söndag 20 april 2025
ANNONS:

Tala inte om för mig

publicerad 1 september 2018
– Av Värmlandsbygden

att jag ska vara rädd!

”En kvinna ger sig ut i motionsspåret. Hon har musik på i öronen. Någonstans under sin löp runda blir hon överfallen och våldtagen. Det kan inte vara meningen att min dotter ska sitta hemma för att det finns människor som beter sig som svin?”, skriver Mona Smedman. Bild PIXABAY

Du vet känslan när en insikt drabbar dig? När en självklarhet slår ner i huvudet på dig som en komet som träffar jorden. Det hände mig här i somras när jag lyssnade på en sommarpratare.

Insikten som drabbade mig var att samhället så ofta begränsar kvinnor utifrån att det är andra som beter sig illa. Jag ska ge dig ett exempel. En kvinna ger sig ut i motionsspåret. Hon har musik på i öronen. Någonstans under sin löp runda blir hon överfallen och våldtagen. I kölvattnet av detta dyker frågan upp till andra kvinnor om de är rädda för att ge sig ut i motionsspåret. En fråga som direkt begränsar kvinnor i vad de kan och inte kan göra.

Det här skapar naturligtvis en rädsla hos oss kvinnor. Ett annat exempel är mannen som hejar på ett fotbollslag. Han har sitt lags tröja på sig och en halsduk virad kring halsen. Han är ute med sina kompisar för att fira sitt lags seger. Någonstans under firandet träffar de på ett annat lags supportrar och handgemäng uppstår. Mannen dödas.

Jag har aldrig någonsin hört att män efter en sådan händelse får frågan om de ska sluta heja på sitt lag, sluta klä sig i sitt lags färger. Det jag efterlyser med de här berättelserna är att få ett samhälle som förebygger och utbildar alla i en bra värdegrund där medmänsklighet är ledordet. Där har vi alla ett ansvar. Det handlar om att du som förälder, ledare i en förening, ja du som vuxen i allmänhet, kan bidra till att skapa ett tryggt och utvecklande samhälle för alla.

Det kan inte vara meningen att min dotter ska sitta hemma för att det finns människor som beter sig som svin medan min son kan fortsätta att gå på fotbollsmatch? Jag tar mitt ansvar både som förälder, vuxen och inte minst som förtroendevald att vara med och skapa ett samhälle fyllt med medmänsklighet och goda värderingar.

Mona Smedman
Arvika, riksdagskandidat Centerpartiet

ANNONS:

Annie Lööf hyllade Centerkvinnorna

publicerad 6 maj 2022
– Av Dennis Johansson
Centerpartiets partiledare Annie Lööf gästade Värmland och Lindås lamm förra fredagen. Nyfiket lyssnade hon omringad av värmländska centerpartister, som till exempel Frida Pettersson och Anna-Lena Carlsson.

Centerpartiets partiledare, Annie Lööf, var i Värmland i fredags (29 april).
Samtidigt som hon hyllade Centerkvinnorna rasade hon i andra frågor.
– Trots att M och KD säger sig värna om landsbygden stoppar de vårt förslag om en ny strandskyddslagstiftning med att M säger ”där vill ju ändå ingen bo”, dundrar hon.

Det var en taggad partiledare som gästade det småskaliga landsbygdsföretaget Lindås lamm och Centerkvinnornas förbundsstämma i Karlstad för en vecka sedan.
Taggarna utåt, nej inte alls.
Värmlandsbygden fick en exklusiv intervju med Annie Lööf.

