Redo för internationell satsning

publicerad 8 april 2022
- Av Marica Wall
Hemma i Klässbol är de en handfull som utövar sporten och nu när isen smält bort är Ludvig Andersson taggad på utomhusträning.

När SM i cykeltrial avgjordes i Piteå i slutet av mars tog 17-åriga Ludvig Andersson hem en efterlängtad seger.
Efter guldmedaljen har han nu siktet inställt på nästa mål och tränar redan inför en internationell tävling i Danmark.

Det var jämnt mellan konkurrenterna Ludvig Andersson och Joacim Lundgren när SM i cykeltrial avgjordes i Piteå i slutet av mars, men det blev till slut Klässbolssonen Ludvig som tog hem segern.
– Det känns hur roligt som helst att få betalt för all den träning jag lägger ner. Så mycket till firande har det inte blivit än, utan det har mest varit att komma hem och landa, berättar Ludvig några dagar efter tävlingen.

Under vintern har han kört minst tre cykelpass inomhus i veckan och styrketränat minst två. Nu är han redan igång och tränar inför nästa
tävling.
– När isen börjat smälta bort kommer jag att börja köra lite mer utomhusträning igen. Nu är det är fullt fokus på tävlingen som är i Danmark under påskhelgen.

För några år sedan berättade den då fjortonåriga Ludvig för tidningen Cykla att han hade som mål att bli bäst i världen, men att han först satsade på att bli bäst i Sverige.
– Det får man väl säga att jag har uppnått nu, så nu satsar jag vidare. Tävlingen i Danmark anordnas också inomhus och där får man internationella rankningspoäng, så det kommer folk från hela världen, säger Ludvig som är taggad på framtida utmaningar.

I Klässbol är de en handfull trialcyklister som tränar regelbundet ihop på specialbanor med stora hinder. Sin första trialcykel fick Ludvig
för ungefär tio år sedan, men det tog några år innan han började hårdsatsa på sporten.
– Det är ett roligt träningsformat där man övar på en viss teknik som man sedan på tävling får bekräftat att man lärt sig. Pappa har
kört motorcykeltrial och jag har haft ett allmänt intresse för att cykla, så det är nog det som lagt grunden till det hela.

Även lillasyster Hilda Andersson, 15, deltog i SM-kvalet och tävlade mot herrlandslagskillarna. I sin första världscup kom hon fyra och
landade en åttondeplats i VM, så för båda syskonen Andersson ser framtiden inom sporten lovande ut.
Ludvig, som till vardags läser teknikprogrammet på Solbergagymnasiet i Arvika, tycker inte att han ser något hinder i att hinna med skola, kompisar och andra intressen trots elitsatsningen. I framtiden hoppas han kombinera en universitetsutbildning med sin cykelkarriär.
– Planerar man bra, så hinner man med annat. Jag är till exempel gärna ute på sjön och fiskar, berättar Ludvig Andersson.


Visa kommentarer (0)