Missriktade krav på samtyckeslag

publicerad 17 november 2017
- Av Bo Bäckman

De senaste veckorna har hashtagen metoo trendat på sociala medier. Under #metoo har kvinnor spridit berättelser om när även de blivit bland annat sexuellt utnyttjade eller ofredade.

Vad som tidigare har varit samlade berättelser kvinnor emellan, har blivit en rörelse där mäktiga mediemän tar timeout, utreds och till och med får sparken. Vad som förut har tystats ned får äntligen komma upp till ytan och det som förr bortförklarades som skämt utreds.

Naturligtvis har även politikerna hakat på #metoo. Förutom att berätta att de i sin budget minsann föreslår x antal kronor till riktade resurser åt ditten och datten, ses detta som ett gyllene tillfälle att återigen lyfta plakatpolitik. Jämställdhetsminister Åsa Regnér var snabb med att lova att regeringen har för avsikt att redan innan jul presentera ett skarpt förslag om en samtyckeslag, som ska träda i kraft under nästa år. Förra hösten presenterade Sexualbrottskommittén förslag på reformerad sexualbrottslagstiftning där bland annat samtyckesrekvisit föreslogs.

Elin Larsson
Centerpressens nyhetsbyrå

Fortsättning publicerad i papperstidningen 171117