Minska matsvinnet för klimatet och totalförsvaret

publicerad 22 april 2022
- Av Värmlandsbygden
Ett av tre förslag: "Ta bort onödiga krav på märkningar, och istället förenkla regler kring lagerhållning och transporter."

I tider av kris och oroligheter måste vi se till att det finns mat i butikshyllorna. Därför lägger Centerpartiet nu fram flera förslag för att minska det stora matsvinnet.
– Genom att tackla matsvinnet minskar trycket både på matproduktionen och på klimatet, säger partiledare Annie Lööf (C).

Putins krig i Ukraina har inneburit ett helt förändrat säkerhetspolitiskt läge. Totalförsvaret måste stärkas i hela landet. Åren med pandemi har dessutom visat hur avgörande det är för Sverige att se över hela livsmedelskedjan, så att maten i våra butikshyllor räcker även i kristider.
– Vi måste göra allt vi kan för att rädda våra lantbruk och våra livsmedelsproducenter. Men det handlar samtidigt om att få ner det stora matsvinnet i Sverige, säger Annie Lööf.

Centerpartiet lägger nu fram flera förslag för att lösa problemet. Matsvinn uppstår längs hela livsmedelskedjan: i butiker, i offentliga storkök och i våra hem. Skulle matsvinnet istället konsumeras innebär det att vi inte skulle behöva producera lika mycket mat, och det leder i sin tur till att klimat- och miljöpåverkan från hela livsmedelskedjan skulle minska.
– Om världens samlade matsvinn vore ett land skulle det vara den tredje största utsläpparen av växthusgaser efter USA och Kina, enligt FN. Det är inte hållbart, säger Annie Lööf.

Det måste dels bli lättare för människor att göra kloka val i matbutiken. Men det handlar också om att ge innovativa företag bättre förutsättningar, eftersom de genom smart teknik kan skapa nya miljö- och svinnsmarta lösningar.

 

FAKTA
Centerpartiet vill

  • Ta bort onödiga krav på märkningar, och istället förenkla regler kring lagerhållning och transporter.
  • Ändra reglerna för livsmedelsmärkning från ”bäst före” till ”minst hållbar till”.
  • Ge i uppdrag till Vinnova och Tillväxtverket att skapa bättre förutsättningar för innovativa företag som vill utveckla eller demonstrera nya smarta lösningar för mindre matsvinn.