Bättre arbetsmiljö ska krävas

publicerad 29 december 2017
- Av Bo Bäckman

När Fredrik Reinfeldt aviserade behovet av att svenskarna jobbar längre än till 65 år möttes han av spott och spe. Sedan dess har allt fler insett att det handlar om en ren nödvändighet för att klara vår gemensamma välfärd.

Men det finns också en befogad oro i många grupper hur man ska orka jobba längre med den stress och arbetsbelastning som är verklighet för väldigt många i dag. De flesta orsakerna till sjukskrivningar och ohälsa är stressrelaterade. Stress i sig är inte farligt men när stressen blir konstant är den rent livsfarlig. Och sjukskrivningarna på grund av detta ökar dramatiskt. Inte minst bland kvinnor.

Brist på återhämtning och möjligheter att andas mellan varven är ett faktum på hela arbetsmarknaden. Sjukfrånvaron är ett gigantiskt problem både för folkhälsan och för företagen. Med tanke på att det är företagen som initialt får betala för ohälsan borde det förebyggande arbetet i sig vara en självklar drivkraft men är det tyvärr inte. Många lägger orsaken till problemen på individerna istället för på arbetsmiljön och hur företaget är organiserat.

Fortsättning publicerad i papperstidningen 171229