Bjurtjärns HBF är aktiv

publicerad 15 april 2022
- Av Eva Wiklund
Delar av programgruppen: Gunilla Bengtsson, Anne Olsson, Ingrid  Andersson och Kerstin Ståhl. Ulla Karlsson Odell fattas på bilden.

Den som bor i Bjurtjärn behöver inte ha långtråkigt.
– Det händer något nästan varje dag. Det är sällan jag hinner vara hemma och vila, säger nyblivna pensionären Gunilla Bengtsson.

På måndagar har hantverksgruppen öppet i Sockenstugan där man kan väva, sticka eller ägna sig åt något annat handarbete, på tisdagar övar Bjurtjärnskören, på torsdagar testar Bjurtjärnsgruppen olika aktiviteter och på fredagar är det gemensam yoga utomhus.

Sedan är det ju alla evenemang som ska förberedas; valborgsmässofirande, Gökotta, nationaldagsfirande och den traditionella marknaden på Hembygdsgården Börjes.
Däremellan är det städdagar, röjardagar, en hyttdag, en dag för att musta äpplen och träff för natur och kulturgruppen. Det finns också gräs att klippa och ibland en gärdesgård att bygga.
Bakom det mesta finns hembygdsföreningen som fyller 40 år nästa år.
– Det är en levande bygd och Bjurtjärnsandan är speciell. Det finns väldigt många driftiga människor här, säger Ingrid Andersson.

I sommar bjuder man också in till ett nytt evenemang; loppisrally Bjurtjärn runt den 16/7. Dessutom ligger Bjurtjärns Teaterförening i startgroparna för sommarens teaterföreställning vid Börjes. Förutom Gunilla och Ingrid ingår även Kerstin Ståhl, Anne Olsson och Ulla Karlsson Odell i programgruppen. Här frodas många idéer och mycket energi.
Kerstin har varit med länge och har hand om både yoga och natur- och kulturgrupp.
– Alla är välkomna till våra grupper. För nyinflyttade är det ett perfekt sätt att lära känna folk, säger hon.

Och ny i bygden sedan några år är Anne Olsson, som flyttade med familjen från Uppsala till sommarhuset.
– Vi hade planerat detta i några år och det blev precis så bra som vi tänkt oss. Alla känner alla här och det finns en positiv social kontroll, säger Anne, och berättar att barnen snabbt fick kompisar.

 

FAKTA
Loppisrally Bjurtjärn runt arrangeras lördag den 16 juli. Den som vill vara med och sälja anmäler sig till Ingrid Andersson tel 070-894 5 162 eller till Johan Järlestedt tel 070- 201 57 07. Anmäl om du vill stå vid hembygdsgården Börjes, Bygdegården i Kväggeshyttan, kyrkans parkering, parkeringen vid idrottsplatsen i Kyrksten eller om du vill ha ett loppisbord hemma. Hemsida: hembygd.se/bjurtjarn