lördag 19 april 2025
ANNONS:

Mia motiverar med mod

publicerad 8 april 2022
– Av Marica Wall
Mia Lehndal är författare, föreläsare och yogainstruktör och i alla kurser hon leder fokuserar hon på självkännedom genom kroppen.

För Mia Lehndal har ett sökandet inåt lett fram till, inte bara två böcker inom självutveckling, utan också ett sätt att lära ut som inriktar sig på självkännedom genom kroppen. Hon vill få människor att lyssna mer på sin intuition och hitta fram till det oförvanskade originalet vi har inom oss. På kursgården Humlebäck i Östra Ämtervik fokuserar hon på just det genom sina kurser i bland annat ledarskap.

I ett stort rött hus med sjötomt i Östra Ämtervik har Mia Lehndal och Johan Ekenberg skapat en kursgård där deltagarna bjuds in att upptäcka sig själva på ett djupare plan. Både Mia och Johan hade under många år arbetat med inspirationsföreläsningar och personalutveckling i Stockholm och när de för cirka sju år sedan valde att etablera sin kursverksamhet i Sunne kommun, tog de sin kundkrets med sig.
– Oavsett vilka kurser jag håller i så arbetar jag alltid med fokus på självkännedom genom kroppen. Det är den delen som kallas för intuition eller visdom, att man förstår att man är något mer än sina tankar eller känslor. Att den dimensionen finns med är det unika i coach- och ledarskapsutbildningen Modigt Ledarskap, säger Mia Lehndal.

Att fokusera på att lyssna inåt och hitta en genuin plats inom sig är genomgående för alla utbildningar som Mia och Johan anordnar och på gården hålls också kurser i yoga och tantra. Det modiga ledarskapet som Mia står för handlar om att skapa ett mer äkta ledarskap och att, som hon uttrycker det, våga vara sitt eget original.
– Det är viktigt att man som ledare står för sitt ledarskap och inte bara använder något som anammats från en bok eller kurs. Att vara en autentisk ledare och inte bara spela en roll. Vi är som snöflingor där alla har unika gåvor och vi behöver agera utifrån det. Gör vi inte det, blir vi kopior som inte mår bra och det leder ofta till utbrändhet.

Mia tycks också leva som hon lär och på frågan om vilken målgrupp hon riktar sig till, svarar hon att hon inte arbetar efter vad hon tror att andra vill ha, utan efter det som känns äkta för henne.
– Jag skapar utifrån min inre kreativitet, och de som gillar det, gillar det, konstaterar hon.

Under de tretton år som Mia har arbetat med ledarskapsutbildningar har hon successivt valt att involvera kroppen allt mer, eftersom hon sett att det varit den avgörande faktorn för många deltagare.
– Det är det som gör att vi utvecklas och därmed upplever att vi blir bättre partners, föräldrar eller ledare. Det var också den insikten som fick mig att skriva boken “Body Love Book” som kom ut 2017, för att understryka hur viktigt det är att lära känna, och ta hand om, sin kropp. Det är när det blir tyst en stund på hjärnkontoret som vi får möjlighet att få kontakt med den visdomen som inte nödvändigtvis uttrycker sig i ord, utan genom intuition eller ett djupare vetande.

Mia berättar att det finns forskning som visar på att vi, liksom världens högsta ledare, fattar beslut baserat på intuition, alltså magkänsla, snarare än på rent logiskt tänkande.
Mia har bott i huvudstaden i många år och är idag verksam både i Värmland och Stockholm. När hon behöver dra sig undan tar hon sin tillflykt till Sunne där hon har ett eget tillhåll.
– Skrivandet är en del av mitt liv och jag älskar att ha mitt lilla torp i Västra Ämtervik som skrivarstuga. Redan när jag skrev min första bok 2007 spenderade jag mycket tid här i Värmland, berättar hon.

Att kursverksamheten landade just i Östra Ämtervik beskriver Mia som något av ett mirakel då de letat gård för syftet under en längre tid.
– Det här var en stor fastighet med sjötomt, bara 20 minuter från där jag växte upp. Det var jättemycket folk på visningen, men deras intresse falnade när de insåg att det inte passade som sommarställe. Till slut var det bara vi som ville köpa, och det kändes som att det var menat för oss, säger Mia.

För Mia och Johan följer en röd tråd genom hela deras verksamhet och Mia menar att även om kurserna kan se olika ut på papper så handlar de alla egentligen om samma sak, att hitta kärleken inom sig.
– Kärlek är så mycket bredare än bara en romantisk kärlek. Det är en längtan efter att ge och bidra och ju mer vi lär oss om våra egna behov och tillgodoser dem, desto mer överflöd skapar vi som vi sen kan dela med andra. Vi kallar det ibland för den tantriska revolutionen och då tänker kanske folk spontant på orgier, men tantra handlar inte främst om sex utan om hängivelse och kärlek till livet, och att leva i det inom alla delar av livet, säger Mia Lehndal.

