Regeringen saknar Matlandet

publicerad 15 september 2016
- Av Bo Bäckman

”Det nya matupproret” vill se stora förändringar och hänvisas till på SvD Debatt (8/9). Folket vill, så vad väntar politikerna på? För att klarlägga en sak – matupproret som det hänvisas till är varken nytt eller särskilt revolutionerande. Låt oss istället tala om den riktiga revolutionen – den som pågått i det närmast fördolda, länge.

Det är många som drivit olika matrelaterade frågor i flera år. Att detta nu nått en bredare allmänhet är utomordentligt, men fortfarande inget nytt. Inspirationskällor till förändring har det funnits mängder och inom alla möjliga områden. Och förändringarna sker sällan i det högljudda bruset. Plötsligt så finns de bara där. Gårdsmejerier, välmående djur, mobila slakterier, giftfria odlingar, mikrobryggerier och så vidare. Listan kan göras väldigt lång.

Och att det exempelvis idag är ok som köttgrossist att också lansera korvar med 50 procent grönsaker, svenska sådana, går att tacka alla dem som jämsides med det traditionella anammat trender med alternativa proteinkällor. Även dessa ett resultat av orädda företagare som sällan finns med på löpsedlarna, och kanske just därför kan utföra ett bra jobb.

Mathias Grimpe (C)
Centerpressens nyhetsbyrå

Fortsättning publicerad i papperstidningen 160916