måndag 24 mars 2025
ANNONS:

Trafikskola i ”Sjunkande skeppet”

publicerad 8 april 2022
- Av Berit Juhl
Mycket historia hos trafikskolan i Torsby.

Många har besökt Trafikskolan i Torsby  i ”Sjunkande skeppet” för att få det efterlängtade körkortet.
Pelle Sahlström kör med sina elever i vit Volvo. Många känner igen bilen med den röda skylten som visar att övningskörning pågår.

När en helt ny elev som aldrig har kört bil kommer till bilskolan tar Pelle Sahlström hand om dem och går igenom allt som eleven behöver veta innan första lektionen.
Det finns några platser med stora tomma planer i Torsby. Där får de ovana börja. Som tur är finns det dubbelkommando i bilen, som det gör i alla körskolebilar, en extra koppling och broms på golvet vid passagerarframsätet.
– Det brukar gå bra men det har blivit en och annan hastig inbromsning, säger han.

Förr fanns det två bilskolor i Torsby. Bröderna Bernhard och Gösta Lindberg lärde Torsbyborna att köra bil redan på 1950-talet. Sven Sahlström ägde Fryksände bilskola. Sven och Bernhard gick så småningom samman och bildade Trafikskolan i Torsby.
När Pelle tog över verksamheten 1996 hade han en Volvo 850 som övningsbil.

Antalet elever varierar men det brukar vara ett hundratal som vill ha körkort varje år. Lärare och elev kör mellan sex och sjutusen mil varje år.
Teoriundervisningen ser helt annorlunda ut idag om man jämför med förr. Undervisningen sker mest digitalt. Det fina ”klassrummet”  som finns vid skolan står ofta tomt. På väggarna finns gamla planscher som visar bilens olika delar.
I Torsby både undervisar man och övningskör med eleverna. Själva uppkörningen sker i Sunne där man också tränar en del, bland annat trafikljus. Halkkörning sker vid banan i Grums.
Vad gör läraren om han ser att eleven inte kommer att klara av att ta körkort?
– Det är väldigt sällan det händer och då får det bli en diskussion mellan lärare och elev. Det kan vara speciella omständigheter som gör att eleven får ge upp. Det kan även vara bra med en paus och återkomma efter några månader.

Dagens trafikmiljö ställer stora krav på bilförarna. Många som har körkort kommer ibland och vill köra några lektioner för att lära sig de nya trafikreglerna.
Körkort måste alla ha som vill köra bil och det kan även användas som legitimation.
Det första körkortet utfärdades 1888 till den moderna bilens uppfinnare Karl Benz.
Folk klagade på avgaser från hans motorfordon. Han vände sig till myndigheterna för att få ett skriftligt bevis på att han fick framföra fordonet.
I Sverige blev det krav på körkort den första januari 1907.
Kraven var minimala och det var först 1916 som kraven skärptes. Nu krävdes kunskap om de få trafikregler som fanns.
Det var först 1948 som det  krävdes bevis för ”körskicklighet”.
Under 1960-talet började den moderna körkortsundervisningen med krav på teori och körkunskap.
1993 kom en stor förändring när det blev tillåtet att övningsköra för den som fyllt 16 år.
Den som vill bli trafiklärare måste genomgå olika tester och prov och det finns mellan 600 och 700 trafikskolor i Sverige.
Under pandemin har både lärare och elev haft munskydd.
– Det fortsätter vi med ett bra tag, säger Pelle.

Framtiden för Trafikskolan ser bra ut. Pelle berättar att hans dotter Josephine vill vara med och arbeta som trafiklärare.
Just nu finns hon i Karlstad och går sin utbildning. Hon vet vad det handlar om. Hon har ofta varit med nere vid bilskolan och hjälpt till med en del uppgifter.
– Jag växte också upp med Trafikskolan och fanns med och hjälpte pappa, säger hon och fortsätter:
– Jag klarade av utbildningen och körde en del lektioner samtidigt som jag körde buss och lastbil under en period.

Snart får vi se när Josephine åker omkring med den röda skylten för övningskörning med bilskolebilen.

ANNONS:

Kvinna tros ha omkommit i radhusbrand

publicerad 16 januari 2025
-AvRedaktionen

En kvinna i 70-årsåldern misstänks ha omkommit i den radhusbrand som ödelade en länga i Lekvattnet natten till tisdagen. Polisen har hittat en kropp i brandresterna, men identifieringen är ännu inte slutförd.

