ANNONS:

Svenska köttbullar med mos

publicerad Idag 23:11
– Av Redaktionen
4 min läsning

Köttbullar är en av svenskarnas mest älskade rätter och förekommer både till vardags och på festliga tillfällen som julbordet. Såhär rullar du de bästa köttbullarna i all sin enkelhet.

Köttbullar kan spåras redan under 1600-talet då man åt något som kallas frikadeller i Sverige, vilket kan beskrivas som en form av köttbulle som man kokade i soppa eller buljong. Då använde man sig oftast av kalvkött som man blandade med hackade grönsaker, fett och äggulor.

ANNONS:

Första gången ordet ”köttbulle” nämns inom svenska matlagningssammanhang är däremot i hushållerskan och författaren Cajsa Wargs kokbok Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber under 1755. I en senare utgåva av samma bok, som kom ut 1775, fanns där ett recept på köttbullar som gjordes på hackat kött av kalv, får eller oxkött, rivet bröd och ägg som kryddades med salt, peppar och muskot.

Det sägs att det var kung Karl XII som ska ha fört med sig ett recept på köttbullar från Turkiet under 1700-talet– Något som dock inte bevisats och experter är oeniga om det verkligen har skett.

Köttbullen blev vanligt förekommande under 1800-talet i takt med att både köttkvarn och vedspis blev vanligt förekommande i svenska hem. Sedan dess har den också utvecklats, löken adderades exempelvis inte förrän under 1900-talet.

Versioner av köttbullen finns i flera olika delar av världen. Däremot har just svenska köttbullar de senaste åren blivit nära synonym med Sverige, mycket på grund av Ikeas spridning av resaturanger världen över – där rätten klassiska köttbullar är den mest populära rätten utanför Sverige. Under 2019 sålde exempelvis den svenska möbelbutiken en miljard köttbullar.

Vilket kött är bäst att rulla

Vanligast idag är att man rullar köttbullar på en blandning av fläsk och nötkött, detta för att få en bra balans mellan smak och saftighet. Nötfärs är magrare och fläsk är fetare, och en vanlig blandning är cirka 70 procent nöt och 30 procent fläsk. Det går dock alldeles utmärkt att rulla så kallade fläskfärsbollar, vilket är gjort på endast fläsk, vilket är vanligare i de södra delarna av Sverige – som exempelvis Skåne. Att göra på enbart nöt går också fint, då får man en magrare köttbulle som ändå kan bli minst lika smakrik.

Det går också bra att blanda i vilt kött, såsom älg eller hjort.

Köttbullar är något som förekommer flitigt i det svenska köket och kan varieras och kombineras i det oändliga. Det förekommer också som ett viktigt inslag på julbordet, då gärna tillsammans med rödbetssallad och prinskorv.

Däremot är den klassiska husmanskosten köttbullar med mos är något som fortfarande toppar svenskarnas favoritmaträtter.

Recept på svenska köttbullar

Ingredienser:

  • 500 gr nöt- eller blandfärs
  • ½ dl ströbröd (gärna sockerfritt)
  • 1 dl mjölk
  • 1 lök
  • 1 ägg
  • Salt, svartpeppar och vitpeppar
  • Smör till stekning

Gör så här:

Blanda ströbröd, mjölk och ägg noga i en bunke. Låt sedan stå i fem till tio minuter, tills smeten svällt och blivit en tjockare konsistens. Det går också att byta ut mjölken mot grädde om man vill ha en fylligare konsistens.

Samtidigt kan man finhacka löken, eller så kan man använda den grova sidan av rivjärnet och istället riva löken.

Sedan blandar man i lök, köttfärs och kryddor i mjölkblandningen och rör om ordentligt. Kryddning är en smaksak, men rekommenderas ungefär ett kryddmått varedera – möjligen lite mer salt. Det är fördelaktigt att blanda med händerna, då det ofta går lättare. Kom ihåg att tvätta händerna före och efter hantering av kött.

Rulla sedan smeten till bollar av valfri storlek, om de är för stora kan de lättare falla i sär. Det underlättar om man blöter händerna innan man rullar.

Stek sedan köttbullarna i stekpanna på mediumvärme tills de är genomstekta.

Serveringsförslag

I Sverige äter man ofta köttbullar tillsammans med potatismos och lingonsylt. Det blir ännu godare om man också har en brun- eller gräddsås till. Ett tips är att spara skyn som blir i stekpannan och ha i såsen.

