lördag 25 januari 2025
ANNONS:

Barn och unga bestämmer

publicerad 30 april 2022
- Av Marica Wall
Ungdomsstyrelsen består av barn och unga mellan 8 och 15 år och de har möjlighet att fatta egna beslut i olika frågor.

På långfredagen anordnades ett LAN för unga i Elofsrud och spelkvällen är en av många aktiviteter som bygdegårdens ungdomsstyrelse varit med och beslutat om. Frida Vasiliou, som är ordförande i bygdegårdsföreningen, ser klara fördelar med att låta barnen vara med och bestämma.

Bygdegårdsföreningen i Elofsrud ville hitta ett sätt att få yngre att engagera sig i bygdegården och de aktiviteter som anordnades. Det resulterade i en ungdomsstyrelse som startade upp under 2020 där barn och unga inte bara för lära sig om styrelsearbete utan också får vara med och fatta beslut. Ungdomsstyrelsen består av nästan lika många killar som tjejer i åldrarna mellan åtta och femton år.
– Deras idéer och tankar lyfts i den stora styrelsen, men när det är något de kan besluta om själva får de göra det. Bland annat har de fått vara med och planera LAN-kvällarna och berätta hur de vill ha det.

Frida förklarar att de vid sitt senaste möte bland annat övat på att rösta om olika styrelseposter och att fokus för arbetet med ungdomsstyrelsen är att låta lusten styra.
– De har många förslag och idéer och förhoppningen är att vi ska träna på fler moment som till exempel hur man skriver motioner, så att de får med sig det i livet. Det är inte jättelätt att få folk till ideella verksamheter men barnen visar ett stort intresse och det ger så otroligt mycket tillbaka.

Föreningen har också fått medel från Occupy bygdegården, som är ett ungdomsprojekt finansierat av Boverket, vilket har öppnat upp för fler möjligheter.
– Vi har bland annat anordnat en filmskapardag där en person kom och gjorde film tillsammans med barnen och de fick prova på olika tekniker. Sedan hade vi en filmdag när alla barnens filmer visades. Vi har också haft pyssel- och brädspelskvällar och träffar där vi gjort smoothies till exempel. Det viktigaste för dem var att de också skulle få vara med och bestämma och det har väckt ett intresse för vad bygdegården är till för.

Frida är inne på sitt åttonde år som ordförande i föreningen och bor ett stenkast från bygdegården som hon kan överblicka från sitt köksfönster.
– Det är fantastiskt roligt att det finns så mycket potential. Det är bara fantasin som sätter begränsningarna och nu har vi ett år framför oss som är späckat med aktiviteter. Det känns så viktigt att värna om hembygden och se till att det finns evenemang på hemmaplan som alla kan delta på.

Deras mest populära aktivitet är den årliga spökvandringen som växt sig allt större för varje år. Dit lockas långväga gäster från både Kil och Arvika, liksom Karlstad och Väse. I höstas kom 240 besökare och föreningen höll på i en vecka med att bygga och förbereda.
– Vi har verkligen lärt oss att göra rekvisita, säger Frida och skrattar.
– Nu har vi flera hundra objekt i lagret och vi har lärt oss både att jobba med papier-maché och att gjuta i betong.

Närmast i tid väntar nu en kväll med Eurovision på storbildsskärm och Frida hoppas att de ska lyckas förmedla framtidsbilden som styrelsen satt upp att det ska vara en bygdegård för alla, oavsett var man kommer från.
– Vi vill att alla ska kunna delta. Det är också fantastiskt roligt att se att arbetet betyder så mycket för invånarna här. Det är förstås mycket jobb som ligger bakom, men det ger samtidigt så mycket energi tillbaka, säger Frida Vasiliou.


Frida Vasiliou är ordförande i Elofsruds bygdegårdsförening och hon ser bara fördelar med att låta barn och unga vara med och bestämma om bygdegårdens framtid.
Foto: PRIVAT

ANNONS:

Sunne satsar på att motverka ofrivillig ensamhet

publicerad 20 december 2024
-AvRedaktionen

Sunne kommun tar krafttag mot ensamhet och ger ekonomiskt stöd till föreningar som arbetar för gemenskap och social sammanhållning.

