För ett år sedan lämnade Hannah Norder och hennes sambo Christian Palerby Tärnsjö i Uppsala län för att köpa en gård i Ransbysätter. En dröm om livet på landet som de nu sakteligen förverkligar samtidigt som Hannah fortsätter att utveckla sitt företag som sadelmakare.
På trappen till det vita bostadshuset ligger en katt som snabbt kilar iväg när en okänd bil parkerar på uppfarten. Hannah Norder öppnar och hälsar välkommen innan hon visar vägen genom köket och in i arbetsrummet.
Verktygsväggen är full av bland annat sylar, knivar, saxar och kantjärn och i rummets mitt tronar ett gediget arbetsbord täckt med läderstycken i gula och bruna nyanser.
– Det som driver mig är att möjligheterna med läder är oändliga och det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Det är ett väldigt roligt material att arbeta med och du kan göra allt från små nyckelringar, tavlor och väskor till att linda trappräcken och klä in hela väggar med det, säger Hannah och plockar ned några verktyg.
Drömmen om livet på landet fick henne och sambon Christian att för ett år sedan lämna Tärnsjö för att flytta närmare Hannahs föräldrar som nu bor ett stenkast bort. Trots att Hannah är född och uppvuxen i Örebro har Värmland alltid varit ett sorts hemma för henne.
Eftersom hennes pappa kommer härifrån och delar av släkten på hennes mammas sida också är från Värmland så de har spenderat mycket tid här, och 2006 återvände hennes föräldrar permanent till länet.
I och med flytten till Ransbysätter valde Hannah, som är utbildad sadelmakare med gesällbrev, att fortsätta utveckla sin egen verksamhet som hon startade strax efter att ha tagit examen från Sadelmakeriskolan i Tärnsjö 2016. En utmanande uppgift då hon samtidigt också är anställd och har djur och gård att sköta om.
Driften att skapa tycks dock medfödd och den konstnärliga ådran inom familjen är stark, med en pappa som är finsnickare, byggsnickare och entreprenör och en mamma som bland annat är smyckesdesigner och egenföretagare.
– Vi har många kreativa yrken i släkten som konstnärer och fotografer. Själv fastnade jag för sadelmakeriet redan i gymnasiet när vi fick prova på att arbeta med läder. Med lite peppning och stöttning valde jag sedan att satsa vidare på det.
Verkstadens fönster överblickar hagen där hennes föräldrars hästar går, omgivna av Ransbysätters skogsklädda höjder. På framsidan av Hannah och Christians hus går hennes egna tre hästar, två kallblodstravare och en shetlandsponny. Att balansera alla pusselbitar i livet med gård, jobb och eget företag kräver en viss förmåga att hålla många bollar i luften och betyder både tidiga morgnar och sena kvällar. Trots att Hannah till vardags bland annat är anställd som sömmerska kan hon sällan hålla sig från verkstaden när hon kommer hem efter en arbetsdag med nål, tråd och symaskin.
– Det kliar i fingrarna när jag känner doften av läder och det är en speciell känsla att arbeta med det. Det gäller att ha en bra materialkännedom och veta vilken del av lädret och vilken tjocklek som ska användas till olika produkter.
Att laga istället för att slänga, att återbruka och ta tillvara på material som annars ratas är viktiga aspekter för Hannah som väljer aktivt att arbeta med hudar som har vissa estetiska defekter och läkta ärr eftersom det då också blir mer tydligt att det är ett levande material med karaktär.
Trots att hästintresset funnits med sedan barnsben, använder hon sig också av hästhudar.
– Det kan kännas makabert men det är bra att det tas om hand och inte går till spillo. För mig är det väldigt viktigt att veta var materialet kommer ifrån och att det framställs under sunda förhållanden utan en massa tillsatser och kemikalier. Kromgarvat skinn och läder kan dessutom ge allergier så det känns bättre för mig att inte arbeta med det. Jag använder istället enbart miljövänligt- och vegetabiliskt garvat läder och skinn till det jag gör, säger hon.
En vision om ett hus på landet har funnits med Hannah och Christian länge och för deras gård “Ängan” finns både små och stora planer inför framtiden.
– Vi vill arbeta med att bli allt mer självhushållande och har börjat fixa med både växthus och jordkällare. Idag har vi tolv hönor som förser oss med ägg, vilket är en lyx. Sen hoppas jag förstås kunna jobba lite mindre med annat och mer med sadelmakeriet, det är ju det som är drömyrket. Vi har många, stora och små ambitioner med gården och livet här som driver oss framåt. Att inte ha drömmar skulle vara väldigt tråkigt, säger Hannah Norder.
FAKTA
Namn: Hannah Norder.
Ålder: 32.
Familj: Sambo.
Bostad: Gård.
Yrke: Sadelmakare på Ängarnas Sadelmakeri.
Kör: Bil och häst.
Äter: Mat.
Dricker: Kallt vatten.
Läser: Feelgood.
Tittar på: Hinner inte titta på tv så ofta.
Lyssnar på: Väldigt blandat.
Övriga intressen: Fotografering.
Person som jag gärna skulle vilja träffa (död eller levande) + motivering: Jag kan inte välja bara en person. Om det vore möjligt skulle jag vilja träffa flera av de släktingar som gick ur tiden innan jag fanns för att jag hört så mycket fina historier.