Miljödiskussion med Rickard Nordin

publicerad 8 april 2022
- Av Dennis Johansson
Rickard Nordin (C), Centerpartiets klimat- och energipolitiske talesperson (mitten till höger) gästade företagare i Karlstad för att prata miljöfrågor. På bilden syns Magnus Nilsson, Glava energicentrum, Stefan Särnehed, OKQ8 Värmland, Frida Pettersson (C), kommunalråd Karlstads kommun, Rickard Nordin (C) och Erik Evestam (C), LRF.

Det var en nöjd Rickard Nordin (C), Centerpartiets klimat- och energipolitiske talesperson, som lämnade besöket i Karlstad förra veckan.
– Allt som sagts tar jag med mig för vidare diskussioner, säger han.

Sedan ryssarnas invasion av Ukraina har drivmedels- och energipriserna ökat kraftigt.
Kanske inte så allvarligt för den som använder bilen sällan, men det drabbar till exempel åkerier och bönder oerhört hårt.
– Vanligt folk är chockade över den snabba ökningen med cirka tio kronor, men priset i sig är det värsta, tror Magnus Nilsson, Glava energicentrum.

LBC Frakts Lars Reinholdsson lyfte oron till vad en fossilbil är värd om fem år, är det ens lönsamt att skaffa fossilbilar – och fick medhåll av Rickard Nordin.
– År 2030 vill ingen köpa fossilbilar.

Även elbilar lyftes under rundabordetsamtalet, både fördelar och nackdelar.
Den största nackdelen är fortfarande möjligheten att ladda elbilen med ny el, vilket de flesta var överens om att det fungerade bäst på landsbygden, jämfört med städerna.
– Elen tar för stor del av debatten. Sverige driver frågan och det är konstigt att man baktalar sig själva, säger Stefan Särnehed, OKQ8 Värmland och tillägger:
– Tidigare tankades det bensin och diesel på mackarna, nu ska tillhandahålla tio led och det är en utmaning för oss. Inom tio år kommer Sverige springa in i elväggen.

Reduktionsplikten, det vill säga den lag som tvingar företag som säljer diesel och bensin att minska utsläppen av växthusgaser, lyfte Lars Reinholdsson upp som det ”viktigaste vi har”.
– Pilla inte på reduktionsplikten, säger han. Sverige har just nu en stabil utvecklingskurva mot klimatmålen.

Till Värmlandsbygden sa Rickard Nordin efter mötet:
– Lite överraskande, men väldigt bra, att åkerinäringen värnar så mycket om reduktionsplikten. Det är självklart positivt och det tar jag med mig.

Erik Evestam (C), LRF och vice ordförande i Centerpartiet Värmland, lyfte de värmländska möjligheterna för Rickard Nordin.
– Vi har enorma möjligheter att vara energiproducenter i Värmland, säger han.

Med på träffen i Karlstad business center var: Magnus Nilsson, Glava energicentrum, Stefan Särnehed, OKQ8 Värmland, Fredrik Holm, miljökonsult, Erik Stjärnborg, Energieffekt, Lars Reinholdsson, LBC Frakt, Erik Evestam (C), LRF, och Frida Pettersson (C), kommunalråd Karlstads kommun.