Tala inte om för mig

publicerad 1 september 2018
- Av Värmlandsbygden

att jag ska vara rädd!

”En kvinna ger sig ut i motionsspåret. Hon har musik på i öronen. Någonstans under sin löp runda blir hon överfallen och våldtagen. Det kan inte vara meningen att min dotter ska sitta hemma för att det finns människor som beter sig som svin?”, skriver Mona Smedman. Bild PIXABAY

Du vet känslan när en insikt drabbar dig? När en självklarhet slår ner i huvudet på dig som en komet som träffar jorden. Det hände mig här i somras när jag lyssnade på en sommarpratare.

Insikten som drabbade mig var att samhället så ofta begränsar kvinnor utifrån att det är andra som beter sig illa. Jag ska ge dig ett exempel. En kvinna ger sig ut i motionsspåret. Hon har musik på i öronen. Någonstans under sin löp runda blir hon överfallen och våldtagen. I kölvattnet av detta dyker frågan upp till andra kvinnor om de är rädda för att ge sig ut i motionsspåret. En fråga som direkt begränsar kvinnor i vad de kan och inte kan göra.

Det här skapar naturligtvis en rädsla hos oss kvinnor. Ett annat exempel är mannen som hejar på ett fotbollslag. Han har sitt lags tröja på sig och en halsduk virad kring halsen. Han är ute med sina kompisar för att fira sitt lags seger. Någonstans under firandet träffar de på ett annat lags supportrar och handgemäng uppstår. Mannen dödas.

Jag har aldrig någonsin hört att män efter en sådan händelse får frågan om de ska sluta heja på sitt lag, sluta klä sig i sitt lags färger. Det jag efterlyser med de här berättelserna är att få ett samhälle som förebygger och utbildar alla i en bra värdegrund där medmänsklighet är ledordet. Där har vi alla ett ansvar. Det handlar om att du som förälder, ledare i en förening, ja du som vuxen i allmänhet, kan bidra till att skapa ett tryggt och utvecklande samhälle för alla.

Det kan inte vara meningen att min dotter ska sitta hemma för att det finns människor som beter sig som svin medan min son kan fortsätta att gå på fotbollsmatch? Jag tar mitt ansvar både som förälder, vuxen och inte minst som förtroendevald att vara med och skapa ett samhälle fyllt med medmänsklighet och goda värderingar.

Mona Smedman
Arvika, riksdagskandidat Centerpartiet