Rena hundlivet

publicerad 11 mars 2016
- Av Bo Bäckman
Pernilla Ryberg och Weimaranern Axa.
Pernilla Ryberg och Weimaranern Axa.

HÖGSÄTER (VB)

De kom flyttande från Västkusten till Värmland för tio år sedan. Här, med utsikt över Glafsfjorden, har de funnit sin plats på jorden och utvecklat sin gård till ett hundträningscenter för kontinentala stående fågelhundar. Classic dreams heter kenneln som föder upp weimaraner och slovakian rough hair – ed pointer (SRHP) och som ägs och drivs av Rolf och Pernilla Ryberg.

I 20 år har kenneln funnits och skördat framgångar på både jaktprov och i utställningsringen. Det var 2006 som Pernilla och Rolf hittade sin drömgård i Värmland. Här fanns mycket mark och byggnader som gjorde att de kunde förverkliga sin dröm. Det har tagit ända tills nu att renovera, bygga och utveckla biotoper till fältfågel men nu är de mål. Idag är bostadshuset nyrenoverat utvändigt och flygelbyggnaden är inrett som gäststuga för besökare. Utöver det finns rum, sängplatser och kennel i en av ekonomibyggnaderna.

Gården ligger på en udde där Glafsfjorden möter Byälven och utsikten över sjön är hänförande. Hundarna, som är jakthundar av typen stående fågelhund är Rolf och Pernillas största intresse och i marken runt gården har man satt ut fasan och rapphöns för jakt och hundträning. Det har lett till att det numera finns en vild stam av framför allt fasan.

– I år är det första året som vi inte satt ut fasan alls i markerna. Den fågel som finns här numera är vild, berättar Rolf Ryberg. Tanken med att göra gården till ett hundcenter kommer sig av att Classic Dreams valpköpare gärna vill ha hjälp med träning. Och att träna en stående fågelhund kräver marker med god tillgång till fågel. – Det är inte alla som vare sig kan eller vill lägga ned tid på att ha egna fåglar eller ens har mark att göra det på, säger Pernilla.

bliprenumerant_varmland_440px

Alternativet är att köpa sig jakt till hunden men det är inte billigt och ofta långt att åka. Ett 15-tal jaktprov för stående fågelhundar hålls på gården varje år, dessutom ordnar Pernilla och Rolf träningar och jakter för dem som köpt valpar av dem. Det händer också att man säljer en och annan fågeljakt till andra.

– Det ringer väldigt mycket folk och vill köpa jakter men vi säger nej till de allra flesta. Gårdens jordbruksmark är utarrenderad men brukas så skonsamt som möjligt med tanke på fåglarna. – Arrendatorn skördar vår mark först och plöjer den sist.

De driver gården tillsammans men med lite olika uppgifter och dessutom arbetar Rolf ibland externt utanför gården som företagsutvecklare. Han drev redan i sina tidiga 20 år eget och startade charkföretaget Rybergs som han drev i många år innan varumärket såldes. Det gav många nyttiga erfarenheter och därför är han då och då anlitad för att hjälpa till med att få fason på företag som behöver sig ett lyft.

Text och bild: MARI NÄLSÉN