lördag 19 april 2025
ANNONS:

Upplyste om litteratur, konst och musik

publicerad 31 mars 2022
– Av Berit Juhl
Peter Olausson presenterade Öivind Åsberg.

Värmländska akademien är en av Sveriges regionala akademier och konstituerades den 26 maj 2002. Enligt sina stadgar ska akademien diskutera kring och upplysa om litteratur, konst, musik och humaniora med tonvikt på värmländsk kultur och historia samt främja forskning inom dessa områden.

Akademien består av minst tolv och högst 24 ledamöter. Ny ledamot utses efter förslag av akademiledamot. Ny ledamot intas om alla ledamöter är eniga om valet.
Hertigen av Värmland HKH Prins Carl Philip är akademiens beskyddare i Värmland och här finns många kända kulturpersoner.
Preses kallas ordföranden i en vetenskaplig akademi eller liknande äldre sammanslutning. Peter Olausson är preses för värmländska akademien, vice preses är Bengt Sahlström.

Det nittonde högtidsmötet hölls på Sahlströmsgården och tema för dagen var ”Dolda pärlor i den värmländska litteraturen” och samlade ett stort antal åhörare.
Bengt Sahlström hälsade alla välkomna till högtidsmötet och därefter läste Preses Peter Olausson upp Svenska akademiens uttalande om stödet till Ukraina och Värmländska akademien beslöt att anta uttalandet som sitt.

Bengt Sahlström presenterade överintendent Bo Vahlne som berättade om finnskogsvandraren Nils Keyland som föddes i Mangskog. Keyland studerade bland annat i Karlstad och vistades under en period i Amerika. Han kom dock tillbaka till Sverige och var intresserad av folklivsforskning. Hans specialområde blev de värmländska finnbygderna och dokumentation av livsföringen och byggnader, främst rökstugor.
Riksspelman Mats Berglund spelade och sjöng några av Nils Keylands låtar.

Carin Bergström, docent i historia, berättade om sin bok ”En drottnings liv” vilken handlar om prinsessan Sofia av Nassau som gifte sig med den svenske hertigen Oscar av Östergötland. De blev senare kung Oscar och drottning Sofia på de förenade rikena Sverige och Norge. De fick fyra söner. Gustaf, Oscar, Eugen och Carl. Gustav blev senare kung Gustav den femte. Carin beskriver drottning Sofia och hennes liv i Sverige. Hon var angelägen om att barnen skulle gå i vanliga skolor. Prinsarna kom bland annat på besök till Sunne för att träffa Anders Fryxell. Hon besökte Värmland vid några tillfällen och Sofia vistades ibland på Longs slott utanför Grums.

Claes Åkerblom berättade om författaren Eyvind Johnssons värmländska arv. Eyvind föddes i Norrland år 1900 och hans böcker handlade mycket om arbetarrörelsen i Sverige. Eyvind fick nobelpriset i litteratur 1974.

Hans far Olof Petter var stenhuggare och kom från Bro socken i Värmland. Eyvind Johnson besökte Värmland och kyrkogården i Bro vid några tillfällen.

Hans-Olof Boström, professor emeritus i konsthistoria, berättade om skalden Oscar Stjerne, björkarnas och hemmets diktare. Han kom från Torsby och är känd under pseudonymen Jong på Hea. Oscar har sin gravplats på Fryksände kyrkogård.

Peter Olausson, fil doktor i historia berättade om Arvid Ernvik som föddes 1900 i Visnum men växte upp i Kristinehamn. Hans författande och forskning handlar om Värmlands natur, geografi och historia. Han beskriver färdvägar i Värmland, gästgiverier och skjutshåll och mycket annat som hör till landskapet.

Björn Sandborgh, före detta länsråd och välkänd trubadur, tolkade Axel Frithiofson och Stig Berg i ord och ton.

Björn sjöng bland annat de populära visorna ”Jag vet e litta fattig bygd i Värmlands skogar” och ”Välsignade vår”. Axel kom från Lekvattnet och skrev många populära dikter ”på mål” om fest och vardag i Värmland.

Lions Club i Torsby har tryckt en nyutgåva av Axel Frithiofsons ”Vardagsvisor”.

Författaren Stig Berg skrev många dikter och texter. Han bad ofta Björn Sandborgh att tonsätta hans verk. Björn berättar om ett fint samarbete.  ”Sätt dig här e litta stönn” är ett välkänt uttryck som Stig Berg ofta använde.

Lagerlövet instiftades på förslag av akademiens förste preses Lars Löfgren.
Han plockade lagerlöv på Capri och delade ut till akademiens ledamöter. Han föreslog att det skulle delas ut ett hederspris till en person som gjort framstående insatser för den värmländska kulturen.

Inger och Leif Stinnerbom från Västanå teater tilldelades 2021 års Lagerlöv. Ulla Norrman delade ut priset.
Peter Olausson presenterade akademiens nya ledamot Öivind Åsberg.
Bengt Sahlström avslutade programmet och tackade de medverkande och publiken.

