lördag 14 december 2024

Rättvis politik eftersträvas från norr till söder

publicerad 22 april 2022
- Av Pernilla Möllberg
Hela gänget bestående av föreläsare från Landsbygdsturnén, medarrangörer och förväntansfulla åhörare utanför Molkoms folkhögskola.

Det krisar i Sveriges landsbygdskommuner. Sjukvården nedmonteras, skolor läggs ner och postkontor försvinner. El, skog och malm exporteras utan att  vinsterna stannar kvar.
Den negativa trenden måste brytas och en rättvis politik för hela landet eftersträvas. Organisering i lokalsamhället och samverkan med den kommunala demokratin ska leda till en bättre framtid.

Den 12 april arrangerades ett diskussionsforum för allmänheten på Molkoms folkhögskola. Biträdande rektor Peter Gillenstrand hälsade välkommen och evenemanget arrangerades i samarbete med Värmland Visar Världen Vägen (VVVV), Studieförbundet Vuxenskolan och Hela Sverige ska leva.
Föreläsare var Lars Igeland, tidigare journalist och lärare med ett gediget intresse för miljöfrågor, verksam både internationellt, på riksnivå samt lokalt.
Ellie Cijvat, universitetslektor och representant för Stad och land-nätverket, berättade att man värnar ett levande naturbruk och en matförsörjning som gynnar den biologiska mångfalden.
– Vi jobbar för solidaritet, en rättvis klimatomställning och gemensamma lösningar. Vi kallar oss även SOL nätverket, vilket både står för stad och land, men även för solidaritet, organisering, lokalsamhällen.

På länk deltog journalisten Arne Müller och han framhävde vikten av att jordbruk och matproduktion måste bli mer lokal.
– Vad gäller energiutbyggnaden i Sverige, ger den väldigt lite tillbaka till det lokala i form av vinster eller jobb. Andra länder har regler för det, men inte Sverige, vilket är negativt. Även trenden att de statliga jobben centraliseras till städerna måste brytas, poängterar Arne.

Han gav även exempel på där man flyttat fram landsbygdens position och kommit med lösningar, som i Arjeplogs kommun där har man en app som underlättar samåkande och att man norrut faktiskt kan odla potatis.
– Det fungerar bra, ett kallt klimat kräver mindre bekämpningsmedel. Men man måste också förstå, att ett hållbart jordbruk innebär mer arbetskraft, förklarar Arne.

Åsa Johansson, regionråd i opposition för Region Värmland  pratade om arbetet inom politiken och Kerstin Brandelius berättade om nedskärningarna inom sjukvården.
Kerstin deltog i BB-ockupationen av Sollefteå sjukhus som var en protest mot nedläggningen av Sollefteå BB 2014. Kerstin vet vad hon talar om, hon kan sin sak.
– Vi ockuperade sjukhuset för att det skulle finnas kvar och för alla kvinnors rätt till en säker, trygg och nära förlossning. Allt centreras till de större städerna och man måste nu börja tänka annorlunda. Politikerna måste börja lyssna på de människor som arbetar inom vården, de människor som faktiskt besitter kunskapen om hur vården ska fungera, säger hon med eftertryck.

Föreningen Värmland Visar Världen Vägen, VVVV, bildades 2019 i syfte att bygga hållbara broar mellan stad och land. Ordföranden Marica Möller förklarar att man räknar ofta på hur mycket en levande landsbygd får kosta, men att VVVV vänder på perspektivet.
– Har vi råd med urbaniseringen, vad ska den kosta? Motsättningen mellan stad och landsbygd måste bort. Vi vill belysa att det finns en ömsesidig symbios mellan de båda och att vägen till det uthålliga samhället måste byggas på den insikten. Vi ifrågasätter den urbana normen som grundprincip för samhällsutveckling, förklarar Marika.

Hon och maken Olle Göransson driver Torfolk Gård i Hagfors kommun och de säljer egenodlade produkter såsom sylt och grönsaker. De arbetar för en grönare värld och deras produkter är ekologiska och KRAV-märkta. De deltog i projektet “grön lönsam tillväxt i Hagfors kommun” tillsammans med Global Kunskap.
– Den som äter, odlar eller producerar har ett gemensamt ansvar för en långsiktig hållbarhet. Offentliga upphandlingar med grön, lokal upphandling spelar en väldigt stor roll och är oerhört viktig, säger Olle som tillsammans med Marika också var initiativtagare till kvällens diskussionsafton.

