Trafikskola i ”Sjunkande skeppet”

publicerad 8 april 2022
- Av Berit Juhl
Mycket historia hos trafikskolan i Torsby.

Många har besökt Trafikskolan i Torsby  i ”Sjunkande skeppet” för att få det efterlängtade körkortet.
Pelle Sahlström kör med sina elever i vit Volvo. Många känner igen bilen med den röda skylten som visar att övningskörning pågår.

När en helt ny elev som aldrig har kört bil kommer till bilskolan tar Pelle Sahlström hand om dem och går igenom allt som eleven behöver veta innan första lektionen.
Det finns några platser med stora tomma planer i Torsby. Där får de ovana börja. Som tur är finns det dubbelkommando i bilen, som det gör i alla körskolebilar, en extra koppling och broms på golvet vid passagerarframsätet.
– Det brukar gå bra men det har blivit en och annan hastig inbromsning, säger han.

Förr fanns det två bilskolor i Torsby. Bröderna Bernhard och Gösta Lindberg lärde Torsbyborna att köra bil redan på 1950-talet. Sven Sahlström ägde Fryksände bilskola. Sven och Bernhard gick så småningom samman och bildade Trafikskolan i Torsby.
När Pelle tog över verksamheten 1996 hade han en Volvo 850 som övningsbil.

Antalet elever varierar men det brukar vara ett hundratal som vill ha körkort varje år. Lärare och elev kör mellan sex och sjutusen mil varje år.
Teoriundervisningen ser helt annorlunda ut idag om man jämför med förr. Undervisningen sker mest digitalt. Det fina ”klassrummet”  som finns vid skolan står ofta tomt. På väggarna finns gamla planscher som visar bilens olika delar.
I Torsby både undervisar man och övningskör med eleverna. Själva uppkörningen sker i Sunne där man också tränar en del, bland annat trafikljus. Halkkörning sker vid banan i Grums.
Vad gör läraren om han ser att eleven inte kommer att klara av att ta körkort?
– Det är väldigt sällan det händer och då får det bli en diskussion mellan lärare och elev. Det kan vara speciella omständigheter som gör att eleven får ge upp. Det kan även vara bra med en paus och återkomma efter några månader.

Dagens trafikmiljö ställer stora krav på bilförarna. Många som har körkort kommer ibland och vill köra några lektioner för att lära sig de nya trafikreglerna.
Körkort måste alla ha som vill köra bil och det kan även användas som legitimation.
Det första körkortet utfärdades 1888 till den moderna bilens uppfinnare Karl Benz.
Folk klagade på avgaser från hans motorfordon. Han vände sig till myndigheterna för att få ett skriftligt bevis på att han fick framföra fordonet.
I Sverige blev det krav på körkort den första januari 1907.
Kraven var minimala och det var först 1916 som kraven skärptes. Nu krävdes kunskap om de få trafikregler som fanns.
Det var först 1948 som det  krävdes bevis för ”körskicklighet”.
Under 1960-talet började den moderna körkortsundervisningen med krav på teori och körkunskap.
1993 kom en stor förändring när det blev tillåtet att övningsköra för den som fyllt 16 år.
Den som vill bli trafiklärare måste genomgå olika tester och prov och det finns mellan 600 och 700 trafikskolor i Sverige.
Under pandemin har både lärare och elev haft munskydd.
– Det fortsätter vi med ett bra tag, säger Pelle.

Framtiden för Trafikskolan ser bra ut. Pelle berättar att hans dotter Josephine vill vara med och arbeta som trafiklärare.
Just nu finns hon i Karlstad och går sin utbildning. Hon vet vad det handlar om. Hon har ofta varit med nere vid bilskolan och hjälpt till med en del uppgifter.
– Jag växte också upp med Trafikskolan och fanns med och hjälpte pappa, säger hon och fortsätter:
– Jag klarade av utbildningen och körde en del lektioner samtidigt som jag körde buss och lastbil under en period.

Snart får vi se när Josephine åker omkring med den röda skylten för övningskörning med bilskolebilen.