 

FAKTA
En av Mias övningar i kroppskännedom
Stanna upp i en bekväm ställning där du verkligen kan slappna av och undersök möjligheten att känna din kropp inifrån. Känn ditt andetag precis som det är. Bjud in andetaget att slappna av. Känn hur de olika känslorna i kroppen uttrycker sig och förändras i varje ögonblick. Undvik att sätta ord på det du känner och låt istället sinnet vila in i den faktiska upplevelsen, här och nu i din kropp.

ANNONS:

Sunne satsar på att motverka ofrivillig ensamhet

publicerad 20 december 2024
– Av Redaktionen

Sunne kommun tar krafttag mot ensamhet och ger ekonomiskt stöd till föreningar som arbetar för gemenskap och social sammanhållning.

Regeringens gemenskapssatsning, där 300 miljoner kronor årligen avsätts under tre år för att bekämpa ofrivillig ensamhet, har inspirerat Sunne kommun att agera lokalt. Med bred politisk enighet har kommunen beslutat att ekonomiskt stödja föreningar som arbetar aktivt med att skapa sociala nätverk och sammanhållning.

Vi måste hjälpas åt allihopa. Vi har ett välfärdsuppdrag, säger Kristina Lundberg (C), som var in initiativtagare till motionen, till SVT.

Sunnebo vill förbjuda TikTok för kommunanställda

publicerad 8 november 2024
– Av Redaktionen

Mika Annersand från Sunne har lämnat in ett medborgarförslag om att förbjuda användningen av TikTok för kommunanställda, även på privata telefoner. Han uttrycker oro för att känslig information kan nå Kina.

Under de senaste åren har TikTok blivit en av världens mest populära appar, där användare delar korta videoklipp. Appen har dock fått utstå kritik för bristande säkerhet och integritetsproblem, särskilt kring hanteringen av användardata. Mika Annersand, boende i Sunne, har nu lämnat in ett medborgarförslag för att få till stånd ett förbud mot TikTok för kommunens anställda, även på deras privata enheter.

Jag tycker inte att den som är kommunanställd ska ha TikTok installerat på sin privata telefon heller. Det är en fråga om integritet, TikTok samlar in stora mängder data om sina användare, inklusive information om beteenden och platsdata, säger Annersand till NWT.

Annersand tar dessutom upp att TikTok anklagats för att censurera innehåll som är kritiskt mot Kina. Enligt honom kan kommunanställdas användning av appen bidra till denna censur.

Sunne har Sveriges fulaste kalhygge

publicerad 5 juli 2024
– Av Redaktionen

Sunne har utsetts till vinnare i tävlingen om Sveriges fulaste kalhygge, anordnad av miljörörelsen Greenpeace. Tävlingen, där allmänheten uppmanades att skicka in bilder på fula kalhyggen, mottog över 80 bidrag.

Kalhygget ligger längs en populär promenadslinga som skapades med EU-stöd och innehåller skyltar om välbefinnande i naturen. Trots att stora delar av skogen avverkats på grund av granbarkborreangrepp, står skyltarna kvar, vilket juryn fann tragikomiskt.

Det vinnande bidraget tycker jag på ett effektfullt sätt visar hur kalhyggen förstör för människor och naturen, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace och jurymedlem i tävlingen, i ett pressmeddelande. Det är något tragikomiskt i att skylten som uppmanar förbipasserande att “utforska miljön” och “reflektera över ditt eget liv” sitter kvar vid platsen. Vem vill egentligen reflektera över sitt liv vid ett kalhygge?

60-årig kvinna utsatt för misshandel

publicerad 19 mars 2024
– Av Redaktionen

En kvinna blev grovt misshandlad i Sunne kommun under måndagskvällen. Efter att gärningspersonerna flydde i en bil inleddes en dramatisk polisjakt där fordonet stoppades med hjälp av spikmatta.

Polisen i region Bergslagen fick larm strax efter klockan 23 på måndagskvällen om en misshandel i Sunne kommun, rapporterar NWT. En kvinna i 60-årsåldern hade blivit grovt misshandlad av två personer som flydde platsen i en bil. Trots polisens stoppförsök vägrade bilen att stanna, vilket ledde till en förföljande jakt längs vägarna.

Efter att ha använt spikmatta på E45 vid Västra Ämtervik kunde polisen preja bilen av vägen när den vek av på en mindre väg. Gripandet av de två männen, en i femtiofemårsåldern och en i fyrtioårsåldern, gick lugnt till. De är nu misstänkta för grov misshandel och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Kvinnan fick uppsöka sjukvård efter attacken, men ingen polis eller misstänkt gärningsperson skadades under den dramatiska händelsen.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.