Backar bandet

publicerad 7 april 2016
- Av Bo Bäckman
Kretsloppshuset i Södra Viken.
Kretsloppshuset i Södra Viken.

SÖDRA VIKEN (VB)

Det är inte så många som vet att det finns ett kretsloppshus strax nordväst om Sunne. Här kan man få den efterfrågade profilkursen på 35 veckor, om man vill backa bandet och bli självförsörjande. En helt ny livsstil i vårt stressiga samhälle.

Profilkursen ger en utbildning som bygger på teori och praktik blandat, då man följer årstidernas förutsättningar. Det övergripande temat för kursen är att inspirera till en högre självförsörjandegrad, resurshushållning och kreativt skapande på landsbygden. Här prioriteras ekologiska och alternativa lösningar. Kretsloppshuset värms med sol- och bioenergi och är byggt med övervägande miljövänliga byggmaterial, det är 320 kvadratmeter stort och genererar egen ström via solceller.

Här finns en biologisk avloppsreningsanläggning med växthus, en ekologisk trädgård samt ett miljöbibliotek. Varje år går 16 elever på självhushållningskursen och i år är det nio tjejer och sju killar här. En riktigt bra fördelning. Det är riksintagning så här finns elever från Malmö i söder till Sundsvall i norr. – Det är inte så enkelt att komma in här för vi måste göra vissa gallringar, säger rektor Michael Raaman.

Det finns, mig veterligen, endast en liknande utbildning i Orsa, så det är lite trångt. I centrum står trädgårdsodling, djurhållning, förädling av livsmedel, småskaligt jord- och skogsbruk, bygga och bo. – Det är meningen att man vid kursens slut har tillräckliga kunskaper för att kunna starta ett landsbygdsboende, säger Michael Raaman. Det är Klarälvdalens folkhögskola som har profilerna naturresurs, besöksnäring och livsstil.

Huvudman är Region Värmland. Man måste ha fyllt 18 år för att komma in på skolan. Stig Björkman är mannen som håller i trådarna av teorin idag. Stig presenterar sig så här: – Jag är före detta lärare och har arbetat med den här kursen sedan start. Jag brukar kalla mig emeritus, vilket betyder förbrukad, säger han skämtsamt. Idag ska vi torrsimma, det vill säga sitta stilla och lyssna.

Mitt livs längsta kärlek är kärleken till naturen, inleder Stig. Ja, det märks verkligen för Stig kan konsten att berätta, pedagogiskt och målande. Just nu berättar han om beskärning av fruktträd. – Äpplen och päron kan man börja beskära i januari-februari om det inte är kallare än nollgradigt. Däremot ska man inte beskära körsbär och plommon då, utan efter midsommar fram till löven börjar falla, oktober-november, säger han. – Varför beskära alls? Jo, man ökar vitaliteten, livskraften speciellt hos gamla träd. Man får bättre kvalitet på frukten. Man får en jämnare och större produktion. Det blir mindre angrepp av sjukdomar och trädet får längre livslängd, berättar Stig.

Stig har med sig grenar av äpple, päron och körsbär och eleverna ska lära sig hur de olika knopparna skiljer sig åt i utseende. Kursen har hållit på i tre veckor och eleverna har sått i krukor i växthuset. Det har kommit upp lök av olika slag, kronärtskocka med mera. De har varit ute i skogen och fällt träd. Lillängens getgård har placerat några snälla, kärvänliga getter här, som eleverna ska få bekanta sig med.

bliprenumerant_varmland_440px

För här finns även djurhållning på schemat. Alla som går här verkar vara mycket seriöst intresserade av att i framtiden leva så enkelt som möjligt och många har redan provat på. Någon har sett tv-programmen om bonden Frank i Danmark och blivit inspirerad.

De flesta säger sig vilja vara självförsörjande. I gruppen finns en utbränd sjuksköterska från Stockholm som bosatt sig i Ekshärad. Hon vill lära sig att leva helt annorlunda, med lite pengar men mycket kvalitet. Svårast är att övertyga dottern att man kan klara sig med endast lite pengar. Det ska bli intressant att få göra ett besök i sommar, då allt de sått prunkar. Att få se om alla är lika entusiastiska då.

Text och bild: INGEGERD LÖWGREN-JANSSON