Regeringens gemenskapssatsning, där 300 miljoner kronor årligen avsätts under tre år för att bekämpa ofrivillig ensamhet, har inspirerat Sunne kommun att agera lokalt. Med bred politisk enighet har kommunen beslutat att ekonomiskt stödja föreningar som arbetar aktivt med att skapa sociala nätverk och sammanhållning.

Vi måste hjälpas åt allihopa. Vi har ett välfärdsuppdrag, säger Kristina Lundberg (C), som var in initiativtagare till motionen, till SVT.

Sunnebo vill förbjuda TikTok för kommunanställda

publicerad 8 november 2024
-AvRedaktionen

Mika Annersand från Sunne har lämnat in ett medborgarförslag om att förbjuda användningen av TikTok för kommunanställda, även på privata telefoner. Han uttrycker oro för att känslig information kan nå Kina.

Under de senaste åren har TikTok blivit en av världens mest populära appar, där användare delar korta videoklipp. Appen har dock fått utstå kritik för bristande säkerhet och integritetsproblem, särskilt kring hanteringen av användardata. Mika Annersand, boende i Sunne, har nu lämnat in ett medborgarförslag för att få till stånd ett förbud mot TikTok för kommunens anställda, även på deras privata enheter.

Jag tycker inte att den som är kommunanställd ska ha TikTok installerat på sin privata telefon heller. Det är en fråga om integritet, TikTok samlar in stora mängder data om sina användare, inklusive information om beteenden och platsdata, säger Annersand till NWT.

Annersand tar dessutom upp att TikTok anklagats för att censurera innehåll som är kritiskt mot Kina. Enligt honom kan kommunanställdas användning av appen bidra till denna censur.

Sunne har Sveriges fulaste kalhygge

publicerad 5 juli 2024
-AvRedaktionen

Sunne har utsetts till vinnare i tävlingen om Sveriges fulaste kalhygge, anordnad av miljörörelsen Greenpeace. Tävlingen, där allmänheten uppmanades att skicka in bilder på fula kalhyggen, mottog över 80 bidrag.

Kalhygget ligger längs en populär promenadslinga som skapades med EU-stöd och innehåller skyltar om välbefinnande i naturen. Trots att stora delar av skogen avverkats på grund av granbarkborreangrepp, står skyltarna kvar, vilket juryn fann tragikomiskt.

Det vinnande bidraget tycker jag på ett effektfullt sätt visar hur kalhyggen förstör för människor och naturen, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace och jurymedlem i tävlingen, i ett pressmeddelande. Det är något tragikomiskt i att skylten som uppmanar förbipasserande att “utforska miljön” och “reflektera över ditt eget liv” sitter kvar vid platsen. Vem vill egentligen reflektera över sitt liv vid ett kalhygge?

60-årig kvinna utsatt för misshandel

publicerad 19 mars 2024
-AvRedaktionen

En kvinna blev grovt misshandlad i Sunne kommun under måndagskvällen. Efter att gärningspersonerna flydde i en bil inleddes en dramatisk polisjakt där fordonet stoppades med hjälp av spikmatta.

Polisen i region Bergslagen fick larm strax efter klockan 23 på måndagskvällen om en misshandel i Sunne kommun, rapporterar NWT. En kvinna i 60-årsåldern hade blivit grovt misshandlad av två personer som flydde platsen i en bil. Trots polisens stoppförsök vägrade bilen att stanna, vilket ledde till en förföljande jakt längs vägarna.

Efter att ha använt spikmatta på E45 vid Västra Ämtervik kunde polisen preja bilen av vägen när den vek av på en mindre väg. Gripandet av de två männen, en i femtiofemårsåldern och en i fyrtioårsåldern, gick lugnt till. De är nu misstänkta för grov misshandel och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Kvinnan fick uppsöka sjukvård efter attacken, men ingen polis eller misstänkt gärningsperson skadades under den dramatiska händelsen.

Share via
Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.

Send this to a friend