Vitt, svart och grönt – eller bara jäkligt grått

publicerad 21 december 2018
- Av Värmlandsbygden

Nu är det jul igen, nu är det jul igen och plakatpolitikens högtid är kommen!

Nej, det är aningens överdrivet, men bara lite. Idag har vi färgglada dagar året om, på speciella veckodagar eller bara återkommande helger, då vi kan visa att vi minsann står upp för bra saker här i världen. Vi tar en grön måndag för att kött är dåligt, en vit måndag för att visa att black friday och black week minsann inte är något för oss och så avrundar vi med en vit jul och kanske en vit månad i januari. För tänk om allt det vi gjorde inte hade ett koncept, hur skulle vi då kunna veta om det var något bra, en gemenskap att vara en del av?

Kött är inte dåligt. Shopping är inte djävulen. Och alkohol är inte Hin Håle i egen hög person. Men självklart finns det ett stort symbolvärde när folk tillsammans enas kring en fråga och gör en gemensam manifestation för att visa att mat inte nödvändigtvis är synonymt med kött, att konsumtion lakar ur våra resurser och att alkohol inte alls behöver vara en del av firande och fest. Självklart är det så.

Men i att göra bra val så sällan finns det något som är djupt oäkta, som också skrämmer mig. Att ta en grön måndag till lunch eller middag, för att sen inta kött till varje måltid resten av veckan. Att avstå alkohol en helg eller månad, för att sen dricka sig yr kommande 47 helger. Att avstå shopping på en vit måndag, för att sen handla varenda erbjudande som syns. Det idealiska vore såklart att ta ner sig själv från den höga hästen där man skriker ut sina goda val på den där enda dagen/veckan/månaden om året. Men det är kanske bättre att göra bra val ibland än aldrig.

Om vi faktiskt vill åstadkomma en riktig förändring, sluta med vegetariska gröna måndagar och servera något som inte innehåller kött på vilken dag som helst, som vilken mat som helst, kanske mer än en dag i veckan. Fråga dig om helger och semester är till för alkoholyra eller tid och avkoppling med nära och kära. Och behöver man verkligen äga 53 klänningar? På den sista frågan svarar jag, ja. Men jag förstår att det inte är speciellt bra för vår jord och väldigt onödigt. Kanske ska jag ta mig ett köpfritt år?

Nej jag tror att det är bättre att försöka göra bra val året om. Så bra val som vi kan göra just där och då. I stressiga småbarnsår kommer inte maten vara på topp, korv och pasta duger fint, men kanske kan korven komma från Sverige i alla fall. Och julöl och julmust kanske kan vistas på julbordet på samma villkor, kanske till och med en nubbe. God jul på er! Må den bli riktigt vit och vacker!