Hushållsberedskapen måste höjas

publicerad 2 augusti 2019
- Av Dennis Johansson

OPINION (VB)

En söndagskväll i början av juli gick jag på bio i min hemstad Karlskoga. Den varma sommarkvällen lockade få biobesökare till salongen. De flesta var måttligt intresserade av bioreklamen. Till min förvåning möttes jag av en tänkvärd reklamfilm från Karlskoga kommun.

Den knappt trettio sekunder långa reklamfilmen handlade om när krisen kommer. Den skådespelande familjen ryckte förgäves på kranen som endast fick fram en droppe vatten.

Elen har gått och familjen ställde sig frågande till vad de skulle göra härnäst. Reklamfilmens familj är olyckligtvis lika frågande som många av Sveriges hushåll. I publiken skrattade några biobesökare över sitt eget hushålls bristande krisberedskap. Det fick mig att undra – varför är det så svårt att förbereda sig inför krisen?
Dagen innan mitt biobesök i Karlskoga – rättare sagt under lördagskvällen blev det kolsvart på stora delar av Manhattan i New York. De massiva reklamskärmarna på Times Square blev till svarta väggar när strömmen gick på grund av ett tekniskt fel. Under flera timmar saknade flertalet boende och näringsidkare el. Tunnelbanan drabbades av störningar och trafikljusen slockande, vilket ledde till att frivilliga New York-bor ställde sig i korsningarna för att dirigera trafiken. Senare under natten kom strömmen tillbaka.
Ett omfattande strömavbrott är inte osannolikt i USA eller i Sverige. Det är faktiskt något som vi kan och bör förvänta oss framöver. Varje vanligt, svenskt hushåll ska klara sig på egen hand i 72 timmar. De 72 timmarna kan uppfattas som en kort eller lång tid beroende på vem man frågar, då vi alla har olika behov av hjälp för att klara oss. De äldre och funktionsnedsatta som är i behov av assistans och vård klarar sig vanligtvis inte på egen hand. De kommer i tider av kris få det ännu svårare om de inte får hjälp. Det är till dem som samhället kommer rikta sina insatser till vid en kris – inte till oss andra.
Jag hoppades att biobesökarna tog sig en funderare efter reklamfilmen tog slut. Det borde inte vara så svårt att med enkla medel förbereda sig inför ett strömavbrott. Ett vanligt familjehushåll bör klara sig om de har ett litet ”kris-skafferi” med matkonserver och vattendunkar i källaren. Nu under semestertider finns all tid i världen för att införskaffa de medel som ditt hushåll behöver inför en kris. Det finns faktiskt ingen ursäkt till att inte vara förberedd inför det väntade, ty lathet är alltid endast lathet.

LINNEA HYLÉN
Centerpressens Nyhetsbyrå

Publicerades i Värmlandsbygdens papperstidning den 2 augusti 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Prenumerationserbjudande


Försäljningsställen (lösnummer)
Helårsprenumeration – 50 nummer per år (endast 495 kr)
Följ oss: Facebook och Instagram