Nödåret 2018

publicerad 13 juli 2018
- Av Värmlandsbygden

Vi har tidigare haft nödår i Sverige. Åren 1867-1868 är exempel som ofta nämns, och 1867 låg snön kvar till midsommar. 1868 var istället ett varmt år, med torka och värmerekord som inte slagits förrän just i år. På logväggen här på gården står ”1948 var ett djävla år!”. Det var nog det året det berättas om som var så blött att man inte kom ut på åkrarna på hösten, utan de kunde börja tröska först vid juletid när isen bar på fälten. Häromkring utfodrades djuren med cellulosa för att de skulle överleva. Det var katastrofår, precis som i år.

Jag var i Almedalen i tre dagar, en arena som ingen annan. Man kan tycka att det är ett jippo, men var annars kan man gå in i ett utställartält och få prata med den person som verkligen är ansvarig i olika frågor. Man går in hos Sjöfartsverket och får prata med en ansvarig för hanteringen runt slussarna till Vänern och lotsavgifterna. Man går in och frågar om distansundervisning och får prata med både en programutvecklare och vd:n. Man kan gå in till Postnord och framföra att det är en katastrof för ens företag om posten inte går varje dag. Det är unikt!
I Almedalen håller partiledarna tal varsin dag, och på Centerpartiets dag när Annie Lööf skulle tala visade Nordiska motståndsrörelsen sitt rätta jag. Skränande försökte de störa henne, men hon hanterade det briljant, och de tystnade. Jag vet vad som hände, jag var där.
Tyvärr kom mycket att handla om NMR och nazism efter talet och de följande dagarna, och inte så mycket det Annie talade om. Hon tog bland annat upp den skada som årets torka orsakar och som riskerar att ställa djur- och därigenom människor- utan mat. Den alltför tidiga ärtskörden har gett magert resultat, så den som tänkt äta proteingrödor istället för kött får mycket svårare att hitta svenska alternativ. Inte heller spannmålsskörden, som just inletts och ska ge oss vårt dagliga bröd, verkar inge något större hopp.

Just nu är många lantbrukare desperata, och fantastiska initiativ för att lindra skadeverkningarna tas. Ett exempel är facebookgruppen ”Foderhjälpen 2018”, som kopplar ihop de som kanske har en gräsåker de inte skördar med dem som behöver foder. Flera kommuner låter även lantbrukare slå gräsområden som annars bara skulle putsas ned.

Det är många som vill hjälpa och det värmer i hjärtat nu när det är kris på bred front. Politiskt och från näringen försöker man bland annat få regeringen att betala ut EU-medlen omgående, för att åtminstone ge en viss hjälp på vägen. Ingen kan trolla fram regn, men skadeverkningarna kan åtminstone minskas.
Till dig som köper din mat: det bästa du kan göra för att minska samhällsskadorna nödåret 2018 är att handla svenskproducerat. Det är verkligen kris just nu!

Apropå kris vill jag avslutningsvis passa på att hylla KRIS, Kriminellas Revansch I Samhället! De ställde upp mot nazisterna i Almedalen på ett berömvärt sätt och jag har  på plats tackat flera av dem personligen. Nazism handlar om hot och hat som vi helt kan leva utan, den bör förpassas till historieböckerna.

Sedan är det ju så att hur modernt vårt samhälle än är, måste vi äta mat.
Mat och vatten måste alltid prioriteras, det finns inget annat val om människor ska överleva.


Adam Slottner (C)

Ledamot Centerpartiet Värmland, riksdagskandidat