lördag 19 april 2025
ANNONS:

Bjurtjärns HBF är aktiv

publicerad 15 april 2022
– Av Eva Wiklund
Delar av programgruppen: Gunilla Bengtsson, Anne Olsson, Ingrid  Andersson och Kerstin Ståhl. Ulla Karlsson Odell fattas på bilden.

Den som bor i Bjurtjärn behöver inte ha långtråkigt.
– Det händer något nästan varje dag. Det är sällan jag hinner vara hemma och vila, säger nyblivna pensionären Gunilla Bengtsson.

På måndagar har hantverksgruppen öppet i Sockenstugan där man kan väva, sticka eller ägna sig åt något annat handarbete, på tisdagar övar Bjurtjärnskören, på torsdagar testar Bjurtjärnsgruppen olika aktiviteter och på fredagar är det gemensam yoga utomhus.

Sedan är det ju alla evenemang som ska förberedas; valborgsmässofirande, Gökotta, nationaldagsfirande och den traditionella marknaden på Hembygdsgården Börjes.
Däremellan är det städdagar, röjardagar, en hyttdag, en dag för att musta äpplen och träff för natur och kulturgruppen. Det finns också gräs att klippa och ibland en gärdesgård att bygga.
Bakom det mesta finns hembygdsföreningen som fyller 40 år nästa år.
– Det är en levande bygd och Bjurtjärnsandan är speciell. Det finns väldigt många driftiga människor här, säger Ingrid Andersson.

I sommar bjuder man också in till ett nytt evenemang; loppisrally Bjurtjärn runt den 16/7. Dessutom ligger Bjurtjärns Teaterförening i startgroparna för sommarens teaterföreställning vid Börjes. Förutom Gunilla och Ingrid ingår även Kerstin Ståhl, Anne Olsson och Ulla Karlsson Odell i programgruppen. Här frodas många idéer och mycket energi.
Kerstin har varit med länge och har hand om både yoga och natur- och kulturgrupp.
– Alla är välkomna till våra grupper. För nyinflyttade är det ett perfekt sätt att lära känna folk, säger hon.

Och ny i bygden sedan några år är Anne Olsson, som flyttade med familjen från Uppsala till sommarhuset.
– Vi hade planerat detta i några år och det blev precis så bra som vi tänkt oss. Alla känner alla här och det finns en positiv social kontroll, säger Anne, och berättar att barnen snabbt fick kompisar.

 

FAKTA
Loppisrally Bjurtjärn runt arrangeras lördag den 16 juli. Den som vill vara med och sälja anmäler sig till Ingrid Andersson tel 070-894 5 162 eller till Johan Järlestedt tel 070- 201 57 07. Anmäl om du vill stå vid hembygdsgården Börjes, Bygdegården i Kväggeshyttan, kyrkans parkering, parkeringen vid idrottsplatsen i Kyrksten eller om du vill ha ett loppisbord hemma. Hemsida: hembygd.se/bjurtjarn

ANNONS:

Retrospel och tjock-tv lockade sportlovsfirare i Storfors

publicerad 1 mars 2025
– Av Redaktionen

Under sportlovet bjöd biblioteket i Storfors in till en nostalgisk spelupplevelse med klassiska tv-spel och tjock-tv-apparater.

Sportlovslediga i Storfors fick chansen att resa tillbaka i tiden när Anton Linder turnerade genom Värmland med sitt spelevent Gameskap. På biblioteket fanns en rad klassiska konsoler och spel uppdukade, tillsammans med tjock-tv-apparater – den äldsta från 1985.

Jag vill att barnen ska få uppleva spelen deras föräldrar spelade, säger han till SVT.

Både yngre och äldre besökare passade på att testa de retroklassiker som en gång dominerade spelvärlden. För vissa var det gamla spelen till och med bättre än dagens moderna alternativ.

Gamla spel är roligare än nya, säger deltagaren Kendra Skoglund.

Värmlands mest hundtäta ort

publicerad 2 februari 2024
– Av Redaktionen

Storfors kommun är den mest hundtäta kommunen i Värmland, enligt siffror från Jordbruksverket, som Dina försäkringar har tagit fram. Där finns nära 900 hundar på 3 882 invånare.

Hélen Bergman, hundsklubbsordförande, är en av alla hundägare i kommunen och menar att det är ”väldigt enkelt” att ha hund i staden.

Man känner alla. Man vet vilka de andra hundarna är. Man känner sina grannar. Det finns mycket att gå, säger hon till SVT.

