måndag 24 mars 2025
ANNONS:

Tredje boken om Tiomilaskogen

publicerad 30 april 2021
- Av Värmlandsbygden

UVANÅ (VB)

Söndagen den 18 april var det boksläpp utanför den gamla affären i Uvanå. Boken med titeln “Från Fjällvallen till Valla” är boken för läsaren med anor i skogarna norr om Gustava. Intresset var stort, kön ringlade sig lång av släktforskande värmlänningar och böckerna såldes på löpande band av dokumentationsgruppen för Tiomilaskogens finnmark, vilka står som författare av boken.

PERNILLA MÖLLBERG

Bildtext: Gunnar Nordén spelade “Finnbäcks-Lars sjunger” av Gunde Johansson på sitt dragspel. Foto: PERNILLA MÖLLBERG

Läs hela artikeln i Värmlandsbygdens papperstidning den 30 april 2021
Försäljningsställen (lösnummer)
Helårsprenumeration – 50 nummer per år.

ANNONS:

Bojkott mot matjättarna efter stigande priser

publicerad 18 mars 2025
-AvRedaktionen

Efter att matpriserna ökat med nästan fyra procent i februari sprids nu en uppmaning på sociala medier att bojkotta de stora livsmedelskedjorna under veckan.

Matpriserna fortsätter att stiga, och nu uppmanas konsumenter att avstå från att handla i de större matbutikerna under en vecka. Syftet är att protestera mot de höga priserna och sätta press på livsmedelskedjorna.

I Karlstad deltar Katarina Gren och Henrik Lundén att i bojkotten.

Vi vill vara med för att reagera på att det inte är okej. Inte bara för oss utan också för barnfamiljer, pensionärer och andra grupper som haft det jättetufft, säger Katarina Gren till NWT.

Samtidigt är vissa tveksamma till bojkotten. Karlstadsbon Leo Tapper anser att initiativet kan vara bra, men är osäker på om det kommer att ha någon effekt.

Jag bojkottar inte bojkotten, men jag kommer nog inte att delta fullt ut i alla fall. Jag har inte planerat och handlat efter det.

Mobbning på äldreboende i Hagfors

publicerad 14 mars 2025
-AvRedaktionen

Boende på ett äldreboende i Hagfors kommun upplever mobbning och särbehandling av personal. En anmälan har inkommit till Ivo, och kommunen har vidtagit åtgärder.

Boende vid ett äldreboende i Hagfors kommun larmar om mobbning och kränkande behandling från personal. Enligt NWT har minst tre personer vittnat om att de blivit utsatta, och en av dem berättar om sin vardag.

Jag har upplevt särbehandling från en anställd i drygt två år som upprättat nya regler och en massa förbud, säger en av de boende till tidningen.

Den boende uppger att larm ignoreras, att personal undviker att hjälpa till och att hen förhindrats att delta i aktiviteter. Bland annat ska hen ha nekats att se kommunens traditionella tomtetåg i december, trots att hen larmat i god tid.

Socialchefen Maria Persson beklagar situationen och betonar vikten av att skapa trygghet på äldreboendet. Hon bekräftar att åtgärder vidtagits men att kommunen måste fortsätta arbeta för att minimera risken för mobbning och kränkningar.

Det slutgiltiga utfallet av anmälan till Ivo återstår att se.

Färre unga besöker tandläkaren efter sänkt åldersgräns för gratis tandvård

publicerad 4 mars 2025
-AvRedaktionen

Vid årsskiftet sänktes åldersgränsen för gratis tandvård från 23 till 19 år. I januari minskade antalet tandläkarbesök i åldersgruppen med 43 procent jämfört med samma period förra året.

Sedan årsskiftet måste unga över 19 år själva bekosta sina tandläkarbesök. Effekten märktes direkt – i januari 2025 gjordes 43 procent färre tandläkarbesök i åldersgruppen än under samma månad förra året.

Arilsa Mulajs passade på att gå till tandläkaren innan lagen trädde i kraft och tror att förändringen kan leda till försämrad tandhälsa.

Ingen kommer att bry sig om tandhälsa, säger hon till SVT.

Tandvårdschefen Linda Back menar dock att det är för tidigt att dra slutsatser, då många unga sökte vård under hösten 2024 innan lagändringen.

Fler begår självmord

publicerad 25 februari 2025
-AvRedaktionen

Förra året dog 1 328 personer i självmord i Sverige, varav 50 i Värmland. Enligt experter kan fler liv räddas genom tidiga insatser och ökad medvetenhet om psykisk ohälsa.

Män står för över 70 procent av självmorden, särskilt i åldersgruppen 85 år och äldre. Enligt psykiatern och suicidforskaren Ullakarin Nyberg är det fortfarande tabubelagt för män att tala om psykisk ohälsa, vilket kan leda till att de inte söker hjälp i tid.

Jag tror att det delvis beror på kulturella faktorer, hur vi ser på mäns respektive kvinnors problematik. Psykisk ohälsa har blivit en kvinnlig domän där vi är ganska duktiga på att känna igen och prata om kvinnor som mår dåligt, säger Nyberg till NWT.

Forskning visar att många som överlever ett självmordsförsök senare hittar något att leva för. Därför är det viktigt att skapa tryggare miljöer och att våga prata om självmord, menar Nyberg.

Du kan till exempel säga ”jag är orolig. Jag vet att du mår dåligt och jag vet att många som mår dåligt tänker på självmord. Nu är jag rädd att det är så för dig.”

Share via
Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.

Send this to a friend