skogen är grandominerad och har en bonitet på sex skogskubik per hektar. Åkermarken är idag utarrenderad på fem år i taget var – av 4 år återstår. 100 m strandskydd. 3-G mast på fastigheten inbringar 9 727 kronor per år.

Jakt, såväl småvilt som älg jagas på egen mark. Fastigheten har även fiskerätt. Och båtplats finns.

Bostadsbyggnaden är i ett och ett halvt plan med byggår 1909. Boarean är på 135 kvad – ratmeter fördelat på sex rum. Det värms med två kaminer, kakelugn och vedspis. Vatten och avlopp är enskilt.

På nedre plan finns tre rum och kök samt hall och wc. I köket finns vedspis och spis. På övre plan finns också tre rum samt hall och ett badrum med dusch och wc.

På gården finns också ett annex i ett och ett halvt plan från 1909 med fem rum. Det delar vatten och avlopp med huvudbyggnaden och värms med ved eldning i panna.

Nedre plan består av grovkök, kök, pannrum, vardagsrum, salong, hall med öppen spis och vedspis i köket. Övre plan har sovrum, två garderober, badrum med badkar och tvättmaskin, wc, bidé och tvättställ i separat rum samt ett gästrum.

På gården finns dessutom flera andra byggnader. En större ekonomibyggnad med loge och stall samt en mindre ekonomibyggnad innehållande vedbod, garage, snickarbod och maskinhall.

På gården finns dessutom en gårdssåg samt en billyft för två ton. Priset på den här fina gården är 8 700 000 kronor.

Text: MARI NÄLSÉN
Bild: JOHAN HÖWLER/HUSFOTO