Hennes första stopp blev i de värmländska skogarna där ”sötchock-bilder” togs och partiledaren intresserat samtalade om LRF Värmlands verksamhet och fick lära sig ännu mer om lamm. Med i följet var nästan alla ledamöter ur Centerpartiet Värmland.
Efter lammbilder och lammsamtal bar sedan av vidare mot Karlstads CCC och Centerkvinnornas förbundsstämma där partiledaren invigningstalade.
Ett tal som mer eller mindre uteslutande kom att handla om jämställdhetsfrågor.
– Centerkvinnorna är ett av landets absolut största och starkaste kvinnoförbund. De har varit starkt bidragande till att Sverige infört den första jämställdhetslagen, fått landets första jämställdhetsminister, jobbat för att få till plats möjligheten till abort, slitit för att införa sexköpslagen för 20 år sedan, hyllade Annie Lööf oh fortsätter:
– Men också för några år sedan var de en väldigt aktiv röst i att vi slutligen kunde införa samtyckeslagen.

Partiledaren satt själv med vid förhandlingsbordet den gången, men menar att hon bara varit på plats och tryckt på knappen.
– Den lagen hade vi aldrig fått igenom om det inte hade varit för att så många kvinnor runt om i hela samhället opinionsbildat, drivit på, argumenterat och skapat den viktiga rörelse som sen ledde till politisk förändring.

Naturligtvis lyfte Annie Lööf även det hemska som händer i Ukraina, inte minst det som drabbar barn och kvinnor. Samt att hon förutom kriget riktade stark kritik mot de ryska myndigheterna.
– För några år sedan införde Ryssland att det i stort sett är lagligt att slå sin fru eller flickvän, så länge hon inte måste uppsöka vård. Det här är liksom nu, 2022, säger hon och tillägger:
– Jämställdhet och kampen för lika villkor är viktigare än någonsin. I EU just nu blockerar Polen med stöd av Ungern skrivningar mot just jämställdhet.

Efter sitt tal tog partiledaren upp sin tidigare CUF-kamrat, Sofia Jarl, på scenen. Sofia som i och med Centerkvinnornas förbundsstämma i Karlstad hoppade av posten som förbundsordförande (läs mer på sidan 18).
Annie Lööf hyllade Sofia Jarl inför den stora församlingen:
”Hon har alltid varit där, hon har flyttat fram positionerna både för Centerkvinnorna och för Centerpartiet, hon har tagit debatterna och utmanat väldigt mycket vilket har gjort att C och CK har en väldigt, väldigt bra position i dag. Sofia har aldrig stått tyst utan har alltid tagit plats och är en förebild för unga kvinnor och kvinnor över huvud taget som brinner för jämställdhet.”

Efter scenframträdandet inför Centerkvinnorna fick Värmlandsbygden, som enda media, en exklusiv intervju med Annie Lööf, med fokus på hennes första tio år som partiledare.
Den tuffaste perioden under tioårsperioden var de fyra månaderna efter valet 2018, då hon fick jobba oerhört hårt.
– Jag upplevde att väldigt mycket ansvar lades på Centerpartiet efter det oklara valresultatet, innan vi till sist fick på plats en regeringslösning, berättar hon.

Under samma period riktades smutsig retorik mot Centerpartiet och direkt mot Annie Lööf, både från vänster och från höger.
– Centerpartiets politik och värderingar är jag väldigt trygg i och jag kände ett starkt stöd internt. Den värsta smutsen kom från våra forna allianskamrater vilket så klart är väldigt tråkigt, men jag försöker ställa mig över det, säger Annie och fortsätter:
– Jag vill ju samarbeta med både M och med S och då får man ha fokus på rätt saker.

På mest nöjd med-sidan lyfter partiledaren bland annat tiden med Alliansregeringen och Januariavtalet.
– Genom januariavtalet har Centerpartiet sett till att miljarder hamnat hos svenska bönder och hos svensk landsbygd, säger hon och tillägger:
– Till exempel Gröna avdraget, för att få mer förnybar energi och solceller hemma, sänkt skatterna för småföretag och låginkomsttagare. Vi har gjort så stor skillnad och även varit med och tagit ansvar.

Absolut mest stolt är partiledaren över Centerpartiets valresultat 2018.
– Det var under samma tid som det svåra men det var ett valresultat som var det bästa för oss på 30 år. En enorm laginsats.