Annie Lööf hyllade Centerkvinnorna

publicerad 6 maj 2022
- Av Dennis Johansson
Centerpartiets partiledare Annie Lööf gästade Värmland och Lindås lamm förra fredagen. Nyfiket lyssnade hon omringad av värmländska centerpartister, som till exempel Frida Pettersson och Anna-Lena Carlsson.

Centerpartiets partiledare, Annie Lööf, var i Värmland i fredags (29 april).
Samtidigt som hon hyllade Centerkvinnorna rasade hon i andra frågor.
– Trots att M och KD säger sig värna om landsbygden stoppar de vårt förslag om en ny strandskyddslagstiftning med att M säger ”där vill ju ändå ingen bo”, dundrar hon.

Det var en taggad partiledare som gästade det småskaliga landsbygdsföretaget Lindås lamm och Centerkvinnornas förbundsstämma i Karlstad för en vecka sedan.
Taggarna utåt, nej inte alls.
Värmlandsbygden fick en exklusiv intervju med Annie Lööf.

Hennes första stopp blev i de värmländska skogarna där ”sötchock-bilder” togs och partiledaren intresserat samtalade om LRF Värmlands verksamhet och fick lära sig ännu mer om lamm. Med i följet var nästan alla ledamöter ur Centerpartiet Värmland.
Efter lammbilder och lammsamtal bar sedan av vidare mot Karlstads CCC och Centerkvinnornas förbundsstämma där partiledaren invigningstalade.
Ett tal som mer eller mindre uteslutande kom att handla om jämställdhetsfrågor.
– Centerkvinnorna är ett av landets absolut största och starkaste kvinnoförbund. De har varit starkt bidragande till att Sverige infört den första jämställdhetslagen, fått landets första jämställdhetsminister, jobbat för att få till plats möjligheten till abort, slitit för att införa sexköpslagen för 20 år sedan, hyllade Annie Lööf oh fortsätter:
– Men också för några år sedan var de en väldigt aktiv röst i att vi slutligen kunde införa samtyckeslagen.

Partiledaren satt själv med vid förhandlingsbordet den gången, men menar att hon bara varit på plats och tryckt på knappen.
– Den lagen hade vi aldrig fått igenom om det inte hade varit för att så många kvinnor runt om i hela samhället opinionsbildat, drivit på, argumenterat och skapat den viktiga rörelse som sen ledde till politisk förändring.

Naturligtvis lyfte Annie Lööf även det hemska som händer i Ukraina, inte minst det som drabbar barn och kvinnor. Samt att hon förutom kriget riktade stark kritik mot de ryska myndigheterna.
– För några år sedan införde Ryssland att det i stort sett är lagligt att slå sin fru eller flickvän, så länge hon inte måste uppsöka vård. Det här är liksom nu, 2022, säger hon och tillägger:
– Jämställdhet och kampen för lika villkor är viktigare än någonsin. I EU just nu blockerar Polen med stöd av Ungern skrivningar mot just jämställdhet.

Efter sitt tal tog partiledaren upp sin tidigare CUF-kamrat, Sofia Jarl, på scenen. Sofia som i och med Centerkvinnornas förbundsstämma i Karlstad hoppade av posten som förbundsordförande (läs mer på sidan 18).
Annie Lööf hyllade Sofia Jarl inför den stora församlingen:
”Hon har alltid varit där, hon har flyttat fram positionerna både för Centerkvinnorna och för Centerpartiet, hon har tagit debatterna och utmanat väldigt mycket vilket har gjort att C och CK har en väldigt, väldigt bra position i dag. Sofia har aldrig stått tyst utan har alltid tagit plats och är en förebild för unga kvinnor och kvinnor över huvud taget som brinner för jämställdhet.”

