Ett par bröst till kaffet

publicerad 15 juni 2018
- Av Värmlandsbygden

Vi behöver lite mer nakenhet i Sverige. Avsexualiserad sådan.

”Det ser ut som vi tillåter kroppar att vara olika med premissen att de ska vara sexiga. För naturlig nakenhet med naturliga kroppar klarar vi inte av”, skriver Marie Persson (C). Bild: PIXABAY

Jag är så trött på dessa åmande kroppar i schamporeklamer, snygga sexställningar i varenda tv-serie, reklamskyltar med poseringar som framhäver rätt form av kurvor (gud förbjude den som har stor mage!) och muskulösa kalsongmän med trånande blickar.

När det gäller kroppar känns det som att vi tagit två steg fram och sedan två steg tillbaka, fast till en helt annan ruta. För 10 år sedan fanns större storlekar enskilt för sig och modellerna var pinnsmala – att vara en storlek 40+ var en helt egen avdelning. Idag har kläderna flyttat ihop och storlekar samsas och modellerna finns i fler storlekar än size zero. Bra! För vi ser faktiskt olika ut.

Den kroppspositiva trenden bidrar till att vi ser fler olika kroppar, som bärs upp med stolthet. Olika kroppar som idag stolt visar upp sig i de där minimala halvstringsbikinitrosorna man nu ska ha på stranden och olika kroppar går runt med magtröja som på 90-talet bara bars av Kate Moss-liknande ungdomar. Bra! Var stolta – för det är din kropp!

Men samtidigt får ammande kvinnor tillsägelser om att skyla sig och sitt barn. Pampers ger råd att packa amningsfilt i förlossningsväskan (ifall man väntar besökare). Varför ska brösten och det lilla barnet gömmas under filt? Är det för att brösten har lämnat funktionerna sexighet och till för att behaga och fått funktionerna mat- och näringsgivare? ”Ojoj, nu kan jag inte tänka sexiga tankar här med det lilla barnets mun kring dina bröstvårtor, skyl er kvinna, skyl er!” – är det vad samhället har blivit?

Jag passerade förbi ett stort kollage i ett skyltfönster i Stockholm för någon vecka sedan. Kollaget var fyllt av lättklädda kvinnokroppar i olika storlekar och färger. Alla hade intagit en sexig posering. Det ser ut som vi tillåter kroppar att vara olika med premissisen att de ska vara sexiga. För naturlig nakenhet med naturliga kroppar klarar vi inte av.

Om brösten skumpade fritt under tröjor skulle vi veta hur ett par bröst faktiskt hänger och om samhällets moralkakor om att inte visa hela kvinnobröst på stränder och i sociala medier kunde luckras upp, skulle det kanske inte vara så hemskt med ammande mödrar.

Och om schampot kunde säljas av en naken människa utan åmande ställning, sexställningar i TV-serier sluta vara hämtade ur orimliga fantasier, personer på reklamskyltar bara visa upp plaggen och kalsongmännen se ut som män med heltidsjobb, barn och måttligt motionerande gör – då skulle vi kanske ha en mer rimlig uppfattning om hur en kropp faktiskt ser ut. Och vi alla, unga som gamla, få insikten om att vår egna kropp är bra, lik och olika alla andras, och min egna helt och hållet.

Marie Persson (C)

Ordförande Centerkvinnorna i Värmland , Kandidat till kommunfullmäktige i Karlstad


Försäljningsställen (lösnummer)
Helårsprenumeration – 50 nummer per år (endast 495 kr)
Följ oss: Facebook och Instagram

Ämnen: Centern