Trasmattor på Alster

publicerad 12 juli 2019
- Av Dennis Johansson
Gunvor Nyman (sittande) och Ann Gullbrandsson hjälps åt. Foto: BERIT JUHL

KULTUR (VB)

”Trasmattor – Handens arbete – Själens glädje.”
Så står det på affischerna inför den stora trasmatteutställningen som den 20 juli öppnas i Magasinet vid Alsters herrgård. Drygt 200 mattor kommer att visas – både gamla och nyvävda.

”Den här gamla trasan är väl ingenting att ha.”
Så tänker du kanske.

Men en vacker matta kan lysa upp ett helt rum och ge en hemtrevlig och ombonad miljö och om man har haft förmånen att växa upp i ett hem där det fanns en vävstol kan man komma ihåg hur det kändes att gå på de fina färgglada mattorna.
Förr var det självklart att det skulle finnas vävstolar och kunniga vävare ute på gårdarna. Handdukar, lakan, mattor eller tyg till kläder fick tillverkas i hemmen.
Ibland samlades folk för att klippa mattrasor tillsammans. Den urvuxna sommarklänningen eller den slitna skjortan blev till en fin bård i mattan.
Men traditionen lever kvar och det finns många hantverkare i Värmland som tar tillvara material och skapar produkter som andra kan köpa och få glädje av.
Det är det utställningen på Alster vill medverka till.
Bengt Nordqvist bor i Ransberg. Han är känd vävare av mattor och annat som han säljer hemma eller i Slöjdens hus på Alster. Bengt anordnar även kurser och

BERIT JUHL

Läs mer i Värmlandsbygdens papperstidning den 12 juli 2019
Försäljningsställen (lösnummer)
Prenumerationserbjudande