ANNONS:

Kvinna tros ha omkommit i radhusbrand

publicerad 16 januari 2025
– Av Redaktionen

En kvinna i 70-årsåldern misstänks ha omkommit i den radhusbrand som ödelade en länga i Lekvattnet natten till tisdagen. Polisen har hittat en kropp i brandresterna, men identifieringen är ännu inte slutförd.

Larmet om branden kom vid tretiden på natten efter att Anders Jakobsson blivit väckt av sin jämthund Pivvik. Två av de tre lägenheterna i längan var tomma när branden bröt ut. En boende var bortrest och den andra hade ännu inte flyttat in. Men i den tredje bodde en 70-årig kvinna, där det också hittats en kropp. Däremot är man inte säker på att det är kvinnan som omkommit, även om det pekar mot det.

Ja, det finns inget som talar i annan riktning, säger Karin Uppvall, förundersökningsledare vid polisen i Torsby, till NWT.

Branden utreds som mordbrand, men polisen betonar att det inte innebär att de misstänker brott.

Hjältehunden Pivvik larmade om brand i Torsby

publicerad 14 januari 2025
– Av Redaktionen

Hunden Pivvik väckte sin ägare mitt i natten. När ägaren Anders gick ut med hunden såg han lågor på andra sidan sjön.

Mitt i natten i Lekvattnet, utanför Torsby, väckte jämthunden Pivvik sin ägare Anders Jakobsson, 67, genom att envist dra i täcket.

Hon skulle ut, säger han till SVT.

När Anders tog ut henne för en kort promenad såg han stora lågor över sjön. Han larmade genast räddningstjänsten och åkte sedan själv till platsen för att hjälpa till innan brandkåren anlände. På plats upptäckte Anders att en hel länga med tre lägenheter brann kraftigt, varav en redan var helt övertänd. Han knackade på och väckte grannarna i de intilliggande husen och började sedan flytta bilar från området.

Det är ännu oklart om någon människa befann sig i de nedbrunna lägenheterna, men i Emma Madås lägenhet brann hennes tre katter inne. Själv befann hon sig utomlands vid tillfället.

Det går upp och ner hur jag mår nu. Jag tänker på katterna och hur det gick till, berättar hon för NWT.

Anders är övertygad att Pivvik väckte honom på grund av röklukten och tycker att hon förtjänar en medalj.  Ännu har hon inte fått någon, men blev rikligt belönad med en falukorvsmacka.

Övergiven hund räddades i Torsbyskogarna

publicerad 22 november 2024
– Av Redaktionen

En skygg och övergiven hund hittades i skogen i Torsby. Trots försök att hitta ägaren har ingen hört av sig, och nu söker hunden ett nytt hem via Djurskyddet i Kristinehamn.

När Andreas Ollén jagade vid Arnsjön i Torsby trodde han först att han såg en varg, men det visade sig vara en skygg och hungrig hund. Med hjälp av lite mat lyckades han locka in henne i bilen. Trots efterlysningar på sociala medier och poliskontroller för att hitta ett id-chip hörde ingen ägare av sig, rapporterar NWT.

Hunden överlämnades till länsstyrelsen och placerades på pensionat för veterinärundersökning. Nu har hon överlåtits till Djurskyddet i Kristinehamn och placerats i jourhem. Hunden, som beskrivs som pigg och läraktig, söker nu ett hem som kan erbjuda den aktivitet en husky behöver.

Enligt Djurskyddet har problemet med övergivna djur blivit allt vanligare. Om man inte kan ta hand om sitt djur bör man vända sig till ett djurhem eller veterinär, menar verksamhetsansvarig Kristina Gustafsson, som ser dumpning som en fruktansvärd trend.

Idag begravs ”Svennis”

publicerad 13 september 2024
– Av Redaktionen
"Svennis" avled 26 augusti 2024.

I dag begravs fotbollsprofilen Sven-Göran ”Svennis” Eriksson i Torsby. Begravningen väntas dra fullt hus med uppemot 200 gäster samt en procession efter ceremonin.

”Svennis”, en av Sveriges mest framstående fotbollstränare, begravs i dag i Fryksände kyrka i Torsby, vilket är hans hemort. Ceremonin kommer att ledas av komminister Ingela Älvskog, en nära vän till familjen Eriksson. Kyrkan förväntas bli fullsatt, med upp till 200 platser reserverade för familj, vänner och VIP-gäster. De som inte får plats inuti kyrkan kan följa ceremonin via en storbildsskärm utanför.

Bland annat deltar fotbollsstjärnan David Beckham vid begravningen, rapporterar SVT.

Efter begravningen kommer en procession att äga rum, där Sven-Göran Erikssons kista förs i bil från kyrkan till Kollsbergs hembygdsgård, en sträcka på cirka 800 meter. Vid hembygdsgården kommer författaren och vännen Bengt Berg att hålla ett tal för att hedra Sven-Göran Eriksson.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.