Äntligen en ny påskrunda

publicerad 16 april 2022
- Av Andreas Hansson
Under vernissagen föregående helg var det Peter Nilsson själv som stod för underhållningen.

Fåglar och andra delar av landskapet inspirerar Peter Nilsson, den Öländske konstnären som ställer ut i Sunne för andra gången i samband med Påskrundan 2022. 

För tjugotalet år sedan ställe han ut på dåvarande Art by 45. Nu är Peter Nilsson aktuell med en ny utställning i Sunne, på Sundsbergs gård. Utställningen arrangeras av Nedre Fryksdalens Konstförening och är en del av årets upplaga av Påskrundan.
Trots att så många år har gått sedan senast han ställde ut i Sunne, då han bland annat har hunnit med att illustrera flera böcker och andra projekt, åtskilliga utställningar i Sverige och utomlands och inte minst blivit antagen till den prestigefyllda utställningen ”Birds in art” på Woodson Art Museum i Wisconsin, USA, menar han att hans konst inte har ändrats så mycket.
– Jag målar fortfarande mest vanliga fåglar som man ser i storskogar. Det är allt från rödhakar till ugglorna som är i igång för fullt i Småland nu, säger Peter Nilsson.

Småland är hans hemtrakter, han är född och uppvuxen i festivalstaden Hultsfred och fick tidigt ett intresse för fåglar. Han blev fältbiolog redan i ung ålder och tyckte redan då om att måla. Men det var när han fick se Gunnar Brusewitz skissböcker inspirationen för att verkligen arbeta med målandet tog fart.
Han gick konstskola och provade på att måla med olja, men det var akvarell han fastnade för, eftersom det helt enkelt är det han tycker är roligast. Sedan var det fåglar som var det stora intresset, i kombination med landskapen runt dem.
– Det är helt enkelt fåglar och landskap jag har hållit på med. Förut var det mer landskap, men nu är det kanske 75 procent fåglar. Det varierar lite efter inspiration.

Det stora intresset för fåglar stannar förstås inte vid konstnärskapet, utan snarare tvärtom. Han är en aktiv fågelskådare och bor numera på sydöstra Öland, dit han flyttade 2001, till stor del just för det aktiva fågellivet där. De Öländska strandängarna ligger bara ett stenkast från ateljén, så både storspovar, rödspovar och ängshökar häckar precis runt knuten.
Fågelskådandet har förstås också tagit honom en bit hemifrån och han har nära nog rest runt på alla kontinenter utom Antarktis. Trots det är det allså mest fåglar från hemtrakterna som får pryda hans konst.
Ett av de många illustrationsuppdrag han tagit på sig genom åren, är en bok om Gotlands fågelliv, efter ett projekt av Baltic Wings. Peters illustrationer kommer dessutom att finnas på ett antal informationstavlor på Gotlands östkust, förutom just boken ”Fågelvägen Gotland”.
Utöver fåglarna har Peter även ett stort intresse för musik och är bland annat sångare i två olika band. Det var något besökarna vid vernissagen på Sundsbergs gård i Sunne fick uppleva, då han tog fram gitarren och spelade några låtar där på plats.
Även om hans utställning är en del av Påskrundan, hade han vernissagen under föregående helg, vilket han är nöjd med.
– Konstrundan runt påsk för två år sedan lockade runt 2 000 personer, så det kommer nog mycket folk. På sätt och vis var det nog bra med vernissage en vecka innan, så att den inte drunknar bland alla andra uställningar under påskhelgen.

Under långfredagen, påskafton och påskdagen hålls flera utställningar runtom i Sunne. Förra årets upplaga av Påskrundan ställdes in på grund av pandemin, så Peter Nilsson undrar om det gör folk mer sugna på att komma ut och se konst nu, eller om många kanske har hunnit få andra intressen.

Hans vernissage lockade i alla fall uppskattningsvis 60-70 personer och utställningen finns kvar till den 9 maj.


Peter Nilsson är uppskattad och eftertraktad för sin förmåga att illustrera fåglar. Här två Orrar.
Foto: TOMMY BERGSTRÖM