Efter scenframträdandet inför Centerkvinnorna fick Värmlandsbygden, som enda media, en exklusiv intervju med Annie Lööf, med fokus på hennes första tio år som partiledare.
Den tuffaste perioden under tioårsperioden var de fyra månaderna efter valet 2018, då hon fick jobba oerhört hårt.
– Jag upplevde att väldigt mycket ansvar lades på Centerpartiet efter det oklara valresultatet, innan vi till sist fick på plats en regeringslösning, berättar hon.

Under samma period riktades smutsig retorik mot Centerpartiet och direkt mot Annie Lööf, både från vänster och från höger.
– Centerpartiets politik och värderingar är jag väldigt trygg i och jag kände ett starkt stöd internt. Den värsta smutsen kom från våra forna allianskamrater vilket så klart är väldigt tråkigt, men jag försöker ställa mig över det, säger Annie och fortsätter:
– Jag vill ju samarbeta med både M och med S och då får man ha fokus på rätt saker.

På mest nöjd med-sidan lyfter partiledaren bland annat tiden med Alliansregeringen och Januariavtalet.
– Genom januariavtalet har Centerpartiet sett till att miljarder hamnat hos svenska bönder och hos svensk landsbygd, säger hon och tillägger:
– Till exempel Gröna avdraget, för att få mer förnybar energi och solceller hemma, sänkt skatterna för småföretag och låginkomsttagare. Vi har gjort så stor skillnad och även varit med och tagit ansvar.

Absolut mest stolt är partiledaren över Centerpartiets valresultat 2018.
– Det var under samma tid som det svåra men det var ett valresultat som var det bästa för oss på 30 år. En enorm laginsats.

När partiledaren får frågan om varför man ska rösta på Centerpartiet i kommande val, svarar hon:
– Vi snackar inte bara, utan vi gör och genomför. Vi är här för att nå resultat, säger hon och tar strandskyddslagstiftningen som exempel:
– Centerpartiet har fått igenom den största förändringen av svenskt strandskydd sedan 1970-talet. En omfattande reform som skulle gynna lands- och glesbygd och den ligger på riksdagens bord nu, berättar Annie och dundrar vidare:
– Då stoppar M och KD detta trots att de säger att de värnar om landsbygden, med M-uttrycket ”för där vill väl ändå ingen bo”.

För Annie Lööf, som brinner för landsbygdsutveckling, blir provocerande.
– Här stoppar de en reform som innebär att allting fortsätter att vara som det är nu, ingenting blir bättre av detta och landsbygdsbor som vill bygga ut eller vill bygga nytt får fortsatt inte göra det vid ett litet dike, våtmark eller liten sjö, säger partiledaren och fortsätter irriterat:
– Det är ett sånt förakt mot landsbygden, tycker jag, att de agerar på det sättet. Så Centerpartiet lägger förslagen, vi genomför.

I den veckan presenterade C 3,2 miljarder i krisstöd till landets bönder.
– Dessa pengar kommer alltså komma ut nu och det gäller retroaktivt från den 1 januari i år. Trots att vi sitter i opposition så har vi klivit över tröskeln och börjat förhandla med regeringen för att få till riktig skillnad, det är Centerpartiet man ska rösta på oss om man vill få någonting gjort, säger Annie Lööf.

 


Hundratals centerkvinnor deltog i förbundsstämman i Karlstad den gångna helgen, där partiledaren Annie Lööf höll invigningstalet.
Foto: DENNIS JOHANSSON


”Sötchocken”, som Annie Lööf (C) själv kallade bilden.
Foto: CENTERPARTIET


Annie Lööf (C) sitter stadigt som Centerpartiets partiledare.
Foto: DENNIS JOHANSSON

Stark kvinna tog över klubban

publicerad 6 maj 2022
- Av Dennis Johansson
Centerkvinnornas nya förbundsordförande sedan den 2 maj 2022 heter Malin Bergman. Här ser vi henne i en lokal jämtländsk folkdräkt.

Ett av landets största kvinnoförbund, Centerkvinnorna, har fått en ny förbundsordförande.
Dalarna byttes ut mot Jämtland, Sofia Jarl, 45, mot Malin Bergman, 46.
Värmlandsbygden fick ett samtal med Malin under förbundsstämman i Karlstad.