Kokt potatis går också alldeles utmärkt och istället för lingonsylt kan man också välja en god gelé, gjord av exempelvis svartvinbär. Rårörda lingon och inlagd gurka som tillbehör är också en favorit bland svenskarna.

ANNONS:

Så bakar du Värmländsk rabarberpaj

publicerad 28 augusti 2025
– Av Redaktionen
3 min läsning

Det finns få smaker som är så tätt förknippade med svensk sommar som den syrliga sötman från en nybakad rabarberpaj gjord på smuldeg. Denna berättelse sträcker sig över tre århundraden och berättar om hur en främmande växt blev en del av vår kulinariska själ.

Rabarbern kom till Sverige under 1700-talet där den från början främst användes som medicinväxt.

ANNONS:

Både roten och stjälkarna användes för att behandla bland annat förstoppning och även diarré, där man ofta torkade och malde ner rabarbern till ett pulver.

Under 1800-talet började man använda rabarbern i matlagning, särskilt då till söta och sura rätter. Det var under den här tiden som sockret började bli billigare och användes av fler hushåll. Rabarber användes till att göra kräm, sylt, saft och kakor – samt redan här den berömda pajen.

Även i länder som England har man flitigt använt rabarbern, men det är just i Sverige som den fått en särskilt stark kulturell plats i köket.

Senare under 1900-talet fick rabarbern en ännu tydligare plats och blev allt vanligare att använda i hemmet, men fanns även i svenska skolmåltider. Rabarberpajen blev snabbt en klassiker i det svenska köket som än idag kopplas starkt till sommaren.

Rabarber innehåller oxalsyra, vilket kan vara giftigt samt även problematiskt för personer med exempelvis njursten – men den högsta mängden finns i själva bladen på växten, vilket man inte ska äta alls. Mängden i stjälkarna, som man använder vid matlagning, är betydligt lägre.

Rabarber är en lättodlad växt.

Vad är rabarber?

Rabarber är en växt med tjocka, sura stjälkar som varierar från grönt till rött. Botaniskt sett är det en grönsak, men används oftast som frukt i bakning och desserter. Växten kommer ursprungligen från Asien men trivs bra i nordiska klimat.

Recept på rabarberpaj med smuldeg

Rabarberpajen har inte förändrats särskilt mycket sedan dess uppkomst, men idag finns det många olika variationer på pajen. Det klassiska i Sverige är dock fortfarande en rabarberpaj gjord med smuldeg där sötman från sockret blandar sig väl med det syrliga från rabarbern, gärna tillsammans med vaniljsås.

Allra bäst är rabarbern före midsommar, men den går att äta under hela säsongen. Kom ihåg att det endast är stjälkarna som är ätliga, inte själva bladen.

Ingredienser

Smuldeg:

  • 150 gram smör
  • 1 deciliter socker
  • 3 deciliter vetemjöl

Fyllning:

  • Ca 800 gram fryst eller färsk rabarber (ca 6–7 stjälkar)
  • 1 deciliter socker (ev lite mer)
  • 1 matsked vaniljsocker
  • 1 matsked kanel

Gör såhär

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop smuldegen, lättast är att använda händerna och nypa ihop degen tills tills den får en smulig konsistens. Ställ degen i kylen.

Knåda ihop degen ordentligt så att allt blandas väl.

Om rabarbern är fryst bör den tina helt först. Om man vill kan man också skala rabarbern, men det är inte nödvändigt. Skär den i valfritt stora bitar, förslagsvis cirka en centimeter eller mindre, och lägg bitarna i en bunke.

Det är inte nödvändigt att skala rabarbern.

Häll i socker, kanel och vaniljsocker i bunken och blanda med rabarbern väl. Om man tar rabarbern efter midsommar kan de smaka något syrligare, och då kan man blanda i mer socker om man vill ha lite sötare smak.

Se till att alla bitar är täckta med sockerblandningen.

Lägg i rabarberblandningen i en smord ugnsform och lägg sedan smuldegen ovanpå.

Grädda pajen i cirka 20-25 minuter, tills den fått en gyllene färg.

Att servera till rabarberpaj

Det absolut bästa för att få till de klassiska smakerna är vaniljsås, men det finns också andra alternativ som fungerar alldeles utmärkt.

Vaniljglass eller grädde förhöjer också smakerna och att även kombinera med färska jordgubbar, som också är en svensk klassiker, så kan man inte gå fel. Ett annat tips är att servera med vilda blåbär, för en ännu mer skandinavisk känsla.