Mat på fel ställe miljöproblem

publicerad 23 december 2015
- Av Bo Bäckman

Så här strax före jul handlar vi. Inte minst mat. Och för säkerhets skull blir det nog lite extra för att inte riskera att den tar slut på julbordet. Och går det sen inte åt är risken stor att den slängs. Åtminstone om man får tro Konsumentföreningen i Stockholm som undersökt hur vi förhåller oss till bäst före-datum.

Undersökningen redovisas i Dagens Nyheter (16/12). Undersökningen visar att var fjärde konsument är noga med att inte äta något vars bäst före-datum gått ut. För hälften av dem är oron för att bli sjuk främsta skälet. Men mat som passerat bäst föredatum kan ändå vara bra, menar Livsmedelsverkets projektledare för matsvinnsarbetet, Ingela Dahlin som säger till tidningen att många blandar ihop bäst föredatum med sista förbrukningsdag.

Sven Erik Jansson
Centerpressens nyhetsbyrå

Fortsättning publicerad i papperstidningen 151223