När partiledaren får frågan om varför man ska rösta på Centerpartiet i kommande val, svarar hon:
– Vi snackar inte bara, utan vi gör och genomför. Vi är här för att nå resultat, säger hon och tar strandskyddslagstiftningen som exempel:
– Centerpartiet har fått igenom den största förändringen av svenskt strandskydd sedan 1970-talet. En omfattande reform som skulle gynna lands- och glesbygd och den ligger på riksdagens bord nu, berättar Annie och dundrar vidare:
– Då stoppar M och KD detta trots att de säger att de värnar om landsbygden, med M-uttrycket ”för där vill väl ändå ingen bo”.

För Annie Lööf, som brinner för landsbygdsutveckling, blir provocerande.
– Här stoppar de en reform som innebär att allting fortsätter att vara som det är nu, ingenting blir bättre av detta och landsbygdsbor som vill bygga ut eller vill bygga nytt får fortsatt inte göra det vid ett litet dike, våtmark eller liten sjö, säger partiledaren och fortsätter irriterat:
– Det är ett sånt förakt mot landsbygden, tycker jag, att de agerar på det sättet. Så Centerpartiet lägger förslagen, vi genomför.

I den veckan presenterade C 3,2 miljarder i krisstöd till landets bönder.
– Dessa pengar kommer alltså komma ut nu och det gäller retroaktivt från den 1 januari i år. Trots att vi sitter i opposition så har vi klivit över tröskeln och börjat förhandla med regeringen för att få till riktig skillnad, det är Centerpartiet man ska rösta på oss om man vill få någonting gjort, säger Annie Lööf.

 


Hundratals centerkvinnor deltog i förbundsstämman i Karlstad den gångna helgen, där partiledaren Annie Lööf höll invigningstalet.
Foto: DENNIS JOHANSSON


”Sötchocken”, som Annie Lööf (C) själv kallade bilden.
Foto: CENTERPARTIET


Annie Lööf (C) sitter stadigt som Centerpartiets partiledare.
Foto: DENNIS JOHANSSON

Stark kvinna tog över klubban

publicerad 6 maj 2022
– Av Dennis Johansson
Centerkvinnornas nya förbundsordförande sedan den 2 maj 2022 heter Malin Bergman. Här ser vi henne i en lokal jämtländsk folkdräkt.

Ett av landets största kvinnoförbund, Centerkvinnorna, har fått en ny förbundsordförande.
Dalarna byttes ut mot Jämtland, Sofia Jarl, 45, mot Malin Bergman, 46.
Värmlandsbygden fick ett samtal med Malin under förbundsstämman i Karlstad.

Centerkvinnorna har genom åren flyttat fram sin maktposition rejält. Inte minst under ledning av Sofia Jarl, som varit förbundsordförande sedan 2016 men som i lördags i Karlstad lämnade över ordförandeklubban till Malin Bergman (boende i Ås utanför Östersund).
– Mäns våld mot kvinnor var huvudfrågan som 2013 fick mig att engagera mig i Centerkvinnorna, det är en fråga jag brinner väldigt mycket för även i dag, säger Malin till tidningen.

Den nya förbundsordföranden och Centerkvinnorna tycker att frågan om ”mäns våld mot kvinnor” kommer i skymundan, av till exempel frågan kring gängkriminalitet.
– I Sverige har i år 17 kvinnor på 17 veckor dödats av mäns våld. När fem personer dödades på tre veckor i gängrelaterat våld förra året tog regeringen fram ett 34 punkters gängkriminalitetsprogram, berättar Malin och fortsätter:
– Då vände vi i Centerkvinnorna på siffran och tog fram ett 43-punkters mäns våld mot kvinnor-program.

