tisdag 22 april 2025
ANNONS:

Sverige är värt ett starkt försvar

publicerad 4 april 2019
– Av Bo Bäckman

Den säkerhetspolitiska situationen i Europa är allvarligare än på flera decennier. Det relativa lugn som präglade Europa efter Sovjetunionens kollaps har stegvis övergått till ökade spänningar.

Ett av de största problemen, utöver de akuta terrorhoten, rör situationen på andra sidan Östersjön. Ryssland har under de senaste åren tagit stora steg i auktoritär riktning. Vladimir Putin har kallat Sovjetunionens kollaps för ”1900-talets största geopolitiska katastrof”, och har tydligt deklarerat att hans ambition är att återupprätta Rysslands status som stormakt.

Som ett led i detta har Putin även deklarerat att Ryssland anser sig ha rätten att ”skydda” etniska ryssar i andra länder, vilket på ren svenska betyder att Putin anser att Rysslands intresseområden inte kan begränsas av de självständiga grannarnas nationsgränser. När den politiska situationen i Ukraina urartade vintern 2014 gavs Putin tillfälle att ge utlopp för sina ambitioner. Krimhalvön annekterades, och med stöd av rebeller ockuperades de östra delarna av Ukraina. Konflikten pågår fortfarande.

Det är viktigt att betänka, att även om få bedömare anser att det finns ett direkt militärt hot mot enbart Sverige, så är Sverige oundvikligen en del av ett större geografiskt och politiskt sammanhang i Östersjöområdet.

Ur ett svenskt perspektiv är det oerhört viktigt att baltstaterna är självständiga, av det enkla skälet att Sveriges säkerhetspolitiska läge skulle bli kraftigt försämrat om dessa demokratiska länder blev ockuperade av en aggressiv militärmakt.

De ryska förbanden i området är mångdubbelt större än Natos samlade styrkor. I dagsläget är det ingen omöjlig uppgift för Ryssland att ockupera Baltikum. Vid ett sådant försök är det sannolikt att Gotland, på grund av sitt geografiska läge i Östersjön, blir en intressant pjäs för den som vill uppföra luftförsvarsrobotar och därmed stoppa luftburen hjälp till baltstaterna. Sverige behöver med andra ord stärka sitt försvar och förhindra ofrivilliga utlåningar av det egna territoriet.

Det är positivt att allt fler partier ställer sig positiva till en utredning om svenskt Nato- medlemskap, men än mer viktigt är Sverige stärker sitt försvar, såväl militärt som civilt. Den återinförda värnplikten och de ökade försvarsanslagen innebär några steg i rätt riktning, och mer kommer att behövas. Diskussionen om att åter öppna artilleriregementet i Kristinehamn är också ett positivt initiativ.

Även den civila beredskapen behöver kraftiga förstärkningar. Här fyller lantbruket en nyckelroll. Att bevara livsmedelsproduktionen i Sverige är en garanti för att hyllorna i affärerna inte står tomma i händelse av en kris. Livsmedel är inte som vilken annan vara som helst. Att alltfler konsumenter väljer svenska livsmedelsprodukter skapar bättre förutsättningar för näringen på lång sikt, men den enskilda konsumenten har inga möjligheter att exempelvis sänka dieselskatten eller minska regelkrångel för våra svenska bönder. Där har staten ett stort ansvar – vissa varor klarar sig ett land inte utan, och därför bör livsmedelsproduktion ses som ett nationellt säkerhetsintresse. 

Nils Ahlqvist (C)
Kretsordförande i Sunne

ANNONS:

Forskare skapar unik hjärnkarta med hjälp av mus och filmklipp

publicerad 17 april 2025
– Av Redaktionen

Med hjälp av en mus som fick titta på olika filmklipp, från bland annat The Matrix, har forskare skapat den största funktionella 3D-kartan över en del av en däggdjurshjärna någonsin. Den högupplösta kartan innehåller mer än 200 000 hjärnceller.

Tankar, känslor, tal och rörelser styrs av neuroner i hjärnan som skickar signaler via axoner, dendriter och synapser. Men hur nätverk av nervceller samverkar – och hur störningar i dessa kopplingar kan bidra till sjukdomar som Alzheimers eller autism – är ännu inte fullständigt kartlagt.

Du kan ställa upp tusen hypoteser om hur hjärncellerna kan göra sitt jobb, men du kan inte testa hypoteserna om du inte vet det kanske mest grundläggande – hur cellerna är kopplade till varandra, säger Clay Reid, forskare vid Allen Institute, till CBC.

