måndag 21 april 2025
ANNONS:

Vi fixar spåren

publicerad 4 mars 2016
– Av Bo Bäckman
Samarbete: Jan-Ove Larsson, Filip Ideskär, anställd på gården, Martin Larsson, Mikael Persson från Ramseruds grus och Stefan Larsson ordnar snön på skidstadion i Värmlands Nysäter.
Samarbete: Jan-Ove Larsson, Filip Ideskär, anställd på gården, Martin Larsson, Mikael Persson från Ramseruds grus och Stefan Larsson ordnar snön på skidstadion i Värmlands Nysäter.

Säffle (vb)

På Torp Väststuga i Värmlands Nysäter bedriver bröderna Jan- Ove, Stefan och Martin Larsson lantbruk med mjölkkor, uppfödning av tjurar, spannmålsproduktion och entreprenad bland mycket annat. Inte ens under vintern står maskinerna stilla. Man använder exempelvis gödselspridaren till att anlägga skidspår.

Tre traktorer och en lastmaskin dundrar upp mot Gillberga skidklubb. De senaste dagarnas töväder har gjort att spåren på slingan är lite dåliga och behöver lite ny snö. Något som bröderna Larsson ordnar till med hjälp av en lastmaskin, två gödselspridare och en hembyggd spårfräs. Skidklubben har egna snö – kanoner som gör snö nattetid.

Allt läggs i en stor hög och när spåren behöver förbättras kommer bröderna Larsson åkande från sin närliggande gård och ser till att jobbet blir gjort. Till sin hjälp har de den lokala entreprenörsfirman Ramseruds grus som antingen hjälper till eller lånar ut en av sina hjullastare. Ibland, som idag, lånar man också in ytterligare en gödselspridare från en granne.

– Vi har haft entreprenaden med snökörning, fräsning och spårläggning här på klubben i säkert 20 år nu, berättar Jan- Ove Larsson. Hjullastaren lastar snö i gödselspridaren med sin stora skopa. Sedan dundrar traktorn iväg och sprider ut lasset. Proceduren upprepas tills det finns snö överallt. Då tar man fram fräsen som fördelar ut snön jämnt.

bliprenumerant_varmland_440px

Slutligen dras spåren med hjälp av spårskoter. Ibland är det bröderna Larsson som gör det och ibland någon från skidklubben. Omkring 50 timmar lägger de på anläggningen varje år och det gör att maskiner som gödselspridaren blir använda även under vintersäsongen när den annars bara skulle stå stilla. Att sprida snö med spridaren fungerar bra, man behöver bara sätta plåtarna bak lite tätare så att snön sprids jämnare.

Sen ska den ju vara ordentligt rengjord också. I år var Gillberga skidklubb den enda klubben i Värmland som hade körklara skidspår innan jul trots det milda väd – ret. Detta tack vare engagemanget från Martin, Stefan och Jan-Ove Larsson. – Vi gör det här för bygden och för de som bor här och man ska komma ihåg att det är samarbete mellan föreningar, företag och folk som gör att det går att driva en anläggning som den här, berättar Martin Larsson och tillägger att snökörningen har fått ytterligare en positiv effekt.

– Vi har börjat åka skidor. På gården Torp Väststuga har bröderna Larsson 120 mjölkkor som mjölkas i mjölkgrop. Tjurarna av mjölk – ras föds upp och slaktas. Man odlar spannmål på 550 hektar. På gården finns en stor spannmålsanläggning där det finns möjlighet att förutom den egna säden ta emot och torka åt andra lantbrukare i närheten. Man sysslar även med entreprenad till andra lantbrukare, brukar sin egen skog, har verkstad med service och visst vägunderhåll.

Text och bild: MARI NÄLSÉN

ANNONS:

Black Friday pressar lokala butiker

publicerad 29 november 2024
– Av Redaktionen

Lokala butiker i Säffle satsar på Black Friday för att konkurrera med näthandeln. Men rean före jul i stället för efter påverkar butikernas marginaler och är en utmaning för många.

Black Friday har vuxit till en enorm shoppinghögtid, något som många fysiska butiker inte längre kan bortse från. För att möta konkurrensen från nätet har Säffles köpmannaförening enats om en Black Friday-kampanj under en vecka, även om vissa butiker valt att begränsa rean till ett fåtal dagar.

Här på Team Sportia kör vi tre dagar – det blir för urvattnat annars, säger Magnus Jansson, vice ordförande i köpmannaföreningen och butikschef på Team Sportia, till NWT.

Skiftet från mellandagsrea till rea inför högtider som Black Friday har förändrat handeln och påverkat butikers marginaler.

Det tär, det gör det, och det är tufft för många att ha tillräckliga marginaler.

Mobilförbud infört på skola i Säffle

publicerad 3 september 2024
– Av Redaktionen

Tegnérskolan i Säffle har infört ett totalt mobilförbud, som en del av ett växande initiativ inom svenska grundskolor. Redan efter en och en halv vecka ser skolans personal positiva effekter på studiemiljön och elevernas sociala samspel.

Som en del av den nationella debatten om mobiltelefoners plats i skolan, har Tegnérskolan i Säffle nu infört ett totalt mobilförbud. Förbudet, som ligger i linje med den politik som förespråkas i Tidöavtalet, syftar till att skapa en mer fokuserad och lugn studiemiljö för eleverna.

Vi hoppas på och ser redan nu, efter en och en halv vecka, att vi har en lugnare studiemiljö, säger Maria Bondegård, biträdande rektor på Tegnérskolan, till SVT.

Lånekläder för elever

publicerad 14 maj 2024
– Av Redaktionen

I Säffle har ett nyskapande projekt lanserats för att underlätta för elever som närmar sig studenten: En lånegarderob fylld med balkläder på Herrgårdsgymnasiet.

Jessica Snahr, projektets initiativtagare, delade sin idé på sociala medier, med hopp om att hitta ett nytt hem för sina gamla klänningar. Responsen var överväldigande och ledde till att flera lokala invånare började donera sina festkläder till skolan.

Det är helt fantastiskt och det visar den omtänksamhet som finns och när man går ihop så kan man göra mycket tillsammans, säger Snahr till SVT.

Tillsammans med Tina Skott Koppfeldt har Jessica bidragit till att samla in tio klänningar och kostymer, vilka nu är tillgängliga för eleverna att låna för den stundande balen. Tanken är att det ska bli en permanent lånegarderob även till kommande studenter.

Djurskyddet Säffle-Åmål öppnar snart

publicerad 9 april 2024
– Av Redaktionen

Djurskyddet Säffle-Åmål står snart redo att öppna dörrarna till sitt nya djurhem, ett projekt som blivit verklighet tack vare en generös donation och otaliga timmar av frivilligt arbete.

Tack vare en testamenterad villa utanför Säffle kan man nu snart öppna djurhemmet. Efter att ha sålt av lösöret i huset har föreningen genomfört omfattande renoveringar för att anpassa fastigheten till dess nya syfte.

Det går framåt, men det har varit mycket tungt arbete för att komma hit, säger Monica Schyman till NWT.

Föreningens arbete har helt förlitat sig på insatser från frivilliga, och projektet har även lockat till sig nya hjälpande händer. Från tapetborttagning till konstruktion av djurboenden och en karantänzon – inget har sparats för att skapa en inbjudande och funktionell miljö för både djur och volontärer.

Totalt kommer det att finnas plats för cirka 30–40 katter.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.