Mia motiverar med mod

publicerad 8 april 2022
- Av Marica Wall
Mia Lehndal är författare, föreläsare och yogainstruktör och i alla kurser hon leder fokuserar hon på självkännedom genom kroppen.

För Mia Lehndal har ett sökandet inåt lett fram till, inte bara två böcker inom självutveckling, utan också ett sätt att lära ut som inriktar sig på självkännedom genom kroppen. Hon vill få människor att lyssna mer på sin intuition och hitta fram till det oförvanskade originalet vi har inom oss. På kursgården Humlebäck i Östra Ämtervik fokuserar hon på just det genom sina kurser i bland annat ledarskap.

I ett stort rött hus med sjötomt i Östra Ämtervik har Mia Lehndal och Johan Ekenberg skapat en kursgård där deltagarna bjuds in att upptäcka sig själva på ett djupare plan. Både Mia och Johan hade under många år arbetat med inspirationsföreläsningar och personalutveckling i Stockholm och när de för cirka sju år sedan valde att etablera sin kursverksamhet i Sunne kommun, tog de sin kundkrets med sig.
– Oavsett vilka kurser jag håller i så arbetar jag alltid med fokus på självkännedom genom kroppen. Det är den delen som kallas för intuition eller visdom, att man förstår att man är något mer än sina tankar eller känslor. Att den dimensionen finns med är det unika i coach- och ledarskapsutbildningen Modigt Ledarskap, säger Mia Lehndal.

Att fokusera på att lyssna inåt och hitta en genuin plats inom sig är genomgående för alla utbildningar som Mia och Johan anordnar och på gården hålls också kurser i yoga och tantra. Det modiga ledarskapet som Mia står för handlar om att skapa ett mer äkta ledarskap och att, som hon uttrycker det, våga vara sitt eget original.
– Det är viktigt att man som ledare står för sitt ledarskap och inte bara använder något som anammats från en bok eller kurs. Att vara en autentisk ledare och inte bara spela en roll. Vi är som snöflingor där alla har unika gåvor och vi behöver agera utifrån det. Gör vi inte det, blir vi kopior som inte mår bra och det leder ofta till utbrändhet.

Mia tycks också leva som hon lär och på frågan om vilken målgrupp hon riktar sig till, svarar hon att hon inte arbetar efter vad hon tror att andra vill ha, utan efter det som känns äkta för henne.
– Jag skapar utifrån min inre kreativitet, och de som gillar det, gillar det, konstaterar hon.

Under de tretton år som Mia har arbetat med ledarskapsutbildningar har hon successivt valt att involvera kroppen allt mer, eftersom hon sett att det varit den avgörande faktorn för många deltagare.
– Det är det som gör att vi utvecklas och därmed upplever att vi blir bättre partners, föräldrar eller ledare. Det var också den insikten som fick mig att skriva boken “Body Love Book” som kom ut 2017, för att understryka hur viktigt det är att lära känna, och ta hand om, sin kropp. Det är när det blir tyst en stund på hjärnkontoret som vi får möjlighet att få kontakt med den visdomen som inte nödvändigtvis uttrycker sig i ord, utan genom intuition eller ett djupare vetande.

Mia berättar att det finns forskning som visar på att vi, liksom världens högsta ledare, fattar beslut baserat på intuition, alltså magkänsla, snarare än på rent logiskt tänkande.
Mia har bott i huvudstaden i många år och är idag verksam både i Värmland och Stockholm. När hon behöver dra sig undan tar hon sin tillflykt till Sunne där hon har ett eget tillhåll.
– Skrivandet är en del av mitt liv och jag älskar att ha mitt lilla torp i Västra Ämtervik som skrivarstuga. Redan när jag skrev min första bok 2007 spenderade jag mycket tid här i Värmland, berättar hon.

Att kursverksamheten landade just i Östra Ämtervik beskriver Mia som något av ett mirakel då de letat gård för syftet under en längre tid.
– Det här var en stor fastighet med sjötomt, bara 20 minuter från där jag växte upp. Det var jättemycket folk på visningen, men deras intresse falnade när de insåg att det inte passade som sommarställe. Till slut var det bara vi som ville köpa, och det kändes som att det var menat för oss, säger Mia.

För Mia och Johan följer en röd tråd genom hela deras verksamhet och Mia menar att även om kurserna kan se olika ut på papper så handlar de alla egentligen om samma sak, att hitta kärleken inom sig.
– Kärlek är så mycket bredare än bara en romantisk kärlek. Det är en längtan efter att ge och bidra och ju mer vi lär oss om våra egna behov och tillgodoser dem, desto mer överflöd skapar vi som vi sen kan dela med andra. Vi kallar det ibland för den tantriska revolutionen och då tänker kanske folk spontant på orgier, men tantra handlar inte främst om sex utan om hängivelse och kärlek till livet, och att leva i det inom alla delar av livet, säger Mia Lehndal.

 

FAKTA
En av Mias övningar i kroppskännedom
Stanna upp i en bekväm ställning där du verkligen kan slappna av och undersök möjligheten att känna din kropp inifrån. Känn ditt andetag precis som det är. Bjud in andetaget att slappna av. Känn hur de olika känslorna i kroppen uttrycker sig och förändras i varje ögonblick. Undvik att sätta ord på det du känner och låt istället sinnet vila in i den faktiska upplevelsen, här och nu i din kropp.