Viktig dom för nätdebatt

publicerad 5 juli 2019
- Av Dennis Johansson

OPINION (VB)

”Det är ju ingen annan som lyssnar på oss” är ett vanligt argument när man frågar varför människor dras till grupper som bygger sin existens på hat mot ”etablissemanget” och, oftast, invandring. Men samma personer blir väldigt tysta när man erbjuder sitt öra för att lyssna efter vad det är man borde förstå.

I grupper som ”Stå upp för Sverige” talas det dock fritt om allt som är åt skogen med det land de säger sig vara vänner till. Om någon säger emot eller ifrågasätter det hat som sprids, får de i bästa fall en skopa ovett, i värsta fall en specialdestinerad hatstorm. Ofta blockeras oliktänkande från att kommentera över huvud taget.
Kanske kan nu en dom i Eskilstuna tingsrätt bidra till att tonläget ändras i sociala medier.
En av de ansvariga för Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige” döms nämligen för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (BBS-lagen) i totalt åtta fall från mars 2017 till september 2018.
Han beskriver sig själv som ”stolt sverigedemokrat” och döms inte för det han själv skrivit utan för att han inte tagit bort andra personers kommentarer som uppenbart utgjort hets mot folkgrupp.
Straffet blir villkorlig dom och böter på sammanlagt 19 200 kronor. Pengar som han på ett kick lyckades tigga ihop av sina gruppmedlemmar.
Själv förnekar han brott och menar att det är ”en jättestor facebookgrupp” med mellan sju och tio tusen kommentarer varje dag och att gruppens administratörer ”inte hinner läsa allt”.
Det är inte svårt att förstå att medlemmarna i gruppen blir förvirrade när de inte får skriva hatiska och rasistiska inlägg i en rasistisk hatgrupp. Det är också lätt att förstå att det är svårt att som administratör lägga den tid som krävs för att plocka bort de inlägg som överskrider gränsen och blir olagliga. Eftersom gränsen är hårfin.
Men om man inte har den tiden som krävs kanske man inte ska starta en rasistisk hatgrupp.
När näthatare avslöjas för sina inlägg i sociala medier är deras förklaring ofta att de blivit hackade och inte märkt detta förrän någon påpekar det. Trots att man gjort flera inlägg efter detta påstådda intrång.
Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna, välkomnar domen och säger att den kan göra det svårare att anonymt hota och hata på nätet.
”Domen klargör att det, vid sidan av den enskildes ansvar för sitt yttrande, också finns ett övergripande rättsligt ansvar för den som tillhandahåller plattformar i sociala medier för vad som framförs där” säger hon till Eskilstuna-Kuriren.
Man kan bara hoppas att så blir fallet.
Det är dags att markera att internet inte är en frizon från lagar och vanligt folkvett. Orden får inte mindre betydelse för att de uttrycks digitalt eller anonymt, ditt ansvar blir inte mindre.
Det är dags att stå upp för sina åsikter helt enkelt.

EVA BOFRIDE

Publicerades i Värmlandsbygdens papperstidning den 5 juli 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Prenumerationserbjudande