Värmländska stortrivs i Skara

publicerad 7 maj 2021
- Av Dennis Johansson

SPORT (VB)

Drömmen var att ta en plats i laget och få spela elithandboll på högsta nivån i landet.
Därför var det lockande när SHE-laget Skara hörde av sig.
– Att vi skulle nå SM-semifinal fanns inte med bland de mål jag hade, berättar Linnea Sundholm, 23.

I måndags tog en enastående framgångssaga slut när Skuru vann den fjärde SM-semifinalen och därmed semifinalserien med sammanlagt 1–3.
Skara som aldrig tidigare hade varit i SM-slutspel tog sig hela vägen till semifinal och störde där ett av landets tyngsta motstånd i fyra tuffa matcher.
– Vi var nära, konstaterade Linnea när Värmlandsbygden ringde upp henne dagen efter.
– Det hade varit enklare att känna att de var bättre än oss om vi hade förlorat alla matcherna med tio mål, men nu var vi hela tiden med i matcherna.
Med distans till måndagens respass ur SM-slutspelet vet Linnea att hon kommer vara stolt över sin och lagets insats under säsongen.
Men dagen efter, då var det svårt att vara en trevlig kaffemaskinförsäljare.
– Efter matchen var det många som fällde tårar och var besvikna i omklädningsrummet. Och i dag (läs: i tisdags) känns det bara tomt.
Från Karlstadsklubben Hellton gick både Linnea Sundholm och Ida Holm, 24, båda från Forshaga till Skara HF. Med sig hade de även målvakten Amanda Mouchard, 25.
– Min inställning var att komma in i laget och lära mig. Men jag fick mycket mer speltid än jag hade förväntat mig, säger Linnea som kom femma i den interna skytteligan med sina 44 seriemål, en placering bättre än Ida Holm som svarade för 38 mål.
När vi under samtalet kommer in på att både hon och Ida är uppvuxna i Forshaga skiner Linnea upp. Hon stortrivs hemma i Värmland och går gärna en frisbeegolf-fight med sin pappa.
– Han är grymt bra så det är svårt att vinna, säger hon och skrattar.
Linnea tog även under samtalet reda på varifrån hon har sina tyska rötter, då hon berättade att hon till en fjärdedel var tyska i blodet – men inte hade en aning om var i Tyskland hennes familj bott.
– Jag sms:ade mamma under vårt samtal och fick svar direkt. Vi kommer från Georgensgmünd (VB:s anm: cirka 6 700 invånare) som är en kommun i förbundslandet Bayern, säger Linnea glad över sin nya upptäckt ur sitt förflutna.
Både hon och Ida var unga och barn när de tog steget från Forshaga HF till IF Hellton, så flytten till Skara var på sätt och vis första gången de bytte förening.
– Visst var det lite läskigt med en ny stad och ett nytt lag, men det har gått superbra. Jag bor i en egen lägenhet och Ida har under året bott tillsammans med danskor på ett kollektiv som föreningen har till sitt förfogande.
Linnea jobbar på dagarna men andas och lever handboll, en dröm. När hon får en ledig tid brukar hon spela paddel, golf eller frisbeegolf.
– Min dröm är att bli seriens bästa högersexa och därmed även ta en plats i landslaget, säger hon och tillägger:
– För att nå dit behöver jag förbättra min ork/kondition och bli mer säker i mina lägen.
Efter den här veckan får spelarna och ledarna i Skara HF lite ledigt innan de i slutet av maj till och med midsommar kommer försäsongsträna för att sen vara hellediga i juli.
– När matcherna kommer igång igen hoppas vi på publik och gärna besök från Värmland. Då kan jag tipsa om jättegoda hamburgare på ”Munken”, Icas bistro, som inte är så långt ifrån sporthallen.
Så enligt Linnea har Skara inte så mycket förutom handbollen, men de har ”Munken”, en domkyrka och sommarland då så klart.
Vilka Skuru kommer få möta i SM-final avgörs i kväll när Sävehof tar emot H65 Höör i en femte och direkt avgörande semifinalmatch.

DENNIS JOHANSSON
dennis.johansson@vby.se

Bildtext: Före elitsatsningen med flytt till Skara HF var Linnea Sundholm en av Helltons viktigaste spelare i allsvenskan. Foto: PRIVAT/ARKIV

Värmlandsbygdens papperstidning den 7 maj 2021
Försäljningsställen (lösnummer)
Helårsprenumeration – 50 nummer per år.