I ett nytt projekt, som presenteras i totalt åtta studier av ett globalt team med över 150 forskare, vill man ta ännu ett steg framåt i hjärnforskningen genom att kartlägga delar av en mushjärna. Under två timmar fick musen titta på olika klipp från filmer, bland annat från The Matrix, och sedan lyckades forskare kartlägga celler i en kubikmillimeter av musens hjärnvävnad och genom det skapa en högupplöst 3D-karta. Den innehåller över 200 000 hjärnceller, varav omkring 82 000 är neuroner.

Den tidigare mest detaljerade kartan över en människohjärna innehåller 16 000 neuroner.

Som att titta på ”nattens stjärnor”

Den nya kartan fångar också aktiviteten hos tiotusentals nervceller som avfyrar signaler och interagerar med varandra för att bearbeta visuell information. Resultaten ”är verkligen fantastiskt vackra”, säger Forrest Collman, neurovetare vid Allen Institute, som är medförfattare till studien.

När man tittar på det får man verkligen en känsla av vördnad inför komplexiteten i hjärnan som är väldigt lik den när man tittar upp på nattens stjärnor, säger han till Nature.

Forskarna kallar projektet ett nytt grundläggande steg inom hjärnforskningen och tror att tekniken som utvecklats kan bli användbar för att identifiera störningar i hjärnan. Nästa steg är att kartlägga en hel mushjärna.

Den teknik som utvecklats i det här projektet kommer att ge oss vår första chans att verkligen identifiera någon form av onormalt mönster av konnektivitet som ger upphov till en störning, säger Sebastian Seung, neurovetare och datavetare från Princeton, en av studiens ledande forskare.

Varg simmade mot fiskare i Bysjön

publicerad 9 april 2025
– Av Redaktionen

När Marcus Norman var ute på en lugn fisketur i Bysjön fick han plötsligt oväntat sällskap – av en simmande varg.

Händelsen, som inträffade vid Södra By utanför Åmotfors under måndagen, fångades på film.

Man kommer antagligen aldrig få vara med om det igen, säger Marcus Norman till SVT.

Det var när han fick syn på vargen på land som situationen tog en oväntad vändning. Djuret gick ner i vattnet och började simma – rakt mot båten.

Mötet blev kort, men minnesvärt – och nu sprids Marcus filmklipp i sociala medier.

Värmland får årets första värmebölja

publicerad 31 mars 2025
– Av Redaktionen

Årets första värmebölja väntas rulla in över Värmland under den första aprilveckan, med temperaturer som tillfälligt når sommarlika nivåer.

Enligt SMHI:s meteorolog Linnea Rehn Wittskog inleds veckan med soligt men svalt väder. Under måndagen väntas temperaturer runt tio grader, följt av en kall natt.

På tisdagen stiger temperaturen markant och kan nå upp till 14–15 grader, medan onsdagen ser ut att bli veckans varmaste dag med upp till 17 grader.

Vi får tillfälligt sommarlika temperaturer, som för säsongen är mycket varmare, säger hon till NWT.

Värmen håller i sig lokalt även under torsdagen, men därefter drar kallare luft in. Fredagen väntas ge 7–8 grader, lördagen något kallare, medan söndagen kan bjuda på en liten temperaturökning.

Bojkott mot matjättarna efter stigande priser

publicerad 18 mars 2025
– Av Redaktionen

Efter att matpriserna ökat med nästan fyra procent i februari sprids nu en uppmaning på sociala medier att bojkotta de stora livsmedelskedjorna under veckan.

Matpriserna fortsätter att stiga, och nu uppmanas konsumenter att avstå från att handla i de större matbutikerna under en vecka. Syftet är att protestera mot de höga priserna och sätta press på livsmedelskedjorna.

I Karlstad deltar Katarina Gren och Henrik Lundén att i bojkotten.

Vi vill vara med för att reagera på att det inte är okej. Inte bara för oss utan också för barnfamiljer, pensionärer och andra grupper som haft det jättetufft, säger Katarina Gren till NWT.

Samtidigt är vissa tveksamma till bojkotten. Karlstadsbon Leo Tapper anser att initiativet kan vara bra, men är osäker på om det kommer att ha någon effekt.

Jag bojkottar inte bojkotten, men jag kommer nog inte att delta fullt ut i alla fall. Jag har inte planerat och handlat efter det.

Sök

NYHETER

HÄLSA & MÅ BRA

SOCIALA MEDIER

Ta del av vårt nyhetsbrev!

© Värmlandsbygden 2025.