Ung klubb med starka lag

publicerad 22 april 2022
- Av Andreas Hansson
Uppflyttningen till division 2 firades rejält av förra årets glada lag.

Säffle FF och SK Sifhälla blev Säffle SK i november 2019. Sedan dess har mycket gått väldigt bra, men man står fortfarande inför en del utmaningar.

Både herrlaget och damlaget blev uppflyttade inför årets säsong. Damerna till division 1 och herrarna till division 2. Så högt har inte något herrlag i Säffle varit tidigare på 2000-talet.
I bakgrunden av framgångarna på planen har Säffle SK dock fått en skakig start, där pandemin har påverkat det mesta. Hjärtat i en förening är medlemmarnas engagemang och gemenskap, men under de tre senaste säsongerna har det varit svårt att ordna arrangemang och annat som stärker just engagemanget och gemenskapen.
– Vi har nog fått ut vår nya klubb i folks huvuden, men den där riktiga klubbkänslan i magen har vi kvar som en utmaning att jobba på, säger Säffle SKs ordförande Stefan Guttman.

Han menar att tidigare hade Säffle FF och SK Sifhälla sina respektive arrangemang och man hade den där klubbkänlan i hjärtat och kämpade och ställde upp för föreningen och märket på bröstet. Där har fortfarande Säffle SK en bit kvar att uppnå.
När de två tidigare föreningarna slogs ihop fanns det inte särskilt många motsättningar, men folk från båda håll kom med en föreningskänsla som tar tid att bygga upp.
– Så det vi måste göra nu är att vi måste se till att ha aktiviteter och sammankomster så att vi hittar en klubbkänsla för Säffle SK, säger Stefan Guttman.

Det har gått få förbi hur bra det har gått för det nybildade herrlaget, som egentligen är det enda laget som direkt har påverkats av sammanslagningen, eftersom både ungdomslagen och damlaget redan var sammanslagna. Kanske har det gjort sammanslagningen smidigare att stora delar av fotbollen i Säffle redan var sammanslagen.
Herrlaget tränas av Edin Mesic och Anders Eldh, som är inne på sitt andra år som tränare tillsammans. Edin kom in som huvudtränare 2021, efter att ha tränat Bengsfors IF året innan, medan Anders tog klivet upp till A-laget efter att ha tränat U-laget tidigare.
– Vi blev väldigt väl mottagna från början och klubben hade en tydlig vilja att fortsätta utveckla laget och vara med i toppen av division 3, som vi spelade i då, säger Edin Mesic.

Trots två nya tränare, flera nya spelare och en pandemi som spolierade hela försäsongen, gick det alltså väldigt bra förra säsongen. Man tvingades träna utomhus, bland annat i snöigt väder, utan vare sig tävlingsmatcher eller träningsmatcher, i drygt ett halvår innan man äntligen fick spela en träningsmatch och till slut komma igång med seriespelet.
Med hjälp av en bred trupp, som har roligt tillsammans och en god gemenskap, blev spelet bättre och bättre under året och till slut var uppflyttningen klar.
– Det är ingenting man tänker när man kommer ny till en klubb, att man ska gå upp direkt. Det vågar man inte ens drömma om, säger Edin Mesic.

Han lyfter fram den goda stämningen i laget som en viktig framgångsfaktor, eftersom man har en tuff konkurrenssituation och samtidigt verkligen kämpar för varandra och för lagets bästa. Dessutom är stora delar av laget kvar från förra säsongen och har energi från den framgången.
– Det är få förunnat att vinna på det sättet och det var så klart jättekul. Jag och alla andra som var med om det kommer förstås att minnas det här väldigt länge.

Många av spelarna är fortfarande unga talanger, så det finns fortfarande mycket att bygga på. Dessutom har säsongen i division 2 inletts med 7 poäng och en andraplats i tabellen efter tre omgångar, så i herrlaget är det stark medvind. Damlaget har haft en tuffare start, med två raka förluster, men även de har annars ett bra go i laget.
Starka representationslag är förstås viktigt för klubbkänslan, men även det ideella engagemanget runtom behöver komma igång för att den verkliga kärleken för Säffle SK ska rota sig i magen hos Säffleborna.