Ljuset följer med i spåret

publicerad 15 januari 2016
- Av Bo Bäckman
”Vi kommer med ljus för en bättre framtid”, sade Tongbo Kang, till höger, vice VD för Beijing Chontodo Optoelectronics, när han tillsammans med kommunalrådet Hans Jildesten, i mitten, invigde Storfors nya ledbelysning. Su-Ping Burman i röd halsduk, vill skapa ett svensk-kinesiskt designcenter och till sin hjälp har hon haft Martin Bergstrand, tvåa från vänster, innovationsrådgivare på Almi.
”Vi kommer med ljus för en bättre framtid”, sade Tongbo Kang, till höger, vice VD för Beijing Chontodo Optoelectronics, när han tillsammans med kommunalrådet Hans Jildesten, i mitten

StorforS (vb)

I två år har ett projekt pågått som nu är verklighet. Storfors kommun har medverkat i ett EU-Kina-projekt där man utvecklat ett nytt belysningssystem. Det handlar om energisnål belysning, en energieffektiv LED som sparar ytterligare energi genom att, i viloläge, bara lysa med halva styrkan. När en löpare eller skidåkare närmar sig tänds den närmaste lampan till full styrka.

Vid invigningen talade även Tongbo Kang, vice vd vid företaget Beijing Chontdo Optoelectronics vars insats i projektet har fått bidrag via den kinesiska staten. Syftet är att utveckla en provanläggning för nordiskt klimat.

Text och bild: TINA PAPADOPOULOU

Fortsättning publicerad i papperstidningen 160115