Köttbullar är en av svenskarnas mest älskade rätter och förekommer både till vardags och på festliga tillfällen som julbordet. Såhär rullar du de bästa köttbullarna i all sin enkelhet.
Köttbullar kan spåras redan under 1600-talet då man åt något som kallas frikadeller i Sverige, vilket kan beskrivas som en form av köttbulle som man kokade i soppa eller buljong. Då använde man sig oftast av kalvkött som man blandade med hackade grönsaker, fett och äggulor.
Första gången ordet ”köttbulle” nämns inom svenska matlagningssammanhang är däremot i hushållerskan och författaren Cajsa Wargs kokbok Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber under 1755. I en senare utgåva av samma bok, som kom ut 1775, fanns där ett recept på köttbullar som gjordes på hackat kött av kalv, får eller oxkött, rivet bröd och ägg som kryddades med salt, peppar och muskot.
Det sägs att det var kung Karl XII som ska ha fört med sig ett recept på köttbullar från Turkiet under 1700-talet– Något som dock inte bevisats och experter är oeniga om det verkligen har skett.
Köttbullen blev vanligt förekommande under 1800-talet i takt med att både köttkvarn och vedspis blev vanligt förekommande i svenska hem. Sedan dess har den också utvecklats, löken adderades exempelvis inte förrän under 1900-talet.
Versioner av köttbullen finns i flera olika delar av världen. Däremot har just svenska köttbullar de senaste åren blivit nära synonym med Sverige, mycket på grund av Ikeas spridning av resaturanger världen över – där rätten klassiska köttbullar är den mest populära rätten utanför Sverige. Under 2019 sålde exempelvis den svenska möbelbutiken en miljard köttbullar.
Vilket kött är bäst att rulla
Vanligast idag är att man rullar köttbullar på en blandning av fläsk och nötkött, detta för att få en bra balans mellan smak och saftighet. Nötfärs är magrare och fläsk är fetare, och en vanlig blandning är cirka 70 procent nöt och 30 procent fläsk. Det går dock alldeles utmärkt att rulla så kallade fläskfärsbollar, vilket är gjort på endast fläsk, vilket är vanligare i de södra delarna av Sverige – som exempelvis Skåne. Att göra på enbart nöt går också fint, då får man en magrare köttbulle som ändå kan bli minst lika smakrik.
Det går också bra att blanda i vilt kött, såsom älg eller hjort.
Köttbullar är något som förekommer flitigt i det svenska köket och kan varieras och kombineras i det oändliga. Det förekommer också som ett viktigt inslag på julbordet, då gärna tillsammans med rödbetssallad och prinskorv.
Däremot är den klassiska husmanskosten köttbullar med mos är något som fortfarande toppar svenskarnas favoritmaträtter.
Recept på svenska köttbullar
Ingredienser:
- 500 gr nöt- eller blandfärs
- ½ dl ströbröd (gärna sockerfritt)
- 1 dl mjölk
- 1 lök
- 1 ägg
- Salt, svartpeppar och vitpeppar
- Smör till stekning
Gör så här:
Blanda ströbröd, mjölk och ägg noga i en bunke. Låt sedan stå i fem till tio minuter, tills smeten svällt och blivit en tjockare konsistens. Det går också att byta ut mjölken mot grädde om man vill ha en fylligare konsistens.
Samtidigt kan man finhacka löken, eller så kan man använda den grova sidan av rivjärnet och istället riva löken.
Sedan blandar man i lök, köttfärs och kryddor i mjölkblandningen och rör om ordentligt. Kryddning är en smaksak, men rekommenderas ungefär ett kryddmått varedera – möjligen lite mer salt. Det är fördelaktigt att blanda med händerna, då det ofta går lättare. Kom ihåg att tvätta händerna före och efter hantering av kött.
Rulla sedan smeten till bollar av valfri storlek, om de är för stora kan de lättare falla i sär. Det underlättar om man blöter händerna innan man rullar.
Stek sedan köttbullarna i stekpanna på mediumvärme tills de är genomstekta.
Serveringsförslag
I Sverige äter man ofta köttbullar tillsammans med potatismos och lingonsylt. Det blir ännu godare om man också har en brun- eller gräddsås till. Ett tips är att spara skyn som blir i stekpannan och ha i såsen.
Kokt potatis går också alldeles utmärkt och istället för lingonsylt kan man också välja en god gelé, gjord av exempelvis svartvinbär. Rårörda lingon och inlagd gurka som tillbehör är också en favorit bland svenskarna.