Med det diffusa hotet som livsluft

publicerad 7 september 2017
- Av Bo Bäckman

Även om varpasporten lockar färre och färre tävlas det fortfarande i svenska mästerskap i den anrika sporten. Det finns varpalag runt om i landet, inte bara på Gotland, där varpan har sitt ursprung och än i dag starkaste fäste.

Trots att varpan lever, om än inte frodas, ingår den i den räddningsaktion för svensk kultur som Sverigedemokraterna nyligen stod upp för vid sina partidagar i Sölvesborg. Man kastade varpa och störtade stång, dansade folkdans och annat man ansåg ingå i ett hotat svenskt kulturarv. Man ville ha ett roligt inslag i sitt evenemang, men partitoppen Mattias Karlsson förklarade för besökarna att det även fanns ett djupare skäl: ”Det är våra traditioner som gör oss till svenskar. Men makteliten vill ta dem ifrån oss”.

När tidningen Sydsvenskan söker upp Karlsson för att fråga vad han menar, var hotet kommer från, svarar han: ”Klart att ingen fysiskt stoppar någon från att göra det. Men makteliten, politiker och akademiker, ser det som töntigt och skambelagt, medan allt det utländska ska respekteras och beundras”. (Sydsvenskan 26 augusti).

Eva Bofride (C)
Centerpressens Nyhetsbyrå

Fortsättning publicerad i papperstidningen 170908