Värderingar bortom hälsningen

publicerad 5 maj 2016
- Av Bo Bäckman

Att konfronteras med sin egen kultur och värderingar genom att möta andras kan vara nyttigt, och kritik kan framföras utan att samtalet för den sakens skull måste tystas.

En av de senaste kontroverserna kring Miljöpartiet har gällt politikern Yasri Khan. Få har nog missat hur han utmålades som ett ”framtidsnamn” i MP och var på väg in i partistyrelsen men sedan hastigt och lustigt blev fråntagen alla uppdrag efter att vägrat skaka hand med en kvinnlig reporter. En upphetsad debatt följde, om betydligt mer än bara än hälsningsfras. Det fanns dock hela tiden goda skäl att ifrågasätta Khans beteende. Däremot är det inte säkert att sparka honom från sina uppdrag var det mest konstruktiva sättet att hantera frågan på.

Hur vi väljer att hälsa på människor runt omkring oss är en viktig del av ens kultur eftersom det blir synligt så snabbt i en ny relation, att hälsa är det första vi gör som en del av en ny bekantskap. De kvinnor som reagerat har all rätt att göra så, det är inte orimligt att bli kränkt över att behandlas annorlunda på grund av sitt kön. I de delar av exempelvis judendom och islam som inte tillåter män och kvinnor att hälsa på varandra härleds det bland annat till åsikten att könen måste hållas fysiskt separerade.

HANNA MARIE BJÖRKLUND
Centerpressens nyhetsbyrå

Fortsättning publicerad i papperstidningen 160506