Larmet om branden kom vid tretiden på natten efter att Anders Jakobsson blivit väckt av sin jämthund Pivvik. Två av de tre lägenheterna i längan var tomma när branden bröt ut. En boende var bortrest och den andra hade ännu inte flyttat in. Men i den tredje bodde en 70-årig kvinna, där det också hittats en kropp. Däremot är man inte säker på att det är kvinnan som omkommit, även om det pekar mot det.

Ja, det finns inget som talar i annan riktning, säger Karin Uppvall, förundersökningsledare vid polisen i Torsby, till NWT.

Branden utreds som mordbrand, men polisen betonar att det inte innebär att de misstänker brott.

Hjältehunden Pivvik larmade om brand i Torsby

publicerad 14 januari 2025
-AvRedaktionen

Hunden Pivvik väckte sin ägare mitt i natten. När ägaren Anders gick ut med hunden såg han lågor på andra sidan sjön.

Mitt i natten i Lekvattnet, utanför Torsby, väckte jämthunden Pivvik sin ägare Anders Jakobsson, 67, genom att envist dra i täcket.

Hon skulle ut, säger han till SVT.

När Anders tog ut henne för en kort promenad såg han stora lågor över sjön. Han larmade genast räddningstjänsten och åkte sedan själv till platsen för att hjälpa till innan brandkåren anlände. På plats upptäckte Anders att en hel länga med tre lägenheter brann kraftigt, varav en redan var helt övertänd. Han knackade på och väckte grannarna i de intilliggande husen och började sedan flytta bilar från området.

Det är ännu oklart om någon människa befann sig i de nedbrunna lägenheterna, men i Emma Madås lägenhet brann hennes tre katter inne. Själv befann hon sig utomlands vid tillfället.

Det går upp och ner hur jag mår nu. Jag tänker på katterna och hur det gick till, berättar hon för NWT.

Anders är övertygad att Pivvik väckte honom på grund av röklukten och tycker att hon förtjänar en medalj.  Ännu har hon inte fått någon, men blev rikligt belönad med en falukorvsmacka.

Övergiven hund räddades i Torsbyskogarna

publicerad 22 november 2024
-AvRedaktionen

En skygg och övergiven hund hittades i skogen i Torsby. Trots försök att hitta ägaren har ingen hört av sig, och nu söker hunden ett nytt hem via Djurskyddet i Kristinehamn.

När Andreas Ollén jagade vid Arnsjön i Torsby trodde han först att han såg en varg, men det visade sig vara en skygg och hungrig hund. Med hjälp av lite mat lyckades han locka in henne i bilen. Trots efterlysningar på sociala medier och poliskontroller för att hitta ett id-chip hörde ingen ägare av sig, rapporterar NWT.

Hunden överlämnades till länsstyrelsen och placerades på pensionat för veterinärundersökning. Nu har hon överlåtits till Djurskyddet i Kristinehamn och placerats i jourhem. Hunden, som beskrivs som pigg och läraktig, söker nu ett hem som kan erbjuda den aktivitet en husky behöver.

Enligt Djurskyddet har problemet med övergivna djur blivit allt vanligare. Om man inte kan ta hand om sitt djur bör man vända sig till ett djurhem eller veterinär, menar verksamhetsansvarig Kristina Gustafsson, som ser dumpning som en fruktansvärd trend.

Idag begravs ”Svennis”

publicerad 13 september 2024
-AvRedaktionen
"Svennis" avled 26 augusti 2024.

I dag begravs fotbollsprofilen Sven-Göran ”Svennis” Eriksson i Torsby. Begravningen väntas dra fullt hus med uppemot 200 gäster samt en procession efter ceremonin.

”Svennis”, en av Sveriges mest framstående fotbollstränare, begravs i dag i Fryksände kyrka i Torsby, vilket är hans hemort. Ceremonin kommer att ledas av komminister Ingela Älvskog, en nära vän till familjen Eriksson. Kyrkan förväntas bli fullsatt, med upp till 200 platser reserverade för familj, vänner och VIP-gäster. De som inte får plats inuti kyrkan kan följa ceremonin via en storbildsskärm utanför.

Bland annat deltar fotbollsstjärnan David Beckham vid begravningen, rapporterar SVT.

Efter begravningen kommer en procession att äga rum, där Sven-Göran Erikssons kista förs i bil från kyrkan till Kollsbergs hembygdsgård, en sträcka på cirka 800 meter. Vid hembygdsgården kommer författaren och vännen Bengt Berg att hålla ett tal för att hedra Sven-Göran Eriksson.

Share via
Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.

Send this to a friend