Centerkvinnorna har genom åren flyttat fram sin maktposition rejält. Inte minst under ledning av Sofia Jarl, som varit förbundsordförande sedan 2016 men som i lördags i Karlstad lämnade över ordförandeklubban till Malin Bergman (boende i Ås utanför Östersund).
– Mäns våld mot kvinnor var huvudfrågan som 2013 fick mig att engagera mig i Centerkvinnorna, det är en fråga jag brinner väldigt mycket för även i dag, säger Malin till tidningen.

Den nya förbundsordföranden och Centerkvinnorna tycker att frågan om ”mäns våld mot kvinnor” kommer i skymundan, av till exempel frågan kring gängkriminalitet.
– I Sverige har i år 17 kvinnor på 17 veckor dödats av mäns våld. När fem personer dödades på tre veckor i gängrelaterat våld förra året tog regeringen fram ett 34 punkters gängkriminalitetsprogram, berättar Malin och fortsätter:
– Då vände vi i Centerkvinnorna på siffran och tog fram ett 43-punkters mäns våld mot kvinnor-program.

Centerkvinnorna menar på att gängkriminalitet klassas som ett samhällsproblem, medan mäns våld mot kvinnor klassas som ett jämställdhetsproblem.
– Vi måste trycka våra riksdagspolitiker och regeringen framför oss i den här frågan. Hela Sverige oavsett om det är på riksdags-, regions- eller kommunnivå måste fås med och prata om samma typ av frågor.

Malin Bergman säger att utvecklingen går framåt men att hon känner att man hela tiden på ett eller annat sätt kommer tillbaka till huvudfrågan.
– Frågan ”mäns våld mot kvinnor” finns med genomgående.

Den nya förbundsordföranden anser att Centerkvinnorna är en styrka för Centerpartiet.
– Vi är väldigt pådrivna. När Annie (Lööf) pratar om jämställdhet går partiet framåt som helhet.

Centerkvinnorna tog under förbundsstämman i Karlstad fram fem programpunkter för att ge kvinnor starkare rättstrygghet och ändra i lagstiftningen.
– De fem punkterna berör alla tre punkter för kvinnor, ekonomisk frihet, sexuell frihet och strukturell frihet, berättar Malin och menar att Centerkvinnorna flyttar fram sina positioner i raskare takt än partiet.

Sedan 2018 har Malin Bergman varit verksam i Centerpartiets förbundsstyrelse, de två senaste åren har hon funnits med i riksdagens arbetsutskott och hade det inte varit för det stöd och det systerskap hon haft hemma i Jämtland så hade hon nog inte ens varit kvar inom politiken.
– Först blev jag både förvånad och ledsen över att Sofia (Jarl) skulle sluta, hon har varit en fantastisk ledare, sen även både glad och hedrad över att jag blev tillfrågad att ta över som förbundsordförande, säger en leende Malin Bergman, regionstyrelseordförande i Region Jämtland och har även tidigare varit ordförande i såväl kommunstyrelsen som socialnämnden i Krokom samt varit chef inom Försvarsmakten, Rikspolisstyrelsen och socialtjänsten till Värmlandsbygden.

Minska matsvinnet för klimatet och totalförsvaret

publicerad 22 april 2022
- Av Värmlandsbygden
Ett av tre förslag: "Ta bort onödiga krav på märkningar, och istället förenkla regler kring lagerhållning och transporter."

I tider av kris och oroligheter måste vi se till att det finns mat i butikshyllorna. Därför lägger Centerpartiet nu fram flera förslag för att minska det stora matsvinnet.
– Genom att tackla matsvinnet minskar trycket både på matproduktionen och på klimatet, säger partiledare Annie Lööf (C).

Putins krig i Ukraina har inneburit ett helt förändrat säkerhetspolitiskt läge. Totalförsvaret måste stärkas i hela landet. Åren med pandemi har dessutom visat hur avgörande det är för Sverige att se över hela livsmedelskedjan, så att maten i våra butikshyllor räcker även i kristider.
– Vi måste göra allt vi kan för att rädda våra lantbruk och våra livsmedelsproducenter. Men det handlar samtidigt om att få ner det stora matsvinnet i Sverige, säger Annie Lööf.