Centerkvinnorna menar på att gängkriminalitet klassas som ett samhällsproblem, medan mäns våld mot kvinnor klassas som ett jämställdhetsproblem.
– Vi måste trycka våra riksdagspolitiker och regeringen framför oss i den här frågan. Hela Sverige oavsett om det är på riksdags-, regions- eller kommunnivå måste fås med och prata om samma typ av frågor.

Malin Bergman säger att utvecklingen går framåt men att hon känner att man hela tiden på ett eller annat sätt kommer tillbaka till huvudfrågan.
– Frågan ”mäns våld mot kvinnor” finns med genomgående.

Den nya förbundsordföranden anser att Centerkvinnorna är en styrka för Centerpartiet.
– Vi är väldigt pådrivna. När Annie (Lööf) pratar om jämställdhet går partiet framåt som helhet.

Centerkvinnorna tog under förbundsstämman i Karlstad fram fem programpunkter för att ge kvinnor starkare rättstrygghet och ändra i lagstiftningen.
– De fem punkterna berör alla tre punkter för kvinnor, ekonomisk frihet, sexuell frihet och strukturell frihet, berättar Malin och menar att Centerkvinnorna flyttar fram sina positioner i raskare takt än partiet.

Sedan 2018 har Malin Bergman varit verksam i Centerpartiets förbundsstyrelse, de två senaste åren har hon funnits med i riksdagens arbetsutskott och hade det inte varit för det stöd och det systerskap hon haft hemma i Jämtland så hade hon nog inte ens varit kvar inom politiken.
– Först blev jag både förvånad och ledsen över att Sofia (Jarl) skulle sluta, hon har varit en fantastisk ledare, sen även både glad och hedrad över att jag blev tillfrågad att ta över som förbundsordförande, säger en leende Malin Bergman, regionstyrelseordförande i Region Jämtland och har även tidigare varit ordförande i såväl kommunstyrelsen som socialnämnden i Krokom samt varit chef inom Försvarsmakten, Rikspolisstyrelsen och socialtjänsten till Värmlandsbygden.

God tillgänglig vård skapar trygghet

publicerad 6 maj 2022
– Av Värmlandsbygden
”Bristen på vårdplatser är stor i hela Sverige. Centerpartiet har presenterat ett antal förslag om hur vi kan utöka antalet vårdplatser – i hela landet”, skriver Benny Ahremark Persson (C).

För att värmlänningen ska känna sig trygg behövs en god och tillgänglig vård i hela Värmland, våra tre sjukhus, vårdcentraler och en utbyggd ambulansverksamhet. Det ska vara enkelt att komma i kontakt med vården, oavsett man vill träffa vården fysiskt eller digitalt.

1177 måste stärkas upp för att öka tillgängligheten. Som det tyvärr är idag är kön ofta lång, när man väl kommer fram är omhändertagande tryggt och man får goda råd eller lotsas vidare inom vården.

Framöver kommer den mobila vården att få en allt större betydelse, inte minst för äldre och multisjuka. För många innebär transport till och från vårdcentral eller sjukhus en stor påfrestning. Att kunna få vård i hemmet, den tryggaste platsen för de allra flesta, innebär en stor fördel, en vårdform som blir alltmer möjlig med den utveckling som sker inom vården.

Oavsett vart man bor i Värmland ska man kunna känna sig trygg med ambulanssjukvården och att den finns där när man behöver den. Här får vi inte glömma bedömningsbilar och ambulanshelikopter samt IVPA (I Väntan På Ambulans, då räddningstjänsten rycker ut).

Att samarbetet mellan våra värmländska kommuners och vår regions hälso- och sjukvård fungerar är  oerhört viktigt. Mycket fungerar bra men på vissa områden kan det bli bättre.

Bristen på vårdplatser är stor i hela Sverige. Centerpartiet har presenterat ett antal förslag om hur vi kan utöka antalet vårdplatser – i hela landet.

Den 11 september är det val till regionfullmäktige, samtidigt som det är val till riksdag och kommunfullmäktige. Då har du möjlighet att rösta på det parti och de politiker du vill ska leda regionens arbete i fyra år framåt. En röst på Centerpartiet borgar för ett tryggare Värmland där individen står i centrum och allas lika rätt och värde.