Hon har själv tre hundar som hon säger ”älskar” att bo på orten, med närhet till natur och fina områden att promenera i.

Vi går mycket på olika vandringsleder, säger hon.

Antalet hundar per 1 000 invånare i kommuner i Värmland

  • Storfors: 229
  • Hagfors: 209
  • Torsby: 199
  • Munkfors: 176
  • Eda: 175
  • Grums: 175

Lokalproducerad skolmat

publicerad 21 februari 2023
– Av Redaktionen

I Storfors kommun kommer barnen att få lokalt producerad mat. Detta för att öka medvetenheten kring vart maten kommer ifrån.

Under kommande vecka kommer elever i Storfors att få lokalt producerad mat från Värmland. Det är andra veckan som kommunen har en temavecka med lokala råvaror. Anledningen att man gör det är för att öka barnens medvetenhet kring vart råvarorna kommer ifrån.

De tycker det är spännande att maten kommer nära ifrån, säger ekonomibiträdet Therese Eliasson till SVT. Och att de vet vart den kommer ifrån.

Imponerad socialminister

publicerad 6 maj 2022
– Av Eva Wiklund
Socialminister Lena Hallengren, regionråd Åsa Johansson och enhetschef Anna Thyberg.

När socialminister Lena Hallengren (S) besökte Storfors för fyra år sedan var bygget av särskilda boendet Sjögläntan i full gång. Under onsdagens besök fick hon chans att se hela verksamheten.
– Boendet har blivit fantastiskt fint med fin utsikt över vattnet, säger Lena Hallengren, som betonar att vikten av en vacker och trivsam utemiljö inte ska underskattas.

Sjögläntan har en skyddad innergård, ett stort växthus och en promenadstig ner till en egen badbrygga.
– En del äldre bor på särskilda boenden under många år och då är fin miljö viktig, säger Lena Hallengren.

Socialministern fick möta både kunder, personal och chefer under det timmeslånga besöket där kommunstyrelsens vice ordförande, Eva-Lotta Härdig, guidade.
Krister Danielsson, som flyttade in på Sjögläntan för bara drygt en månad sedan, var först tveksam till fotografering. Men när han fick klart för sig att det var Lena Hallengren som besökte verksamheten var han mer än nöjd att vara med på en bild.
– Jag trivs verkligen här på Sjögläntan och det var riktigt kul att få träffa ministern, säger han.

Lena Hallengren lät sig imponeras av verksamheten.
– För mig är det mycket värdefullt att få prata med folk inom äldrevården runt om i Sverige. Här har jag fått möta personal med en fin inställning till arbetet, och jag förstår att man jobbar för att personalen ska ha hög kompetens, säger hon.

Enhetschef Anna Thyberg och biträdande enhetschef Jessika Andersson fick en pratstund med ministern och är glada över besöket.
– Det är jättekul att hon kommer hit och tittar på vår verksamhet som vi är mycket stolta över. Hon fick träffa både boende och personal som kunde berätta att de trivs i våra fina lokaler och med vår verksamhet, säger Anna Thyberg.

Den stora utmaningen för framtiden är att få en likvärdig äldreomsorg i hela landet och att se till att personalen har den kompetens som krävs, menar socialministern.
– Utmaningen är att skapa en hög nivå inom äldreomsorgen i hela Sverige. Det tycker jag att våra äldre är värda, säger hon.

Lena Hallengren hann också med ett besök på vårdcentralen under eftermiddagen i Storfors. Där fick hon bland andra träffa enhetschef Marina Johansson och biträdande enhetschef Fredrik Carlstedt som kunde berätta om en välfungerande och omtyckt vårdcentral med hög andel listade patienter.
En del av diskussionen kom att handla om hur mindre vårdcentraler, där man har en bit till närmaste sjukhus, skulle kunna få resurser att ta hand om fler problem.
– När det är fyra mil till närmaste akutmottagning kan man sällan säga stopp och skicka vidare. Vi skulle kunna göra ännu mer här på plats i Storfors med rätt ekonomi och resurser, säger Fredrik Carlstedt.

Olof Larsson, vårdcentralens fasta läkare, betonar att man behöver ytterligare en fast läkare istället för de vikarier man nu har. Dessutom anser han att öppenvården generellt behöver prioriteras.
– Det är vi som är närmast hela befolkningen. Med rätt prioritering kan vi göra väldigt mycket mer, säger han.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.