Centerpartiet lägger nu fram flera förslag för att lösa problemet. Matsvinn uppstår längs hela livsmedelskedjan: i butiker, i offentliga storkök och i våra hem. Skulle matsvinnet istället konsumeras innebär det att vi inte skulle behöva producera lika mycket mat, och det leder i sin tur till att klimat- och miljöpåverkan från hela livsmedelskedjan skulle minska.
– Om världens samlade matsvinn vore ett land skulle det vara den tredje största utsläpparen av växthusgaser efter USA och Kina, enligt FN. Det är inte hållbart, säger Annie Lööf.

Det måste dels bli lättare för människor att göra kloka val i matbutiken. Men det handlar också om att ge innovativa företag bättre förutsättningar, eftersom de genom smart teknik kan skapa nya miljö- och svinnsmarta lösningar.

 

FAKTA
Centerpartiet vill

  • Ta bort onödiga krav på märkningar, och istället förenkla regler kring lagerhållning och transporter.
  • Ändra reglerna för livsmedelsmärkning från ”bäst före” till ”minst hållbar till”.
  • Ge i uppdrag till Vinnova och Tillväxtverket att skapa bättre förutsättningar för innovativa företag som vill utveckla eller demonstrera nya smarta lösningar för mindre matsvinn.

Sverige sätter nya världsledande klimatmål

publicerad 16 april 2022
- Av Värmlandsbygden
Rickard Nordin (C), klimatpolitisk talesperson.

Sveriges nya nationella klimatmål har nu presenterats av Miljömålsberedningen. Målen blir både skarpare och mer ambitiösa.
– Det här är en seger för klimatet, för konkurrenskraften och för synen på hur ny teknik kan hjälpa oss ur klimatkrisen, säger Rickard Nordin (C), klimatpolitisk talesperson.

Klimatkrisen är en av vår tids stora ödesfrågor. Mycket mer måste göras för att minska utsläppen om vi ska kunna nå målen i Parisavtalet, och det måste göras snabbare. Nu har Centerpartiet tillsammans med de andra riksdagspartierna enats om nya, skarpare klimatmål för Sverige de kommande åren.
– Det här är världsledande klimatmål som visar att Sverige på allvar tar på sig ledartröjan för klimatet. Det handlar inte minst om ett större fokus på hur vi kan bidra till att utsläppen minskar även i andra länder, säger Rickard Nordin.

Miljömålsberedningen kompletteras nu med mål om klimatpåverkan från konsumtion, samt klimatnyttan från export. Det ena handlar om vår svenska konsumtions klimatpåverkan när det gäller utländska produkter, så att vi bättre bidrar till minskade utsläpp i andra länder. Det andra målet handlar om hur vi i Sverige kan producera och exportera mer klimatvänligt – vilket inte minst rör vårt fossilfria stål, mer svenskt livsmedel och ökad el-export.
Målen kommer bland annat bidra till en större efterfrågan på svensk livsmedelsproduktion, eftersom Sverige idag har ett av världens mest klimatsmarta jordbruk.
– Om vi kan exportera mer klimatsmarta produkter till andra länder skapas bättre förutsättningar lantbruken och företagen i Sverige – samtidigt som utsläppen minskar i andra länder när vår export av el, livsmedel eller stål tränger undan smutsigare alternativ, säger Rickard Nordin.

De mål som Miljömålsberedningen föreslår är:

  • Mål för konsumtionens klimatpåverkan, inklusive ett långsiktigt mål om att nå nettonollutsläpp till 2045.
  • Mål för exportens klimatpåverkan.
  • Mål om att inkludera den internationella flygets och sjöfartens klimatpåverkan i Sveriges långsiktiga territoriella klimatmål.
  • Mål om att inkludera koldioxidutsläpp från inrikes flyg i etappmålet för inrikes transporter till 2030.
  • Mål om att utsläppen från offentligt upp­handlade varor och tjänster ska minska snabbare än utsläppen från samhället i övrigt. Miljömålsberedningen föreslår även ett paket styrmedel och åtgärder inom detta område, inklusive ett krav att beakta de nationella klimatmålen i offentlig upphandling.
Share via
Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2024.

Send this to a friend