Benny Ahremark Persson (C)
Karlstad, kandidat till Regionfullmäktige

Jämställdhet för allas bästa

publicerad 29 april 2022
– Av Värmlandsbygden
När Centerkvinnorna håller förbundsstämma i Karlstad den här helgen avgör förbundsordföranden Sofia Jarl (C) (t.h.) och lämnar troligen över ordförandeklubban till valberedningens förslag Malin Bergman (t.v.).

Just i dag intar över 200 starkt engagerade centerkvinnor Karlstad. Det är dags att samlas för förbundsstämma och besluta om framtida politik om ekonomisk frihet, rättstrygghet, folkhälsa och internationella frågor.

Jämställhet är en viktig fråga, för alla. Kvinnor, män, pojkar, flickor och icke-binära ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Det borde vara enkelt, men vi vet att det finns stora skillnader. Därför måste vi aktivt arbeta för att undanröja hinder som begränsar människors frihet på grund av kön. Alla oavsett könstillhörighet ska ha lika möjlighet till ägande, makt och inflytande, utbildning, god hälsa, lika lön för lika arbete och kunna leva ett liv fritt från våld och förtryck.

49 motioner ska vi ta ställning till, diskutera och besluta om. Föräldraförsäkring, vård, tidigarelagd rösträttsålder, kontaktpersoner till ensamma äldre, sexuell hälsa, livskunskap i skolan – många är frågorna som berör oss oavsett kön.

Vi har den bästa politiken för att nå ett jämställt samhälle. Med ett starkt kvinnoförbund som drivit på i flera frågor och bidragit till att kvinnor i dag kan prästvigas, drivit på för bättre villkor i föräldraförsäkringen, för barnomsorg och för en starkare ekonomisk frihet.

När vi nu går mot val hoppas vi få förtroende att ytterligare bidra för ett mer jämställt och jämlikt samhälle där vi kan se bortom kön och nå ett samhälle som ser till individens möjligheter och rättigheter. Där alla ges möjlighet att nå sin fulla potential och där ökad trygghet står i fokus.
Det är särskilt angeläget att bekämpa mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. Det behövs ett bättre förebyggande arbete och utbildning för all personal inom Region Värmland att upptäcka tidiga tecken hos den som är utsatt.
Våld i nära relationer är ett allvarligt brett samhällsproblem. Våldet kan se väldigt olika ut och utövas bland annat fysiskt, psykiskt, sexuellt eller ekonomiskt. För att bryta detta helvete, som främst många kvinnor och barn lever med, krävs tidigt förebyggande insatser, ökade utbildningsinsatser till rättsväsendet och andra aktörer i hela samhället. Vi vill skärpa straffen för de som begår brott i en nära relation och kriminalisera våldet oavsett hur det utövas.

Det behövs en långsiktig finansiering, bland annat av tjej- och kvinnojourer, men även till individen för att de som bryter sig loss ska kunna få rätt stöd även efter våldet. Vi vill också att elektronisk fotboja blir obligatoriskt vid kontaktförbud. Den som lever med skyddade personuppgifter ska ha rätt att känna sig trygg i att uppgifterna aldrig röjs och att livet inte begränsas mer än vad som är absolut nödvändigt.

Vi går till val för en trygg och ljus framtid – för alla.

Elin Carlsson, distriktsordförande Centerkvinnorna Värmland, Karlstad
Mona Smedman, riksdagskandidat, Arvika
Sophie Janulf, riksdagskandidat, Sunne
Nour Aghy, riksdagskandidat, Karlstad
Anna-Lena Carlsson, regionkandidat, Sysslebäck
Jane Larsson, regionkandidat, Kristinehamn
Marie Persson, regionkandidat, Molkom
Elsa Badh, regionkandidat, Charlottenberg

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.